در حالی که مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی در وقتهای اضافه با دیدار نمایندگان ارشد ایالات متحده و ایران روز چهارشنبه در وین پیگیری شد، وزیر خارجه آمریکا از پیشرفت در مذاکرات خبر داد.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا از پایتخت اتریش محل برگزاری گفتگوهای اتمی ایران و گروه ۱+۵، جان کری موضوعات باقی مانده را «بسیار دشوار» خواند و گفت، با این حال باور داریم که در حال پیشرفت هستیم.
مهلت تعیین شده دو طرف برای رسیدن به یک توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران روز سهشنبه نهم تیر ماه به پایان رسید و با توجه به اختلافات باقی مانده، طرفین تصمیم گرفتند این گفتگوها را به مدت یک هفته دیگر تا هفتم ژوئیه (۱۶ تیر ماه) تمدید کنند.
ایران و گروه ۱+۵ روز سوم آذر ماه ۱۳۹۲ به توافقی اولیه برای حل پرونده هستهای ایران دست یافتند و قرار بود ظرف یک سال به توافق نهایی تبدیل شود، که بعداً تا پایان ژوئن ۲۰۱۴ میلادی (۹ تیر ۱۳۹۴) تمدید شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، مذاکرات امروز ایران و آمریکا، با گفتگوی ۱۵ دقیقه ای وزیران خارجه دو کشور آغاز شد و سپس با پیوستن ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده، علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران، وندی شرمن، عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیران خارجه دو کشور ادامه یافت.
هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، نیز در این دیدار حضور داشت.
خبرگزاری رویترز نیز روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با خبرنگاران حاضر در مقابل هتل کوبورگ محل برگزاری گفتگوهای جاری نوشت، «پیشرفت داشتهایم و پیشرفت خواهیم داشت.»
همزمان، رسانههای داخل ایران به نقل از منابع نزدیک به هیئت ایرانی از پایان کار نگارش متن توافق در سطح کارشناسی خبر دادند و گفتند متن توافق احتمالی با پرانتزها و اختلافات موجود در آن، قرار است در سطح معاونان بررسی شود و سپس برای تصمیمگیری در اختیار وزیران خارجه هفت کشور طرف مذاکره قرار بگیرد.
خبرگزاری ایرنا نیز در گزارشی در همین زمینه، با بیان این که کار هیئتهای کارشناسی بر روی ضمائم متن توافق پایان یافته و این متن هم اکنون به سطحی بالاتر یعنی معاونان رسیده، نوشت معاونان وزرای امور خارجه در کنار مذاکرات جاری در وین، در حال کار بر روی متن توافق و ضمائم آن هستند.
از سوی دیگر، خبرگزاری دانشجویان ایران نیز به نقل از یک دیپلمات ارشد ایرانی از بازگشت احتمالی وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ به پایتختهای خود در روز جمعه، جهت مشاوره درباره متن توافق جامع اتمی، خبر داد.
ایسنا از قول این دیپلمات ایرانی حاضر در وین نوشت در صورتی که وزیران خارجه ایران و ۱+۵ بتوانند تا روز جمعه بر سر پیشنویس توافق جامع هستهای به ارزیابی نهایی برسند، به پایتخت هایشان بازگشته و بعد از مشورتها به وین بازمیگردند.
به گفته این مقام ایرانی که ایسنا هویت او را فاش نکرده است، چنانچه دیدگاهها بر سر متن و جمعبندی به دست آمده مشترک باشد و تفاهم به دست آید، این احتمال وجود دارد که روز یکشنبه شاهد اعلام نتیجه مذاکرات باشیم.
سفر آمانو به تهران
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه خبر داد آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه تایید کرده است ایران بطور گستردهای به تعهدات خود در توافق اولیه ژنو یا همان برنامه اقدام مشترک پایبند بوده است؛ تعهدی که مبنای توافق جامعی خواهد بود که دو طرف هماکنون برای رسیدن به آن در تلاش هستند.
این در حالی است که آژانس پیشتر در روز چهارشنبه از سفر یوکیا آمانو مدیرکل این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد به تهران در روز پنجشنبه به منظور دیدار و گفتگو با رئیس جمهوری و سایر مقامات ارشد ایران خبر داده بود.
انتظار میرود گفتگوهای آقای آمانو درباره تقویت همکاریهای جاری بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران، و مسائل حل نشده در مورد برنامه هستهای باشد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در اطلاعیهای که روز چهارشنبه منتشر کرد، گفته است سفر آقای آمانو به تهران، با گفتگوهای جاری اتمی بین ایران و گروه ۱+۵ نیز مرتبط خواهد بود.
واشنگتن و همپیانان آن میگویند تهران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای در صدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است. اتهامی که ایران آن را رد میکند و میگوید هدف از این برنامه، تولید انرژی و همچنین کاربردهای فناوری هستهای در امور پزشکی و کشاورزی است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهان روشن شدن تحقیقات هستهای ایران در گذشته است که ادعا میشود دارای ابعاد نظامی احتمالی بوده است.
اواخر اردیبهشت سال ۱۳۹۳، ایران برای اجرای یک برنامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پنج گام مشخص توافق کرد و متعهد شد برای رفع نگرانیهای غرب از ماهیت برنامه هستهای خود اقدام کند، که تاکنون به چهار مورد پاسخ داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز هشتم خرداد ماه اعلام کرد در زمینه تحقیقات بر سر ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران، پیشرفتهایی حاصل شده، اما یکی از دو پرسش آژانس همچنان بیپاسخ باقی مانده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای آمانو که روز گذشته دیداری یک ساعته با وزیر خارجه ایران در وین داشت، قرار است در سفر روز پنجشنبه خود به تهران، همچنین با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کند.
بنابر این گزارش، هر چند حل و فصل موضوع تحقیقات ادعایی با ابعاد احتمالی نظامی در متن توافق جامع نخواهد بود، اما ایران آمادگی دارد «بر اساس مدل پیشنهادی خود» تا پیش از زمان اجرای توافق جامع این پرونده را ببندد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که معمولا در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ حضور پیدا نمیکند، در طول چند روز اخیر به هتل کوبورگ آمد و با جان کری، لوران فابیوس و سرگئی لاوروف وزیران خارجه آمریکا، فرانسه و روسیه دیدار و گفتگو کرد.
در صورت رسیدن به توافق جامع و نهایی، محدودیتهای گستردهای بر روی برنامه هستهای ایران اعمال خواهد شد و در ازای آن، بخشی از تحریمهای اعمال شده به دلیل فعالیتهای اتمی ایران، لغو خواهند شد.
اما یکی از موضوعات پیچیدهای که هنوز باقی مانده است، نحوه لغو تحریمها است. ایران خواستار لغو یکباره تحریمها در همان ابتدای اجرای توافق احتمالی است، در حالی که آمریکا خواستار مکانیزمی برای بازگشت تحریمها در صورتی که تهران به تعهدات خود پایبند نماند است.
خبرگزاری مهر روز چهارشنبه به نقل از یک دیپلمات ارشد ایرانی نوشت، ایران و کشورهای عضو ۱+۵ بر روی مکانیزم برگشتپذیری تحریمها به راه حلهایی رسیدهاند، با این حال برگشت پذیری تحریمها موضوع پیچیده است و روندی طولانی خواهد داشت.
در حالی که بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه ایران از آذر ۱۳۹۳ و توافق اولیه ژنو به حالت تعلیق درآمده و بخشی از داراییهای مسدود شده ایران نیز در چند قسط در اختیار آن کشور قرار گرفته است، رئیس کل بانک مرکزی ایران از بر طرف شدن موانع انتقال ۱۳ تن طلای ایران به داخل کشور، در حاشیه مذاکرات وین خبر داد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، ولی الله سیف روز چهارشنبه گفت با پیگیری بانک مرکزی ایران و گفت و گوی مذاکرهکنندگان هستهای ایران در حاشیه مذاکرات جاری در وین، بخشی از طلاهای ایران که به دلیل تحریمها امکان انتقال به داخل کشور را نداشت، سهشنبه شب وارد ایران شد.