مهاجرت گسترده پرستاران و بطور کلی کادر درمان در ایران وارد فاز بحرانی شده است بهطوریکه با وجود بیتفاوتی و تکذیبهای گاه و بیگاه مقامات، رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور حداقل میزان مهاجرت پرستاران در سال را ۲۷۰۰ نفر اعلام کرده و گفته که بسته «ماندگاری پرستاران» در حال تدوین است.
محمدتقی جهانپور مدعی شده که این اقدام به دستور علی خامنهای در دستور کار قرار گرفته است؛ موضوعی که به باور شماری از تحلیلگران نشان دهنده عمق فاجعه و در پیش بودن بحرانی عظیم در این بخش است که حتی رهبر جمهوری اسلامی نیز نسبت به تبعات اجتماعی و سیاسی آن احساس خطر کرده است.
مهاجرت پرستاران معادلات کادر درمان را برهم زده بهطوریکه روزنامه «شرق» چاپ تهران روز پنجشنبه دهم اسفند، به نقل از محمد شریفیمقدم، دبیرکل خانه پرستار، نوشت که بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، به ازای هر یک هزار تن باید «حداقل» ۳ پرستار وجود داشته باشد اما در ایران این رقم ۱/۶ است.
در همین رابطه محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری، چهارم دی ماه گفته بود: بالغ بر ۱۰ هزار نفر از «نابترین پرستاران» ایران «ترک شغل و مهاجرت» از کشور را پیش گرفتهاند.
کادر درمان در ایران با چالشهای فراوانی از جمله نامشخص بودن برخی قراردادهای کار معین، دیرکرد در پرداخت حقوق و مزایا، نامتناسب بودن برخی تعرفههای خدماتی روبرو هستند.
از سوی دیگر، اعضای این صنف با چالشهای امنیتی و سلامت همچون ضرب و شتم توسط همراهان برخی بیماران یا مرگ بر اثر عوارض همجواری با بیماریهای واگیردار مانند ایام همهگیری کرونا، حین انجام کار نیز مواجه بودهاند.
پرستاران و کارکنان حوزه درمان در ایران بارها طی سالها و ماههای اخیر نسبت به وضعیت شغلی خود و مشکلات آن در شهرهای مختلف ایران اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضی کردهاند.
بخش فارسی صدای آمریکا در گزارشهای مختلف تلویزیونی و وبسایت خود به مشکلات کادر درمان بهویژه پرستاران و چالشهایی که منجر به تشدید بحران مهاجرت در این بخش شده، پرداخته است.