لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۴

بحران اوکراین و مهار «دولت اسلامی» در کانون اجلاس سران ناتو


باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا (وسط) به همراه دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا (راست) و آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا (وسط) به همراه دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا (راست) و آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو

سران ۲۸ کشور عضو ناتو، که با بحران اوکراین و مداخله نظامی روسیه در آن کشور و نیز تحرکات گروه موسوم به «دولت اسلامی» در خاورمیانه روبرو هستند، در نشست مهمی که روز پنجشنبه در ولز بریتانیا آغاز شد، قرار است درباره نحوه مقابله با پیکارجویان اسلامگرا در عراق و سوریه، و نیز پایان دادن به جنگ در مناطق شرقی اوکراین گفتگو کنند.

غرب مداخله نظامی در اوکراین، که از شریک ناتو است اما عضویت کامل در آن سازمان ندارد، را رد کرده است. کشورهای غربی تاکنون تحریم‌های اقتصادی گسترده‌ای علیه روسیه وضع کرده‌اند و می‌گویند اقدامات دیگری را نیز بررسی خواهد کرد.

انتظار می‌رود در نشست دو روزه رهبران ناتو، درباره گام‌های بعدی در افغانستان و نیز تشکیل یک نیروی نظامی واکنش سریع، که بتوان به نقاط آشوب‌زده در شرق اروپا اعزام کرد، گفتگوهایی انجام شود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس انتظار می‌رود رهبران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، همچنین به این موضوع بپردازند که آیا این سازمان می‌تواند در مهار افراط گرایی در خاورمیانه نقش داشته باشد یا خیر.

آندرس فوگ راسموسن دبیر کل ناتو روز پنجشنبه گفت آن اتحادیه برای مقابله با تهدید گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» و نیز مداخله مسکو در اوکراین «گام‌های مهی بر خواهد داشت.»

او همچنین هنگام ورود به محل اجلاس سران کشورهای عضو ناتو، با بیان این که بر این عقیده است طیف وسیع‌تری از جامعه بین‌المللی «وظیفه دارند تا از پیشروی‌های دولت اسلامی جلوگیری کنند»، یادآور شد ناتو درخواستی برای کمک در این زمینه دریافت نکرده است.

آقای راسموسن گفت اگر ناتو دولت عراق از ناتو درخواست کمک کند، اعضای اتحادیه مطمئناً آن را بطور جدی بررسی خواهند کرد.

رهبران آمریکا و انگلیس همچنین پیش از آغاز نشست سران ناتو، در یادداشت مشترکی که روز پنجشنبه در نشریه تایمز لندن منتشر شد گفتند کشورهای عضو ناتو می‌توانند، و باید، همه ابزارها و امکانات خود را بکار بگیرند و تنها به اقدام نظامی برای مقابله با تروریست‌های گروه دولت اسلامی در سوریه و عراق، و همینطور در رویارویی با روسیه بر سر بحران اوکراین، تکیه نکنند.

چندی پیش گروه دولت اسلامی (داعش) تصاویر گردن زدن جیمز فولی و استیون ساتلوف، دو خبرنگار آمریکایی که توسط گروه دولت اسلامی به گروگان گرفته شده بودند، را منتشر کرد و گفت قتل آنها واکنشی به حملات هوایی آمریکا علیه آن گروه در عراق است.

عضو داعش که در ویدئوهای منتسر شده، دو شهروند آمریکایی را به قتل می‌رساند، با لهجه بریتانیایی صحبت می‌کند و گمان می‌رود که شهروند بریتانیا باشد. این فرد، در ویدئوی دوم که روز سه‌شنبه منتشر شد، همچنین تهدید کرد که سومین گروگان، که یک شهروند بریتانیا است، را خواهد کشت.

کشورهای غربی، از جمله آمریکا و بریتانیا، نگران هستند که شهروندانی که از آن کشورها برای پیوستن به گروه‌های جهادی به سوریه و عراق می‌روند – از آنجا که گذرنامه‌های آن کشورها را در اختیار دارند و به راحتی می‌تواند به کشورهای خود بازگردند – پس از بازگشت به خانه، اقدام به عملیات تروریستی کنند.

آسوشیتدپرس به نقل از مقامات آمریکایی نوشت رئیس جمهوری آمریکا مایل نیست به تنهایی در سوریه اقدام کند و انتظار می‌رود از گفتگو با دیگر رهبران ناتو در ولز، سعی کند ائتلافی را بوجود آورد که در مقابله با گروه دولت اسلامی (داعش سابق)، دیگر کشورها نیز با ترکیبی از توان نظامی، فشار دیپلماتیک و مجازات‌های اقتصادی، به او بپیوندد.

XS
SM
MD
LG