دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه ۲۳ بهمن با ملک عبدالله، پادشاه اردن دیدار کرد.
تحلیلگران میگویند این دیدار در پی بالا گرفتن بحثها در مورد ایده بازسازی مجدد غزه توسط رئیسجمهور آمریکا و تهدید اردن به قطع کمکها به این کشور در صورت خودداری از اسکان فلسطینیان، «ملاقاتی پرتنش» خواهد بود.
دونالد ترامپ گفته است فلسطینیهایی که اکنون در غزه زندگی میکنند، طبق طرح او برای این باریکه، به مکانی خارج از این منطقه منتقل خواهند شد و حق بازگشت نخواهند داشت.
آقای ترامپ در مصاحبهای با شبکه «فاکسنیوز»، طرح خود را برای این منطقه باریک واقع در ساحل دریای مدیترانه؛ طرح «آینده ساخت املاک» توصیف کرد.
پیشنهاد رئیسجمهوری آمریکا با واکنش منفی کشورهای عربی همراه شد و مسائل حساس خاورمیانه از جمله آتشبس میان اسرائیل و حماس را پیچیدهتر کرده است.
حماس روز دوشنبه ۲۲ بهمن گفت که روند آزادکردن گروگانهای اسرائیلی از غزه را تا اطلاع ثانوی متوقف خواهد کرد چرا که به ادعای این گروه، اسرائیل توافق را نقض کرده است.
حماس در چارچوب توافق آتشبس متعهد است تا مانند شنبههای سه هفته گذشته شماری از گروگانهای اسرائیلی را آزاد کند و در عوض تعدادی زندانی فلسطینی از اسرائیل آزاد شوند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا هشدار داد که اگر گروگانهای اسرائیلی تا روز شنبه و طبق برنامه آتشبس آزاد نشوند، «جهنم به پا خواهد شد.»
ملک عبدالله هرگونه اقدامی که منجر به آواره شدن فلسطینیها شود را رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، انتظار میرود او در دیدار با دونالد ترامپ به او بگوید که چنین اقدامی ممکن است به ترویج رادیکالیسم، ایجاد هرجومرج در منطقه و به خطر انداختن صلح با اسرائیل و تهدید بقای این کشور منجر شود.
دونالد ترامپ و ملکعبدالله اظهارات عمومی نخواهند داشت که این موضوع، نشاندهنده حساسیت گفتگوی آنها است.همچنین این نخستین بار از زمان روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ است که او بدون برگزاری کنفرانس مطبوعاتی از یک رهبر خارجی استقبال میکند.
آقای ترامپ روز دوشنبه ۲۲ بهمن در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم [ملکعبدالله] پناهندگان را خواهد پذیرفت».
رئیسجمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت خودداری اردن و مصر از این درخواست از ارائه کمک به این کشورها خودداری خواهد کرد یا خیر گفت که این اقدام را انجام خواهد داد.
اردن با ۱۱ میلیون نفر جمعیت در حال حاضر میزبان بیش از ۲ میلیون پناهنده فلسطینی است. امان به کمکهای نظامی و اقتصادی واشنگتن وابسته است.
غیث العمری، کارشناس ارشد اندیشکده واشنگتن در امور خاور نزدیک به رویترز گفته است که ملک عبدالله «در موقعیت بسیار آسیبپذیری قرار دارد چرا که ایالات متحده اهرمهای زیادی دارد».
این کارشناس همچنین تأکید میکند که اردن میزبان نیروها و تجهیزات هوایی ایالات متحده است و شریک مهمی برای واشنگتن محسوب میشود.
از سویی، پیمان صلح این کشور با اسرائیل در سال ۱۹۹۴ نیز برای حفظ ثبات منطقه اهمیت ویژهای دارد.