رئیس جمهوری ایالات متحده پس از پایان نشست مشترک خود با نمایندگان ارشد کشورهای عرب همپیمان واشنگتن در حوزه خلیج فارس در کمپ دیوید، ضمن تشریح دستاوردهای این نشست، گفت همکاریهای دفاعی با این کشورها به منظور به حاشیه راندن ایران نیست.
هدف باراک اوباما از دعوت از سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای سفر به ایالات متحده و شرکت در اجلاس روز پنجشنبه، آن بود که به همپیمانان آمریکا در منطقه اطمینان دهد توافق احتمالی هستهای با ایران، تغییری در میزان تعهد واشنگتن به تامین امنیت این کشورها بوجود نخواهد آورد.
رئیس جمهوری آمریکا و مهمانان او، پس از پایان گفتگوهای کمپ دیوید در نشست خبری مشترکی از محتوای مذاکرات ابراز رضایت کردند و با صدور بیانیهای گفتند دو طرف منافع مشترکی در منطقه دارند و از این رو به همکاری با یکدیگر متعهد هستند.
آقای اوباما در این نشست خبری کوتاه، در سخنانی گفت «من بسیار روشن و صریح گفتم که ایالات متحده در برابر حملات خارجی در کنار شرکای خود در جی.سی.سی خواهد ایستاد و عمق و گستره همکاریهایی که داریم را افزایش خواهیم داد.»
رئیس جمهوری آمریکا سپس در نشست خبری جداگانهای که خود تنها در آن حضور داشت، در مورد همکاریهای امنیتی بیشتر آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله رزمایشهای مشترک و هماهنگی بیشتر در زمینه ایجاد یک سامانه دفاع موشکی، گفت این همکاریها به منظور به حاشیه راندن ایران نیست و برای آن است که تهران نقشی سازنده در منطقه ایفا کند.
آقای اوباما گفت «این که به توافق هستهای با ایران برسیم یا نه، با تهدیدات در منطقه از جمله فعالیتهای بیثباتکننده ایران و همچنین تهدیدات گروههای تروریستی روبرو خواهیم بود. از این رو با هم همکاری خواهیم کرد که با این تهدیدات مقابله کنیم و همکاریهای امنیتی که چارچوب آن را ارائه دادهام، به ما اجازه خواهد داد با این تهدیدات روبرو شویم.»
وی در ادامه تاکید کرد «هدف از همکاری امنیتی، ایجاد شرایط برای یک درگیری درازمدت با ایران نیست و حتی تلاش برای به حاشیه راندن ایران نیست. هیچ یک از کشورها منفعتی در تنش با ایران ندارند. ما از این که ایران نقش مسئولانه ای در منطقه ایفا کند، استقبال میکنیم. نقشی که با راه حلهای مشخص و عملی، برای اعتمادسازی گام بردارد و اختلافات با همسایگانش را از طریق مسالمت آمیز حل کند، و از موازین و قوانین بین المللی پیروی کند.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود «هدف در منطقه، حل تنشهای ویران کننده است که مستلزم گفتگوهای گسترده است، گفتگوهایی که ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج را در برمیگیرد. از این رو تقویت ظرفیت کشورهای شورای همکاری خلیج این است که مطمئن شویم متحدانمان در این شورا بتوانند با اطمینان، با ایران از نظر سیاسی و دیپلماتیک برخورد کنند.»
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، اواسط فروردین ماه سال جاری به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافقی جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند که جزئیات آن باید تا پایان ۹ تیر ۱۳۹۴ ثبت و نهایی شود.
در صورت حصول یک توافق جامع و نهایی، محدودیتهای عمدهای بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال خواهد شد تا از ماهیت صلحآمیز آن اطمینان شود، و در ازای این محدودیتها، تحریمهایی که به دلیل همین فعالیتهای هستهای علیه آن کشور اعمال شده است، لغو خواهند شد.
برخی کشورهای منطقه، از تبعات توافق احتمالی هستهای بین ایران و غرب و لغو تحریمهای شده علیه تهران ابراز نگرانی کردهاند و میگوید چنین توافقی میتواند به گسترش نفوذ ایران در منطقه و آنچه که آنها «دخالت در کشورهای دیگر» خواندهاند، بیانجامد. ایران اتهام دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر را رد کرده است.