لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۵

فرونشست قابل‌توجه در حریم غربی تهران؛ «بمب ساعتی بی‌صدا» پایتخت را تهدید می‌کند


فرونشست زمین در تهران - آرشیو
فرونشست زمین در تهران - آرشیو

فرونشست زمین در ایران در سالهای اخیر به یکی از عمده‌ترین معضلات زیست محیطی تبدیل شده است. این مشکل اما در پایتخت ایران سرعتی زیاد یافته و بسیاری از کارشناسان از آن به مثابه بمبی بی‌صدا یاد می‌کنند.

به گزارش روزنامه شرق به نقل از رئیس سازمان زمین‌شناسی، درحال‌حاضر ۶۰۹ دشت کشور با معضل فرونشست زمین دست به گریبان هستند که بیش از ۴۰۰ دشت در منطقه بحرانی فرونشست قرار دارند.

حالا بار دیگر رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران از نفوذ فرونشست زمین به تهران خبر داده است و می‌گوید دشت ورامین از سمت کرج و جنوب و جنوب غربی با این مسئله درگیر هستند؛ موضوعی که سالهاست در مورد آن هشدار داده شده است اما در ماه‌های اخیر شدت گرفته و در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است.

رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران می‌گوید در حسن‌آباد، در مسکن مهر، در دیواره‌ها و زمین شکاف‌هایی دیده شده است.

او همچنین افزود که مأموریت مشخصی برای سازمان‌ها و نهادهای درگیر با این موضوع نیز وجود نداشته است.

شماری از اعضای شورای شهر تهران می‌گویند جنوب غرب تهران ماهانه ۳۰ میلی‌متر فرونشست دارد.

رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران گفته است تنها جایی که فرونشست «قابل توجه» مشاهده شده است حریم جنوب غربی تهران است.

او دلیل این فرونشست را «برداشت بی‌رویه آب» برای مصارف کشاورزی دانسته است.

به گزارش روزنامه شرق، ۵۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۴۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در تهران وجود دارد که از آب‌های زیرزمینی برداشت می‌کنند و موجب افت سطح سفره‌های زیرزمینی می‌شوند.

چندی پیش، مهدی زارع استاد زمین شناسی دانشگاههای تهران در گفتگو با رسانه‌های داخلی فرو نشست زمین را «بمب ساعتی بی‌صدای استان تهران» خوانده بود.

کارشناسان معتقدند تداوم برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی، باعث کاهش بیشتر سطح آبخوان ها در کشور و در نتیجه تبدیل خطر فرونشست به بحران در مناطق مختلف ایران به ویژه استانهای مرکزی خواهد شد.

این معضل اما تنها محدود به پایتخت نیست. در شهریورماه، ویدئویی از جنوب اصفهان در فضای مجازی منتشر شد که حفره‌های عمیقی را نزدیک به راه آهن اصفهان - شیراز نشان می‌داد.

چندی پیش، استاندار اصفهان از تخلیه یکصد مدرسه در این استان به خاطر فرونشست زمین خبر داد.در سالیان اخیر و با تشدید عوارض کم‌آبی در کشور، بر میزان اعتراضات به «سیاست‌های غلط آبی» و «مدیریت نادرست منابع آبی» در شهرهای بسیاری شدت گرفته است که همواره با سرکوب و بازداشت برخی از معترضان و منتقدان توسط دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شده است.

اگرچه کارشناسان از مدتها پیش نسبت به تأثیرات مخرب فرونشست زمین هشدار داده بودند اما شواهد از عدم وجود عزمی بنیادین و عاجل برای حل این معضل، حکایت دارند.

بحران‌های زیست محیطی دهه‌های اخیر در ایران رشد فزاینده‌ای یافته، تا آنجا که احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران سی و یکم فروردین‌ماه با مقایسه «آمار بارندگی ۵۰ سال اخیر کشور»، به روزنامه «همشهری» چاپ تهران گفته بود «ایران گرم‌تر شده» و از «آغاز مهاجرت» ساکنان جنوب و جنوب‌شرق و کویر مرکزی ایران به‌دلیل «تغییر اقلیم» خبر داده بود.

تلاش برای اشاره به خارج از مرزهای ایران درحالی صورت می‌گیرد که به گفته کارشناسان ورشکستگی آب در ایران که در اثر سوء مدیریت مقامات جمهوری اسلامی از دهه‌های گذشته آغاز شده است همچنان ادامه دارد. این پدیده در چند سال اخیر با تغییرات اقلیمی و خشک‌سالی گسترده نیز همراه شده است.

XS
SM
MD
LG