منابع خبری در ایران از افت شدید تحصیلی دانش آموزان در دوسال گذشته خبر دادند. براساس گزارشی که روزنامه «اعتماد» منتشر کرده آمارهای رسمی منتشر شده پیرامون نتایج آزمون نهایی خرداد سال جاری، «فوقالعاده عجیب بوده» و نشان دهنده بدتر شدن وضع آموزش عمومی است.
در این گزارش آمده است که حدود نیمی از دانشآموزان و شاید هم بیشتر، معدلی زیر ده داشتهاند.
برهمین اساس اعلام شده است که مقایسه ارقام این گزارش با میانگین نمرات سال ۱۳۹۸ به بعد نشان میدهد که روند تغییرات بسیار نگرانکننده است و در سال جاری نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ۲۰ درصد از معدل نمرات ۴ گروه درسی کاسته شده است.
گزارش نویس تاکید کرده که نکته بسیار مهم برای سیاستگذاران حکومتی این است که بیشترین کاهش نمرات در هر چهار رشته در درس تعلیمات دینی و قرآن و عربی است که میان ۱۸ تا ۲۴ درصد کاهش معدل دیده میشود.
نکته دیگری که به آن اشاره شده این است که با توجه به اینکه یادگیری دروس دینی و قرآن چندان سخت و پیچیده نیست، این امر به منزله بیتوجهی یا بیرغبتی دانش آموزان در خواندن یا حتی پاسخ صحیح دادن به پرسشهای این دو درس است.
این روند که در گزارش «اعتماد» به آن پرداخته شده است در حالی رخ داده که وزارت آموزش و پرورش به درخواست علی خامنهای در حال بازنگری و ایجاد تغییرات گسترده و ایدئولوژی محور در کتابهای درسی است.
برهمین اساس رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، هفدهم آذرماه از نهایی شدن طرح جمهوری اسلامی برای ایجاد تغییرات محتوایی در کتابهای درسی و اجرای آزمایشی آن برای کلاس اولیها از ابتدای مهرماه ۱۴۰۳ خبر داد.
کارشناسان بر این باورند با رویکردی که جمهوری اسلامی در حوزه آموزش در پیش گرفته و فضایی که در جامعه حاکم است باید منتظر گسست هرچه بیشتر در سیستم آموزشی باشیم.
برهمین اساس تحلیلگران «نسل زد» را بازیگران اصلی جامعه ایرانی میدانند و از آنجا که مطالبات و رویکردهای آنها هیچ سنخیتی با خواستها و آرزوهای سیاستگذاران ندارد، هرگونه سوگیری برخلاف خواسته آنها را محکوم به شکست میدانند.
برهمین اساس است که برخی از کارشناسان بر این باورند جمهوری اسلامی سعی در سرکوب «نسل زد» کنونی و تربیت نسلهای آینده منطبق با منویات خود را دارد.
رویکردی که در اظهارات مدیر کل «امور شاهد و ایثارگران» وزارت آموزش و پرورش در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ کاملا مشهود بود. زهرا پناهی روا گفته بود: «ترویج فرهنگ شهادت در مدارس آغاز شده و محتوای کتب درسی نیز با اين رویکرد تغییر میکند.»