نیروهای کرد سوری که زندانیان «داعش» در مناطق تحت کنترل خود در شمال سوریه را در اختیار دارند، میگویند با واگذاری این زندانها به حاکمان جدید اسلامگرا در دمشق مخالف هستند.
به گفته آنها داعش در حال گسترش فعالیتهای خود در سوریه است و برای حمله به این مراکز تحت کنترل نیروهای کرد آماده میشود.
«نیروهای دموکراتیک سوریه» که رهبری آن را کردها در اختیار دارند و تحت حمایت آمریکا هستند، حدود یک چهارم خاک سوریه را در اختیار دارند.
به گفته این گروه، دولت اسلامی (داعش) از زمان سقوط حکومت بشار اسد تاکنون ضمن بهرهبرداری از موقعیت، دو بار برای آزادی اعضای زندانی خود به مراکز آنها حمله کرده است.
در یکی از این مراکز در شهر «حسکه» حدود ۴۵۰۰ عضو داعش، اکثرا جنگجویان خارجی، زندانی هستند.
یکی از افسران کرد میگوید که نیروهای داعش پس از سقوط حکومت بشار اسد جنگافزارهای زیادی بدست آوردند و قطعا به زندانها حمله خواهند کرد.
«نیروهای دموکراتیک سوریه» به مدت یک دهه به عنوان پیشگام تلاشهای تحت رهبری ایالات متحده برای مقابله با داعش در سوریه عمل کرده است. این نیرو پس از نبردهای سنگین موفق به شکست دادن نیروهای این گروه اسلامگرای افراطی در سوریه شد.
از زمانی که هیئت تحریرالشام، از شاخههای پیشین القاعده، بشار اسد را سرنگون و برای ایجاد حکومت مرکزی قدرتمند تلاش میکند، وضعیت زندانها مورد توجه قرار گرفته است.
در ماههای اخیر این موضوع به چالشی برای حکومت جدید تبدیل شده است و قدرتهای خارجی درباره اداره این مراکز دجار اختلاف هستند.
ترکیه که گروههای مسلط کرد سوریه را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند، میگوید که زندانها باید به حاکمان جدید تحویل داده شود و به آنها پیشنهاد کمک داده است.
دولت جو بایدن موافق اداره این مراکز توسط نیروهای دموکراتیک سوریه بود، و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده بارها به نقش مهم نیروهای کرد در جلوگیری از ظهور مجدد داعش اشاره کرده بود.
به گفته یکی از افسران کرد، نیروهای دموکراتیک سوریه این زندانها را به دولت جدید سوریه تحویل نخواهد داد.
نیروهای کرد میگویند که جنگجویان جهادی به دنبال سوءاستفاده از وضعیت امنیتی ضعیف در بیشتر مناطق سوریه هستند و حضور خود در این کشور را افزایش دادند.
هیئت تحریر الشام که پیشتر بهعنوان «جبهه النصره» شناخته میشد، سابقه درگیری با داعش را دارد و جهاد فراملی ترویج شده توسط این گروه را رد میکند.
دولت جدید سوریه میگوید که اخیرا حمله داعش به یک زیارتگاه شیعیان در حومه دمشق را خنثی کرده است.
نیروهای دموکراتیک سوریه و دولت جدید بر سر چگونگی ادغام نیروهای تحت رهبری کردها در دستگاه امنیتی جدید سوریه نیز با یکدیگر اختلاف دارند.
نیروهای دموکراتیک سوریه میگویند که با طرح وزارت دفاع جدید سوریه برای ادغام تمامی گروههای مسلح در این کشور موافق نیستند و قصدی برای انحلال نیروهای خود ندارند.
وزارت کشور سوریه درخواست خبرگزاری «رویترز» برای اظهار نظر پاسخی نداده است.
منبع: رویترز