با تصویب رئیس قوه قضاییه تعرفه «ثبت ازدواج» برای سال ۱۴۰۴ بیش از ۱۳۶ درصد افزایش یافت. طبق همین جدول اعلام شده تعرفه «ثبت طلاق» برای سال آینده نیز با افزایش ۱۹۸۵ درصدی مواجه شده است.
براساس جدول تعرفهای که امروز در رسانهها منتشر شده، هزینه ثبت ازدواج در سال آینده ۲۰ میلیون ریال تعیین شده است در حالی که هزینه ثبت ازدواج در سال جاری ۸ میلیون و ۴۴۴ هزار و ۲۹۶ ریال بود. بر همین اساس هزینه ثبت طلاق در سال آینده ۲۲ میلیون ریال تعیین شده، در حالی که این هزینه در سال جاری ۱ میلیون و ۵۵ هزار و ۵۲۷ ریال بود.
با مقایسه اعداد بالا مشخص میشود که تعرفه «ثبت ازدواج» با افزایش ۱۳۶ درصدی و تعرفه «ثبت طلاق» با افزایش ۱۹۸۵ درصدی مواجه شده است.
بر همین اساس تعرفه «تنظیم شرایط ضمن عقد» نیز به ازای هر شرط با افزایش ۱۰۰ درصدی از ۲ میلیون ریال به ۴ میلیون ریال افزایش یافته است.
در دو دهه اخیر فعالان برابریطلب کارزارهای بسیاری به منظور افزایش آگاهی جامعه در زمینه خلاءهای موجود در قوانین مدنی مرتبط با حقوق زن و مرد در تشکیل خانواده به راه انداختند که مطالبه «شروط ضمن عقد» یکی از راهکارهای پیشنهادی برای جبران خلاهای موجود بود.
طبق قوانین مدنی در جمهوری اسلامی، زنان در هنگام ازدواج فاقد بسیاری از حقوق ابتدای، از جمله حق سفر، حق طلاق، حق حضانت، حق تحصیل، حق ثبتنام فرزند در مدارس و حق گرفتن شناسنامه برای فرزند هستند. در کارزارهایی که در دهههای اخیر توسط فعالان مدنی و حقوق زن انجام شد، پیگیری این حقوق در قالب «شروط ضمن عقد» بیش از پیش مرسوم شد.
تعرفه «ابطال سند ازدواج و طلاق» نیز طبق این مصوبه تازه با افزایش ۹۸ درصدی از ۱ میلیون و ۵۵ هزار و ۵۳۷ ریال به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار ریال افزایش یافته است.
تعرفههای جدید در پی موافقت رئیس قوه قضاییه با پیشنهاد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام و به تمامی دفترخانهها ابلاغ شده است.
پیش از این در آذر ماه ۱۴۰۱ شاهد جهش ۵۰ درصدی تعرفههای ازدواج و طلاق بودهایم.
ابلاغ تعرفههای هزینه ثبت ازدواج و طلاق در ایران در آن سال، خبر از افزایش ۵۰ درصدی هزینه ثبت رسمی آن داشت. طبق تعرفههای اعلام شده در ۲۲ آذر ماه سال ۱۴۰۱، هزینه ثبت ازدواج از ۴۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ به ۸۴۴ هزار تومان افزایش پیدا کرده بود. هزینه ثبت طلاق نیز طبق آن تعرفه از ۵۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ به ۱ میلیون و ۵۵ هزار تومان افزایش پیدا کرده بود. در آن مصوبه، به ازای هر شرط در تنظیم شرایط ضمن عقد هم هزینه ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده بود.
حکومت در زمینه «شروط ضمن عقد» هرگز همراهی نکرد و گزارشهای بسیاری هم در سالهای اخیر، حکایت از مقاومت برخی دفاتر ثبت ازدواج و طلاق برای تنظیم شروط ضمن عقد برای متقاضیان داشت. نکتهای که به باور برخی تحلیلگران، مقامات حکومت با تعیین تعرفه به ازای هر شرط ضمن عقد، تلاش دارند تا هزینههای مادی چنین مطالباتی را نیز بالا ببرند.
با این وجود، تعرفه ثبت ازدواج و طلاق در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. بطور خاص، ایجاد تفاوت بین تعرفه ثبت ازدواج با ثبت طلاق در سالهای اخیر بیشتر به چشم آمده است. تعرفه ثبت ازدواج و طلاق در سال ۱۳۹۲ یکسان بود و هر دو ۱۱۰ هزار تومان محاسبه میشد. از زمانی که برخی مقامات حکومت نسبت به کاهش آمارهای ازدواج و افزایش آمارهای طلاق ابراز نگرانی کردند، سیاست تغییر و ایجاد تفاوت در تعرفههای این دو موضوع آغاز شد.
با این حال، روند افزایش هزینه تعرفهها از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰ روند آرامی را طی کرد، بگونهای که طی ۸ سال، از ۱۱۰ هزار تومان سال ۱۳۹۲ به ۴۰۰ هزار تومان (برای ثبت ازدواج) و ۵۰۰ هزار تومان (برای ثبت طلاق) رسید. اما در سالهای اخیر شاهد افزایش شگفتانگیز تعرفههای ثبت و ازدواج و طلاق نسبت به سالهای قبل هستیم. افزایشی که در مقایسه با دیگر جهشهای قیمتی در ماههای اخیر قابل فهم است.