سازمان انرژی اتمی ایران در اعلامیهای رسمی اطلاع داد که دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در یک مرکز هستهای خاموش کرده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران میگوید «اقدامات دیگری هم در نظر است.»
این اعلامیه که روز چهارشنبه ۱۸ خرداد از سوی پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران منتشر شده، تأکید کرده است: «فعالیت دستگاه اندازهگیری برخط سطح غنا و فلومتر (OLEM)، متعلق به این سازمان بینالمللی نیز متوقف میشود.»
در این اطلاعیه در تشریح علت این اقدام آمده است: «آژانس بدون این که در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسن نیت ایران است نه تنها قدردان این همکاریها نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است.»
بر اساس این گزارش، قطع فعالیت این دو دوربین با نظارت سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران انجام شده و عنوان شده است که «بیش از ۸۰ درصد» دوربینهای آژانس که پادمانی است، همچنان به فعالیت ادامه خواهند داد.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، نیز گفته است که «اقدامات دیگری هم در نظر است.» وی افزوده است که در دوربینهای فراپادمانی قطعشده «اطلاعاتی ضبط میشد که بعدا میتوانست توسط آژانس استفاده شود و ما این اطلاعات را دیگر در اختیار آژانس نمیگذاریم و امیدواریم با اقداماتی که انجام میشود اینها به خودشان بیایند و روش و منش خود را عوض کنند.»
این اقدام جمهوری اسلامی یک روز پس از آن اعلام شد که پیشنویس قطعنامهای از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی علیه ایران به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه شد.
روز سهشنبه آمریکا، بریتانیا، آلمان، و فرانسه پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند که در آن از ایران به دلیل پاسخ ندادن کامل به پرسشهای این سازمان در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سایتهای از پیش اعلام نشده مورد انتقاد قرار گرفت.
رویترز میگوید، این پیشنویس نسبت به هفته قبل تغییر چندانی نکرده است. ارائه این پیشنویس به شورای حکام به این معنی است که در نشست سهماهه این شورا که ۳۵ کشور عضو آن هستند و این هفته برگزار میشود، درباره آن متن بحث و رأیگیری میشود.
مقامات ایران هشدار دادهاند که اگر شورا ایران را نکوهش کند، واکنش نشان خواهد داد.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفته بود که ایران به سوالات آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشفشده در سایتهای تورقوزآباد، ورامین و مریوان پاسخ «قانعکننده» نداده و این مسائل همچنان باقی مانده است. این سه سایت از مراکزی هستند که انجام فعالیت هستهای در آنها از سوی ایران به این سازمان اعلام نشده است.