شورای حکام با صدور قطعنامهای پنهانکاری ایران در خصوص مخفی کردن ذرات اورانیوم در سایتهای پنهانیاش را مورد نکوهش قرار داد.
بنا به گزارش دیپلماتها، اعضای شورای حکام با اکثریت قاطع با صدور قطعنامهای اقدام جمهوری اسلامی ایران در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سه سایت از پیش اعلام نشده را مورد انتقاد قرار دادند.
شورای حکام آژانس بینالمللی بازوی نظارتی سازمان ملل متحد در امور هستهای است که ۳۵ کشور عضو آن به شمار میروند.
در این رایگیری که پشت درهای بسته انجام شد سی کشور علیه ایران رای دادند و تنها نمایندگان چین و روسیه به نفع ایران رای دادند. سه عضو دیگر نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت که ایران، در راستای برنامهای که مدتها پیش اعلام شده بود، کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر-۶ را در یک بخش زیرزمینی تاسیسات غنیسازی در نطنز آغاز کرده است.
آژانس میگوید که ایران اکنون قصد دارد دو آبشار دیگر از این سانتریفیوژهای پیشرفته را به مجموعه سانتریفیوژهای خود اضافه کند.
آمریکا روز چهارشنبه به گزارشها در مورد احتمال برداشتن دو دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران واکنش نشان داد و چنین اقدامی را، در صورت تایید صحت آن، «تاسفبار و غیرسازنده» خواند.
ایالات متحده و سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه، و آلمان پیشنویس این قطعنامه را به شورای حکام آژانس ارائه کرده بودند.
ایالات متحده در نشست شورای حکام پیش از رایگیری در مورد این قطعنامه اعلام کرده بود: «اگر گزارشها مبنی بر قصد ایران برای کاهش شفافیت در واکنش به این قطعنامه درست باشد، بسیار تأسفآور است و برای نتیجه دیپلماتیکی که به دنبال آن هستیم، اثری معکوس دارد.»
در این اظهارات همچنین آمده است که «ما به دنبال تشدید تنش (با ایران) برای اهداف سیاسی نیستیم.»
این بیانیه میگوید: «ما عمیقاً نگران هستیم که آژانس گزارش داده است که نمیتواند صحت یا کامل بودن اظهارات ایران را تأیید کند و در موقعیتی نیست که تضمین دهد برنامه هسته ای ایران منحصراً صلحآمیز است.»
روز چهارشنبه سازمان انرژی اتمی ایران در اعلامیهای اطلاع داد که دوربینهای «فراپادمانی» آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در یک مرکز هستهای خاموش کرده است. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، میگوید: «اقدامات دیگری هم در نظر است.»
به گزارش خبرگزاریهای ایران، او گفته است در دوربینهای فراپادمانی قطعشده «اطلاعاتی ضبط میشد که بعدا میتوانست توسط آژانس استفاده شود و ما این اطلاعات را دیگر در اختیار آژانس نمیگذاریم و امیدواریم با اقداماتی که انجام میشود اینها به خودشان بیایند و روش و منش خود را عوض کنند.»
بیانیه سازمان انرژی اتمی ایران که در پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران منتشر شده، تأکید کرده است: «فعالیت دستگاه اندازهگیری برخط سطح غنا و فلومتر (OLEM)، متعلق به این سازمان بینالمللی نیز متوقف میشود.»
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه گفته بود که ایران به سوالات آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشفشده در سایتهای تورقوزآباد، ورامین، و مریوان پاسخ «قانعکننده» نداده و این مسائل همچنان باقی مانده است. این سه سایت از مراکزی هستند که انجام فعالیت هستهای در آنها از سوی ایران به این سازمان گزارش نشده بود.