مطالعه جدید سازمان ملل متحد که نتایج آن روز پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد که سه ماه اول جنگ در اوکراین موجب افزایش هزینه سوخت و غذا در جهان شده و تورم بیسابقهای را ایجاد کرده که به فقر ۷۱ میلیون نفر دامن زده است.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، آخیم اشتاینر، مدیر اجرایی برنامه توسعه سازمان ملل متحد، طی یک کنفرانس خبری مجازی در ژنو، گفت که تحلیل و بررسی ۱۵۹ کشور در حال توسعه نشان میدهد که افزایش قیمت کالاهای کلیدی «تاثیر فوری و مخربی بر فقیرترین خانوارهای جهان» داشته است.
این مطالعه نشان میدهد که شوک اقتصادی تهاجم روسیه به اوکراین، آن هم پس از ۱۸ ماه قرنطینه مرتبط با همهگیری کرونا - که آن نیز تاثیر منفی ولی کندتری بر اقتصاد داشته - به مراتب بزرگتر و جهانیتر بوده است.
آقای اشتاینر گفت که همهگیری کرونا تاکنون حدود ۱۲۵ میلیون نفر در جهان را به فقر کشانده است.
در همین کنفرانس خبری، جورج گری مولینا، اقتصاددان ارشد برنامه توسعه سازمان ملل متحد، گفت که در نتیجه بسیاری از کشورها ۳۶ ماه با «شوک پس از شوک پس از شوک» مواجه شدهاند.
آقای مولینا گفت که تاثیر جنگ «به شدت سریعتر» بوده و بر عرضه جهانی غذا و انرژی تاثیر گذاشته و باعث افزایش تورم شده است.
آقای اشتاینر گفت که ناتوانی و ناکامی دولتها در انجام اقدامات قاطع و «اساسی» خطر ناآرامیهای گسترده را ایجاد میکند، زیرا صبر و توانایی مردم برای کنار آمدن با این وضعیت تمام میشود.
وی به وضعیت سریلانکا اشاره کرد که دولتش در آشفتگی قرار دارد، ملتش با کمبود غذا و سوخت مواجه است، و این کشور برای اولین بار در تاریخ خود در پرداخت بدهی ملی قصور کرده است.
مطالعه برنامه توسعه سازمان ملل متحد، برخی از توصیههای سیاست مالی را برای رسیدگی به بحران اقتصادی ارائه میدهد. برای مثال، اقای اشتاینر پیشنهاد کرد که ممکن است برخی از کشورها بدون توسل به «ابزار محکم اقتصادی» افزایش نرخ بهرهها، با تورم سرسامآور مقابله کنند.
او گفت، مؤسسات سرمایهگذاری چندجانبه مثل صندوق بینالمللی پول میتوانند سرمایه بیشتری را برای مقابله با بحران اقتصادی از طریق وامدهی هدفمند و سایر اقدامات مقابله با بحران فراهم کنند.