یک مقام ارشد وزارت نیرو جمهوری اسلامی از مخالفات گروه طالبان با بازدید کارشناسان ایرانی از مخزن سد مورد مناقشه «کجکی» در کشور افغانستان خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری «تسنیم» نزدیک به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، محمد جوانبخت، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت که مقامات طالبان «اجازه بازدید» از مخزن سد کجکی که به گفته او «در تصاویر ماهوارهای مشخص است ذخایر آبی مناسبی دارد» را به تیم فنی ایرانی ندادهاند.
این مقام ارشد وزارت نیرو جمهوری اسلامی افزوده است که با کمک وزارت خارجه دولت ابراهیم رئیسی صرفا اجازه بازدید از «ایستگاه آب سنجی» در بالادست سد کجکی به «تیم فنی ایران» داده شد.
کشورهای ایران و افغانستان بیش از نیم قرن است که بر سر نوع استفاده از «حقآبه هیرمند» اختلاف نظر دارند، هرچند سرانجام در سال ۱۳۵۱ خورشیدی معاهدهای میان تهران و کابل برای حل و فصل مناقشات منعقد شد، اما اندکی بعد و در سالهای پس از انقلاب ۵۷ دوباره اختلافات طرفین بروز پیدا کرد.
مدیرکل دفتر رودخانههای مرزی و منابع آب مشترک وزارت نیرو جمهوری اسلامی چهارم تیرماه ۱۴۰۱ گفته بود: با وجود اظهارات مقامات افغانستان و «قول مساعد» کمیسار طرف افغان در مورد «پایبندی به معاهده ۱۳۵۱ هیرمند» و تحویل حقآبه ایران، «متأسفانه در سال آبی جاری کمتر از ۴ میلیون متر مکعب آب از حقآبه ۸۲۰ میلیون متر مکعبی مندرج در معاهده، وارد کشور شده است.»
محمد جوانبخت، معاون وزیر نیرو جمهوری اسلامی امروز دوشنبه بیست و سوم مرداد ماه گفت که «تیم فنی ایران» در بازدید از «ایستگاه آب سنجی» در بالادست، مشاهده کرده که «جریان آب به سمت سد کجکی برقرار و آب در جریان است.»
در این حال، به گفته این مقام ارشد وزارت نیرو، در سفر صورت گرفته، قرار شده است تا طرفین در مورد «نحوه تامین حق آبه ایران» مذاکرات را ادامه دهند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز امروز ضمن تایید این خبر اعلام کرد که «هیات ایرانی از سفر بازگشته و در حال تهیه گزارش بازدید برای ارائه به مسئولان مربوطه است.»
تاکنون بسیاری از اهالی استان سیستان و بلوچستان به ویژه کشاورزان منطقه سیستان در شمال این استان، نسبت به کمآبی شدید و «عدم دریافت حقآبه هیرمند» اعتراض کرده و در مواردی نیز مقابل «پایانه مرزی میلک» در مرز ایران و افغانستان، تجمع اعتراضی برگزار کردهاند.
اسماعیل حسینزهی، از نمایندگان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی هجدهم تیرماه از «تداوم بیآبی و مشکلات» برای ادامه زندگی در این استان خبر داده و گفته بود که اهالی این منطقه در معرض «کوچ اجباری» قرار گرفتهاند.