وزیران خارجه ایالات متحده و ایران روز جمعه، بار دیگر در وین با یکدیگر دیدار کردند و ضمن تاکید بر تلاش دو طرف برای پیشبرد مذاکرات جاری با هدف دستیابی به توافقی جامع بر سر برنامه هستهای ایران، گفتند همچنان با موضوعات دشواری روبرو هستند.
وزیر خارجه آمریکا پیش از دیدار با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود در هتل کوبورگ، محل برگزاری این گفتگوها، به خبرنگاران گفت « فکر میکنم منصفانه باشد که بگوئیم هر دو طرف به سختی نهایت تلاش خود را میکنند که با حسن نیت به پیشرفت دست پیدا کنند.»
جان کری با بیان این که کارهای زیادی برای انجام دادن پیش رو داریم، گفت «موضوعات دشواری باقی مانده، اما تلاشی واقعی از جانب همه دارد صورت میگیرد که در مواجه با این موضوعات جدیت به خرج داده و محدودیتهایی که با آنها روبرو هستیم را درک کنیم.»
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز در تایید اظهارات همتای آمریکایی خود گفت، همه ما به سختی تلاش میکنیم تا مذاکرات را به جلو ببریم، و پیشرفتهایی هم به دست آوردهایم. با این حال موضوعات دشواری برای گفتگو باقی مانده است.
دیدار امروز وزیران خارجه ایران و آمریکا با هدف تکمیل روند نگارش متن توافق جامع هستهای، پس از مذاکرات صبح جمعه معاونان آنها با حضور هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد، و مانند گذشته از جزئیات این دیدارها خبری منتشر نشده است.
ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز بار دیگر در زمینه مسائل فنی با یکدیگر گفتگو کردند.
وزیران خارجه، آلمان، بریتانیا، فرانسه، چین و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه به وین آمدند و موضوعات باقی مانده در متن توافق هستهای را با همتایان خود مورد بررسی قرار دادند.
مهلت تعیین شده دو طرف برای رسیدن به یک توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران روز سهشنبه نهم تیر ماه به پایان رسید و با توجه به اختلافات باقی مانده، طرفین تصمیم گرفتند این گفتگوها را به مدت یک هفته دیگر تا هفتم ژوئیه (۱۶ تیر ماه) تمدید کنند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز جمعه پس از دیدار با رییس جمهوری اتریش گفت «پیشرفت زیادی نسبت به ابتدای کار» حاصل شده، اما موضوعات «فنی و نگارشی مختلفی» همچنان باقی مانده است.
آقای ظریف با بیان این که غرب باید تصمیم بگیرد که به دنبال اعمال فشار است یا رسیدن به توافق، گفت «در برخی موارد نگارش، مشکلاتی پیش میآید که شاید نشان دهنده دیوان سالاری های گرایش به سمت حفظ تحریمهاست، که باید از این مشکلات عبور کنیم.»
وزیر خارجه ایران افزود «احساس اراده سیاسی کافی است، ولی هنوز این اراده سیاسی به نظام اداری تبدیل نشده است.»
دو طرف این مذاکرات بارها اعلام کردهاند برای رسیدن به نتیجه مطلوب سخت در تلاش هستند؛ اما در عین حال یکدیگر را به نداشتن اراده سیاسی لازم در این زمینه متهم کردهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته به نقل از آنتونی بلینکن معاون وزیر خارجه آمریکا نوشت، «ایرانیها سرمایهگذاری زیادی در زمینه هستهای کردهاند و بیش از ما به توافق نیاز دارند، با این حال نمیدانیم آیا فضای سیاسی ایران اجازه رسیدن به توافق را میدهد یا خیر.»
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز پنجشنبه در دیدار با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران، گفت اگر اراده لازم در دو طرف وجود داشته باشد و مسایل غیرفنی دخالت داده نشود، ابهامهای باقی مانده در مدت کوتاهی قابل حل خواهند بود.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است، اتهامی که ایران آن را رد میکند.