یک مقام ارشد طالبان گفته است که یک «شورای عالمان اسلامی» نقش زنان در افغانستان را تعیین خواهد کرد. به گزارش رویترز، وحیدالله هاشمی که با تصمیمگیریهای طالبان ارتباط دارد، گفته است که «علمای ما تعیین خواهند کرد که آیا دختران اجازه دارند به مدرسه بروند یا خیر.»
او همچنین گفته است که آنها تعیین خواهند کرد که آیا زنان حجاب، روبنده و یا تنها روسری به همراه چادر یا «چیزی» داشته باشند یا خیر و این «به نظر آنها (علما) بستگی دارد.»
گفت وگوی مقامات آمریکا در مورد افغانستان
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه در گفت وگو با تیم امنیت ملی این کشور تازه ترین وضعیت امنیتی، اطلاعاتی و سیاسی افغانستان را بررسی کرد.
یک مقام مسوول در کاخ سفید می گوید یکی از محورهای این گفت گو، ارزیابی وضعیت فرودگاه بین المللی حامد کرزای بود.
به گفته این مقام مسوول، هم اکنون با تلاش وزارت دفاع آمریکا، واشنگتن در حال خارج کردن دیپلمات ها و افغانستانی هایی است که در طول سال های گذشته به نیروهای آمریکا در افغانستان کمک کرده اند.
جو بایدن و معاون او، کاملا هریس، بار دیگر بر رصد فعالیت ها و مقابله با هرگونه اقدام احتمالی داعش در افغانستان موسوم به داعش خراسان تاکید کرده اند.
کشته شدن چند نفر از معترضان
اعتراضها در افغانستان در حمایت از پرچم سه رنگ این کشور روز پنجشنبه ۲۸ مرداد در چند شهر افغانستان برگزار شد و به گزارش خبرگزاری رویترز تعدادی از معترضان زمانی که اعضای طالبان به سوی جمعیت شلیک کردند، کشته شدند.
طالبان پایتخت افغانستان را در روز یکشنبه تسخیر کرد.
ویدئویی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده نشان می دهد تعدادی از زنان و مردان با تکان دادن پرچم سه رنگ افغانستان در کابل شعار می دهند: «پرچم ما هویت ماست.»
افغانستان روز پنجشنبه استقلال خود از بریتانیا در سال ۱۹۱۹میلادی را جشن می گیرد.
در همین حال یک شاهد عینی به رویترز می گوید در شهر اسدآباد تعدادی از مردم حین تجمع کشته شدند ولی معلوم نیست این تلفات ناشی از گلوله بوده است یا اینکه ناشی از هجوم و فرار جمعیت بعد از تیراندازی بوده است.
رویترز از اعتراضات در افغانستان به عنوان چالشهای اولیه برای طالبان یاد کرده است.
روز چهارشنبه هم آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام بهداشتی در شهر جلال آباد از کشته و زخمی شدن چند تن در سرکوب خشونتآمیز تجمع دهها تن از مردم توسط پیکارجویان طالبان خبر داد.
آسوشیتدپرس نوشت تجمع کنندگان در شهر جلال آباد، در شرق افغانستان، به دنبال آن بودند که یک روز پیش از روز استقلال کشورشان پرچم ملی افغانستان را به اهتزاز درآورند، و بنابراین بیرق سفید طالبان را، که روی آن مضامین اسلامی (شهادتین) نوشته شده است، پایین آوردند. طالبان این بیرق را در مناطق تحت کنترل خود برافراشتهاند.
امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهوری افغانستان، که تلاش می کند گردهمایی علیه طالبان را سازمان دهد از اعتراض ها حمایت کرده و در حساب توئیتر خود نوشته است: «از حرکت شجاعانه و میهن دوستانه مردم با عزت کشورم در نقاط مختلف بخاطر برافراشتن پرچم ملی بر ضد گروه نیابتی طالب ابراز حرمت، حمایت و قردانی می نمایم. شماری در این راه با عزت شهید شدند.»
صالح روز سه شنبه گفت در افغانستان است و به لحاظ قانون اساسی سرپرست مقام ریاست جمهوری افغانستان است. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان روز یکشنبه و به دنبال تسلط طالبان بر کابل از کشور گریخت.
غنی که به امارات متحده عربی رفته است، روز چهارشنبه در پیامی ویدئویی از طریق فیسبوک با مردم افغانستان سخن گفت و تأکید کرد قصد جلای وطن و فرار ندارد و برای بازگشت به افغانستان در حال مشورت است.
اشرف غنی گفت اگر در افغانستان میماند «شاهد خونریزی و ویرانی کابل میبودم.»
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، اولین نشست خبری طالبان را روز سه شنبه در کابل با حضور نمایندگان رسانهها و روزنامه نگاران برگزار کرد. او گفت آنها خواهان روابط صلح آمیز با دیگر کشورها هستند و به حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی احترام می گذارند. سخنگوی طالبان گفت: «ما دنبال دشمن داخلی و خارجی نیستیم.»
در طول حکومت طالبان، طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ زنان از حق فعالیت در خارج از خانه محروم بودند و تنها به همراه یکی از اعضای خانواده یا یک «محرم» میتوانستند در مجامع عمومی ظاهر شوند. هنوز روشن نیست طالبان چه محدودیتهایی را اعمال میکند.
فرودگاه کابل
در حالی که شهر کابل در روزهای گذشته و از زمان روی کار آمدن طالبان در مجموع آرام گزارش شده است، فرودگاه این شهر صحنه هرج و مرج و بی نظمی های شدید بوده؛ بسیاری از مردم افغانستان به دلیل وحشت از طالبان در تلاش برای فرار از کشورشان هستند.
یک مقام ناتو و یک مقام طالبان به رویترز گفته اند تاکنون ۱۲ نفر در این فرودگاه و محوطه اطراف آن کشته شدهاند. یک مقام طالبان می گوید این تلفات می تواند ناشی از تیراندازی و یا هجوم و فرار جمعیت باشد. این مقام که نخواست هویتش آشکار شود به رویترز گفت: «نمی خواهیم کسی در فرودگاه آسیب ببنید.» او از کسانی که حق قانونی مسافرت ندارند خواست به خانه هایشان بازگردند.
روز چهارشنبه شاهدان به رویترز گفتند مردان مسلح طالبان مانع از رسیدن مردم به فرودگاه شده اند.
در عین حال، لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده درباره تلاشها برای خروج آمریکاییها و متحدان آمریکا از فرودگاه کابل گفت در حال حاضر چهار هزار و ۵۰۰ نیرو در آنجا مستقر شده و بقیه نیروها در راه هستند. او افزود فرودگاه کابل به طور ایمن فعالیت دارد.
وزارت دفاع آمریکا می گوید از زمان شروع به خروج آمریکائیان و افغان ها از افغانستان در ۱۴ اوت، تا کنون حدود ۷ هزار نفر تخلیه و به محل های امن در حوزه فعالیت سنتکام منتقل شده اند. ژنرال هنک تیلور، معاون مدیر رئیس عملیات منطقه ای دفتر ستاد مشترک ارتش آمریکا، روز پنجشنبه گفت: «فرودگاه کابل برای عملیات پرواز و انتقال امن و آماده است و عملیات ادامه دارد. چند دروازه ورودی اضافه شده که اجازه می دهد افراد بیشتر، سریعتر و با نظم و امنیت، بررسی شوند. در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳ هواپیمای سی-۱۷ با نیروها و تجهیزات اضافی، وارد شده اند. ۱۲ هواپیمای سی-۱۷ هم کابل را ترک کرده اند که دو هزار مسافر داشته اند.»
به گفته او از پایان ماه ژوئیه نیز تا کنون حدود ۱۲هزار نفر از آن کشور خارج شده اند که شامل اتباع آمریکا، کارمندان سفارت، و افغان هایی که با آمریکا کار کرده اند می شود.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، نیز شامگاه چهارشنبه در مصاحبهای اختصاصی با برنامه جرج استفاناپولیس از شبکه ایبیسی نیوز ضمن دفاع قاطعانه از خروج ایالات متحده از افغانستان، تاکید کرد آمریکا متعهد است «همه کسانی را که بتوانیم و باید از آن جا خارج شوند، بیرون ببریم. هدف ما این است و این کاری است که در حال انجام آن هستیم.» او در پاسخ به این سوال که اگر لازم باشد، آیا نیروهایی آمریکایی پس از تاریخ تعیین شده ۳۱ اوت نیز برای کمک به خروج شهروندان از افغانستان در آنجا خواهند ماند، گفت اگر شهروندان آمریکایی تا آن تاریخ در افغانستان باقی مانده باشند، نیروهای آمریکایی آنجا میمانند.
گفت وگوی رهبران روسیه و ایتالیا
کرملین در بیانیه ای اعلام کرد رئیس جمهوری روسیه و نخست وزیر ایتالیا روز پنجشنبه اوضاع افغانستان را مورد بحث قرار دادند و بر اهمیت جلوگیری از بروز فاجعه انسانی تاکید کردند.
به گزارش رویترز، ولادیمیر پوتین و ماریو دراگی از یکپارچه شدن تلاش های بین المللی، از جمله از طریق کشورهای عضو گروه ۲۰، برای تقویت صلح و ثبات در افغانستان طرفداری کردند.
ایتالیا ریاست دوره ای گروه ۲۰ را برعهده دارد و به گفته یک منبع دیپلماتیک در رم، سرگرم بررسی درخواست برای برگزاری نشستی ویژه به منظور بررسی تحولات افغانستان پس از روی کارآمدن طالبان است.