چهارده سازمان حقوق بشری در بیانیهای، نسبت به «موج گسترده» بازداشتهای اخیر در اهواز ابراز نگرانی کردند.
آنها در این بیانیه که شبکه حقوق بشر کردستان آن را منتشر کرده تأکید کردهاند که هدف حکومت جمهوری اسلامی از این بازداشتها، «تضعیف هویت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی» عربهای خوزستان و نقض سیستماتیک حقوق اساسی آنها دانستهاند.
این سازمانها در بیانیه خود اشاره کردهاند که انتقال بازداشتشدگان به مکانهای نامعلوم و عدم دسترسی به به اطلاعات درباره وضعیت آنها، خطر شکنجه و بدرفتاری را افزایش میدهد.
این چهارده سازمان حقوق بشری تأکید میکنند که سرکوبها، نقض آشکار حقوق بشر و تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران است.
آنها از نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر و جامعه بینالمللی خواستهاند تا برای آزادی بیقید وشرط بازداشتشدگان دست به اقدام فوری بزنند.
سعید حافظی، روزنامهنگار اهل خوزستان و ساکن اروپا، روز پنجشنبه ۲۰ دی، در شبکه اجتماعی «ایکس» با اعلام اینکه «بیش از ۱۹ هنرمند، شاعر، و فعال اجتماعی عرب» در استان خوزستان بازداشت شده و «حدود یکصد تن نیز» به نهادهای اطلاعاتی این استان احضار شدهاند، به نقل از «منابع محلی» از «ضرب و شتم شدید» برخی از بازداشتشدگان خبر داد.
«سازمان حقوق بشری کارون» که رویدادهای مربوط به استان خوزستان را دنبال میکند، پیشتر گزارش داده بود که از آغاز ماه جاری، حدود ۳۰ تن از شهروندان عرب در شهرهای مختلف استان از جمله اهواز، شادگان، رامشیر، شوشتر، خرمشهر، و سوسنگرد بازداشت شدهاند.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا، دادستان عمومی و انقلاب اهواز به بازداشت ۱۸۲ شهروند اذعان کرده و آنها را «عوامل مخل امنیت» خوانده است.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشری ایران روز ۶ دیماه با انتشار گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر در ایران اعلا کرد که نیروهای حکومتی در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۲۷۴۹ شهروند را به دلیل فعالیت مدنی، عقیدتی یا سیاسی بازداشت کردند.
از این مجموع، اصناف ۲۳ مورد بازداشت، اقلیت های قومی-ملی ۲۴۰ مورد، اقلیت مذهبی ۸۵ مورد، اندیشه و بیان ۱۵۸۵ مورد، حوزه کودکان ۳۴ مورد، حوزه محیط زیست ۱۱ مورد، حوزه فرهنگی ۲ مورد و کارگران ۱۱ مورد را شامل می شوند.
در مجموع بیش از ۳۳ هزار و ۴۴۲ ماه حکم زندان برای منتقدان حکومت صادر شده است.