با گذشت چند روز از قبضه قدرت توسط طالبان، یونسکو، سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد خواهان حفاظت از میراث فرهنگی افغانستان و تضمین محیطی امن برای هنرمندان این کشور شد.
به گزارش رویترز، افغانستان محل دو میراث جهانی یونسکو از جمله دره بامیان است؛ منطقهای که طالبان قبل از آنکه در سال ۲۰۰۱ قدرت را از دست بدهد دو مجسمه غول پیکر بودا را منفجر کرد.
یونسکو در بیانیه ای اعلام کرد: «همزمان با وقوع رویدادهای سریع، و ۲۰ سال بعد از تخریب عمدی بوداهای بامیان، دبیرکل یونسکو خواهان حفظ میراث فرهنگی افغانستان است.»
بنابر اعلام یونسکو، میراث متنوع و اماکن فرهنگی افغانستان نه تنها بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ و هویت افغانستان است بلکه برای کل بشریت اهمیت دارد.» یونسکو تاکید کرده است: «حفظ و حراست از این آثار برای آینده افغانستان امری حیاتی است.»
اودری آزولی مدیرکل یونسکو همچنین خواستار اتخاذ تمامی تدابیر پیشگیرانه لازم برای محافظت از میراث فرهنگی غنی و آثار تاریخی ارزشمند افغانستان در برابر تخریب و چپاول شده است.
وی اضافه کرد: «یونسکو وضعیت میدانی را از نزدیک پیگیری میکند و متعهد است تمامی تلاشهای ممکن را جهت محافظت از میراث گرانبهای فرهنگی افغانستان انجام دهد.»
ابهام درشیوه حکمرانی طالبان نگرانی های بسیاری را در جامعه جهانی به دنبال داشته است.
در طول حکومت طالبان، طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ زنان از حق فعالیت در خارج از خانه محروم بودند و تنها به همراه یکی از اعضای خانواده یا یک «محرم» میتوانستند در مجامع عمومی ظاهر شوند.
نگرانیها از اقدامات طالبان و مداخلات آنها در امور اجتماعی و زنان افغانستان افزایش یافته است.
هنوز روشن نیست طالبان چه محدودیتهایی را اعمال میکند؛ هر چند که یک مقام ارشد طالبان گفته است «شورای عالمان اسلامی» نقش زنان در افغانستان را تعیین خواهد کرد. به گزارش رویترز، وحیدالله هاشمی که با تصمیمگیریهای طالبان ارتباط دارد، گفته است که «علمای ما تعیین خواهند کرد که آیا دختران اجازه دارند به مدرسه بروند یا خیر.»