لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۹

نشست کشورهای اسلامی در استانبول: «اورشلیم شرقی» پایتخت فلسطین است


عکس دست جمعی رهبران و نمایندگان کشورهای اسلامی در نشست استانبول.
عکس دست جمعی رهبران و نمایندگان کشورهای اسلامی در نشست استانبول.

رهبران دهها کشور مسلمان در حاشیه نشستی اضطراری در استانبول، در واکنش به اعلام اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی پرزیدنت ترامپ، حضور یافتند. بیانیه پایانی کنفرانس همکاری کشورهای اسلامی در استانبول ترکیه خواهان به رسمیت شناخته شدن اورشلیم شرقی به عنوان پایتخت کشور آینده فلسطینی ها از سوی جامعه بین المللی شد.

رجب طیب اردوغان که میزبان کنفرانس سازمان همکاری اسلامی بود، خواهان واکنش یکپارچه این سازمان ۵۷ کشوری در قبال تصمیم پرزیدنت ترامپ در برسمیت شناختن اورشلیم بعنوان پایتخت اسراییل شد.

پرزیدنت ترامپ روز چهارشنبه ۱۵ آذر اعلام کرد که دولت آمریکا اورشلیم را به عنوان پایتخت کشور اسرائیل برسمیت می شناسد. آقای ترامپ در سخنرانی خود اعلام کرد که بنا به این شناسایی، سفارت کشورش از تل آویو به اورشلیم انتقال خواهد یافت. در حالیکه این تصمیم با استقبال گرم مقامات اسرائیل روبرو شد، فلسطینیان آنرا به باد انتقادات شدید گرفتند.

رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود در کنفرانس به شدت به اسرائیل حمله کرد و آن کشور را اشغالگر و خشن خواند.

محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز در این نشست هشدار داد تا زمانی که اورشلیم بعنوان پایتخت کشور آینده فلسطینی شناخته نشود، صلح و ثبات در خاورمیانه برقرار نخواهد شد. آقای عباس گفت فلسطینیها از این به بعد هیچگونه نقشی برای آمریکا در روند صلح خاورمیانه قائل نیستند.

ملک عبدالله پادشاه اردن که متولی مسجد الاقصی به شمار می رود و از همکاری و روابط حسنه با آمریکا برخوردار است گفت مسلمانان و مسیحیان نسبت به اورشلیم حق ابدی دارند.

وی گفت: دوستان من، اورشلیم مقدس ترین مکان در اسلام است و در قلب همه مسلمانان جای دارد، همانطور که در دل همه مسیحیان وجود دارد. حق ما - مسلمانان و مسیحیان - نسبت به اورشلیم ابدی است.

نشست روز چهارشنبه در قالب دعوت ترکیه از ۵۷ عضو سازمان همکاری اسلامی بود که ۲۲ تن از سران در این نشست حاضر شدند.

به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، رسانه های طرفدار آقای اردوغان در ترکیه از نقش مصر و عربستان سعودی انتقاد کرده و نوشته اند حاکم نظامی مصر و خاندان آل سعود در عربستان به حمایت آمریکا نیاز دارند تا در قدرت بمانند و با سلطه طلبی ایران در عراق و سوریه مقابله کنند.

این رسانه ها اقدام ریاض در فاصله گرفتن هرچه بیشتر از آنکارا را غیر سازنده خوانده اند و اینکه چرا محمد بن سلمان ولیعهد و مرد قدرتمند سعودی در نشست استانبول حضور نیافته است.

رهبران ترکیه اقدام ریاض در انتقاد شدیداز ترامپ در به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، را یک اقدام تاکتیکی قلمداد کرده و می گویند از زمانی که پرزیدنت ترامپ در ریاض رقص شمشیر کرد، دولت سعودی در کنار آمریکا قرار گرفته و با حرکت اخیر آقای ترامپ هم همراه شده است.

ناظران حضور اردوغان در نشست استانبول را فرصتی برای رئیس جمهوری ترکیه می دانند که با توجه به سیاست هایش، منزوی شده و بسیاری از متحدان سنتی را از دست داده است.

در سال ۱۹۴۸ میلادی اسرائیل کنترل بخش غربی و اردن کنترل بخش شرقی اورشلیم را در اختیار گرفتند. اسرائیل که این شهر را پایتخت ابدی خود می‌داند، پس از جنگ سال ۱۹۶۷ کنترل بخش شرقی آن را نیز در دست گرفت.

اورشلیم به دلیل وجود اماکن مذهبی و تاریخی در آن، برای یهودیان، مسیحیان و همچنین برای مسلمانان شهری بسیار مقدس است، و سازمان ملل متحد زمانی پیشنهاد کرده بود که یک شهر بین المللی باقی بماند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG