با تسلط گروه طالبان بر افغانستان، روند خروج اتباع خارجی با شتاب ادامه دارد. در حالی که همپیمانان آمریکا از تصمیم دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا برای خارج کردن نیروهای نظامی آمریکا حمایت میکنند، یک مقام ارشد اتحادیه اروپا تحولات اخیر در افغانستان را «فاجعه» عنوان کرد.
جوزپ بورل، هماهنگکننده ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه ۲۸ مرداد، در جلسه کمیته امور خارجی این نهاد، با اشاره به خارج کردن بیش از ۱۰۰ تن از مجموع ۴۰۰ کارمند نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان، تحولات روزهای اخیر را فاجعه نامید.
او گفت: «از روز یکشنبه ما شاهد یک واقعیت جدید و دردناک در افغانستان هستیم. بگذارید شفاف و صریح بگویم، این فاجعه است. فاجعه برای مردم افغانستان، برای ارزشهای غرب و اعتبارشان و برای توسعه روابط بینالمللی.»
آقای بورل گفت که در هدف اول که شکست تروریستهای عامل یازده سپتامبر بود، موفق بودیم؛ اما در مورد دوم، یعنی ساخت کشوری که به حاکمیت قانون و حقوق بشر احترام بگذارد، موفق نشدیم.
پیشتر، بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا، در جلسه اضطراری پارلمان این کشور با محوریت تحولات افغانستان، با اشاره به این که فروپاشی دولت افغانستان سریعتر از آنچه خود طالبان پیشبینی میکردند رخ داد، گفت که معتقد نیست که اعزام دهها هزار سرباز بریتانیایی برای مبارزه با طالبان یک گزینه باشد.
به گفته رئیس دولت در بریتانیا، لندن امسال پنج هزار پناهجوی افغانستانی که طی سالهای آتی به سقف ۲۰ هزار تن خواهند رسید را در کشور پذیرش خواهد کرد.
با این که آمریکا آخرین روز از ماه اوت را پایان حضور نظامی خود در افغانستان اعلام کرده و هنوز تاریخ جدیدی را در مورد تمدید این حضور در میانه تحولات اخیر اعلام نکرده است، سخنگوی دولت آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، اعلام کرد که برلین در حال تصمیمگیری جهت اعزام ۶۰۰ نیروی نظامی به کابل برای تسهیل خروج اتباع آلمانی و افغانستانیهای شاغل در سفارت آن کشور، برای ماموریتی تا پایان ماه سپتامبر است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در میانه وضعیت نیمه هرج و مرج در فرودگاه بینالمللی حامد کرزای کابل، گفت که بنا دارد با گفتوگو با طالبان، همچنان امنیت این فرودگاه را در آینده نیز بر عهده داشته باشد.
در این بین دو کشور روسیه و چین، که دولت بایدن نسبت به برنامههایشان در افغانستان تحت سلطه طالبان ابراز شک و تردید کرده است، جداگانه اعلام کردند که بنا دارند با طالبان برای آنچه تحقق ثبات و آرامش در کشور عنوان کردهاند، وارد مذاکره شوند.