سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با رویکرد اجرای منویات علی خامنهای در ایران به اجرا گذاشته شده است و در تازهترین اظهارنظر وزیر آموزش پرورش گفت که طبق این سند کتب درسی باید متناسب با «جنسیت» دختران و پسران متفاوت شود.
رضامراد صحرایی صبح روز یکشنبه ۲۱ آبان ماه در اختتامیه یک جشنواره حکومتی تاکید کرد که باید «فرهنگ حیا» را در سراسر جامعه نهادینه کنیم.
مرادصحرایی وضعیت مدارس و دانش آموزان در ایران را نسبت به کشورهای دیگر «به مراتب بهتر» دانسته اما مدعی شده آنچه «انقلاب از ما میخواهد» خیلی فراتر از آن است.
رضامراد صحرایی، ۲۹ شهریور ماه از اعمال تغییرات در محتوای برخی از کتابهای درسی در سال تحصیلی جدید خبر داده و تاکید کرده بود که در محتوای ۵۶ عنوان کتاب درسی در سال تحصیلی جدید تغییراتی اعمال شده است.
وزیر آموزش و پرورش دولت جمهوری اسلامی مدعی شده بود که این تغییرات «تابع یک فرایند حسابشده و علمی است که در قالب بستههای آموزشی مکمل میشود و بعد به تغییر محتوا میرسد.»
این تغییرات به درخواست مستقیم علی خامنهای در دستور کار قرار گرفته است و در ۱۷ اردیبهشت ماه یک مقام وزارت «علوم، تحقیقات و فنآوری» ایران از آغاز برنامهریزی برای «اصلاح» محتوای درسی دانشگاهها با همکاری «بیش از ۷ هزار» عضو «هیات علمی» خبر داده بود.
رضا نقی زاده مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم از آغاز بازنگری ۱۵۰۰ برنامه درسی خبر داده و پیشبینی کرده بود که بیش از ۷ هزار عضو هیات علمی در تدوین و بازنگری این دروس در ۲ سال آینده با وزارت علوم همکاری کنند.
یوسف نوری، وزیر وقت آموزش و پرورش نیز اعلام کرده بود که بر اساس اظهارات علی خامنهای پیرامون تجدید نظر در کتب درسی و محتوای آموزشی ارائهشده به دانشآموزان، برای سال آینده محتوای ۲۰۰ عنوان کتاب تغییر خواهد کرد.
وزارت آموزش و پرورش همزمان تاکید کرده بود که «ترویج فرهنگ شهادت در مدارس آغاز شده و محتوای کتب درسی نیز با اين رویکرد تغییر میکند.»
تغییر محتوای کتب درسی سالها است که یکی از دغدغههای رهبر جمهوری اسلامی است. علی خامنهای بارها نسبت به محتوای کتابهای درسی حساسیت نشان داده و خواستار بازبینی در محتوای مفاد درسی شده است. او در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در دیدار با جمعی از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور گفت که «مطالب بیفایده کتب درسی باید حذف شود.»
این رویکرد دیرینه جمهوری اسلامی در حالی است که در جریان اعتراضات سراسری در ایران که از شهریور ماه سال گذشته و در پی کشته شدن مهسا امینی آغاز شد، دانشجویان و دانش آموزان در مدارس شهرهای مختلف ایران نیز نقش برجستهای داشتند. حضور برجسته دانش آموزان و دانشجویان در حرکتهای اعتراضی بار دیگر رویکردهای آموزشی در نظام جمهوری اسلامی را به چالش کشید و همین موضوع باعث تشدید ملاحظات ایدئولوژیک و حتی محدودیتها برای دانشآموزان و دانشجویان شده است.