احمد الشرع (معروف به جولانی)، رهبر رئیس حکومت سوریه، روز پنجشنبه ۲۷ دی اعلام کرد که کشورش آماده استقبال از نیروهای سازمان ملل متحد در منطقه حائل تعیینشده توسط این سازمان با اسرائیل است.
او گفت که پیشروی اسرائیل در خاک سوریه به دلیل حضور نیروهای جمهوری اسلامی ایران و حزبالله لبنان بود و افزود: «پس از آزادسازی دمشق، آنها دیگر اصلا در سوریه حضور ندارند.»
محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه قطر، که روز پنجشنبه وارد دمشق شد نیز در کنفرانسی مطبوعاتی در کنار احمد الشرع، از پیشروی اسرائیل در منطقه حائل انتقاد کرد و خواستار عقبنشینی فوری نیروهای این کشور شد.
اسرائیل ماه گذشته واحدهای نظامی خود را در منطقه حائل که در امتداد بلندیهای جولان قرار دارد و سوریه و اسرائیل را از هم جدا میکند، مستقر کرد.
این منطقه به عنوان بخشی از توافق آتشبس با میانجیگری سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۴ (۱۳۵۳) به طور رسمی به عنوان یک منطقه غیرنظامی تعیین شد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیشتر تأکید کرده بود که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل در مرز سوریه، بهویژه در قله کوه هرمون، «تا هنگامی که امنیت اسرائیل تضمین شود»، باقی خواهند ماند.
جمهوری اسلامی ایران در طول سالیان گذشته از حامیان اصلی رژیم بشار اسد بود و از سوریه به عنوان یک مسیر زمینی حیاتی برای قاچاق تسلیحات به حزبالله لبنان، گروه نیابتی خود، بهره میبرد و فعالیتهای گسترده در این منطقه داشت.
روزنامه «وال استریت ژورنال» روز ۱۸ دی گزارش داد که بیشتر نیروهای جمهوری اسلامی ایران طی ماه گذشته از سوریه خارج شده و گروههای مسلح مختلف تحت حمایت رژیم تهران نیز پس از سقوط رژیم بشار اسد منحل شدهاند.
خروج نیروهای جمهوری اسلامی ایران از سوریه، از دید بسیاری از تحلیلگران سیاسی، پایان تلاشهای چندین دهه رژیم تهران برای بهرهبرداری از سوریه به عنوان یک مرکز استراتژیک منطقهای برای گسترش نفوذ خود و به راه انداختن جنگ نیابتی علیه ایالات متحده و اسرائیل تلقی میشود.