آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با انتشار بیانیهای بر ضرورت همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد.
وی در این بیانیه با اشاره به پیوستن واشنگتن به اکثریت قاطع اعضای شورای حکام در تصویب قطعنامه روز چهارشنبه گفته است همکاری ایران با آژانس و ارائه اطلاعات فنی معتبر در پاسخ به پرسشهای آژانس تنها راه حذف مسائل پادمانی از دستورکار شورای حکام است.
به گفته آنتونی بلینکن، این قطعنامه در کانون ماموریت آژانس و تعهدات اصلی ایران ذیل معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای است، نه درباره برجام.
در ادامه این بیانیه با تاکید بر تعهد ایالات متحده به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام آمده است: «آمادهایم توافقی را بر اساس تفاهماتی که در مذاکره با متحدان اروپایی خود در وین طی ماههای گذشته داشتهایم، نهایی کنیم.»
وزیر امور خارجه ایالات متحده در ادامه افزوده است: «چنین توافقی از ماه مارس در دسترس بوده است، اما ما تنها زمانی میتوانیم مذاکرات را نهایی و عملی کنیم که ایران مطالبات اضافیاش را که با برجام نامرتبط هستند، کنار بگذارد.»
آنتونی بلینکن همچنین با ابراز تاسف نسبت به واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام و تهدید مقامات جمهوری اسلامی به اقدامات تحریکآمیز بیشتر و شفافیت کمتر هشدار داده است: «چنین گامهایی نتیجه عکس خواهند داشت و تلاشهایمان برای بازگشت به اجرای کامل برجام را بیش از پیش پیچیده خواهند کرد.»
به گفته وی، «تنها نتیجه [دربرگرفتن] چنین مسیری، تعمیق بحران هستهای و انزوای اقتصادی و سیاسی بیشتر ایران است.»
در تازهترین واکنش مقامات جمهوری اسلامی به قطعنامه شورای حکام آژانس، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، روز پنجشنبه گفت هر تعداد قطعنامه که تاکنون صادر شده، موثر نبوده و «راه به جایی نبرده است» و جمهوری اسلامی «به نام خدا و به نام ملت ایران یک قدم از مواضع خود عقبنشینی» نخواهد کرد.
آنتونی بلینکن در پایان بیانیه خود گفته است واشنگتن همچنان به ایران فشار خواهد آورد که دیپلماسی و تنشزدایی را برگزیند.
در همین ارتباط رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، با انتشار توییتی گفت راه خروج ایران از بحرانی که خودش ایجاد کرده، همکاری با آژانس برای حل مسائل پادمانی عمده و موافقت با بازگشت به برجام است.
به گفته رابرت مالی، این امر به نگرانیهای فوری بینالمللی درباره اشاعه تسلیحات کشتار جمعی رسیدگی میکند و سبب رفع تحریمهای آمریکا میشود.
آقای مالی در انتهای پیام توییتری خود گفته است: «انتخاب در دست آنها است.»
در همین ارتباط، چهار کشور فرانسه، بریتانیا، آلمان، و ایالات متحده پس از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواستند بدون تأخیر به تعهدات برجامی خود بازگردد و از هرگونه اقدام تحریکآمیز خودداری کند.