لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۱

سوریه: با آمریکا علیه داعش همکاری می‌کنیم؛ آمریکا: تصمیمی نگرفته‌ایم


جاش ارنست سخنگوی کاه سفید ایالات متحده آمریکا
جاش ارنست سخنگوی کاه سفید ایالات متحده آمریکا

پس از آن که ایالات متحده نسبت به احتمال گسترش حملات نظامی علیه گروه «دولت اسلامی» خبر داد، دولت سوریه روز دوشنبه اعلام کرد در هر تلاش بین‌المللی برای مبارزه علیه پیکارجویان آن گروه افراطی همکاری خواهد کرد.

ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه، کشورش را شریکی مهم در مبارزه بین‌المللی علیه گروه دولت اسلامی معرفی کرد و گفت «سوریه، چه از نظر جغرافیایی و چه از نظر عملیاتی، مرکز ائتلاف بین‌المللی برای جنگ علیه گروه دولت اسلامی است.»

وی که در یک نشست خبری سخن می‌گفت، احتمال همکاری دمشق با برخی از کشورها – از جمله ایالات متحده، بریتانیا و عربستان سعودی – را مردود ندانست. هر سه این کشورها از مبارزه مخالفان حکومت بشار اسد در سوریه حمایت می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه، مهم‌ترین کشور حامی دمشق، نیز از غرب و کشورهای عرب منطقه خواست از خصومت خود نسبت به حکومت بشار اسد بکاهند و به او در جنگ علیه «شورشیان افراطی» در آن کشور، کمک کنند.

واشنگتن در طول نزدیک به سه سال گذشته، همچون همپیمانان غربی خود، از مبارزه بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق، حمایت کرده است. مبارزه خونینی که تاکنون جان بیش از ۱۹۰ هزار نفر را در آن کشور گرفته است و در عین حال هیچ نشانه‌ای از تغییر موضع واشنگتن در قبال حکومت اسد دیده نمی‌شود.

سال گذشته و در پی حملات شیمیایی صورت گرفته در سوریه، واشنگتن در آستانه حمله نظامی به سوریه قرار گرفت، اما با اعلام تصمیم دمشق برای تحویل ذخایر و انبار تسلیحات شیمیایی خود به بازرسان بین‌المللی، خطر جنگ از آن کشور برطرف شد.

بریتانیا، یکی از همپیمانان کلیدی ایالات متحده دراروپا نیز هر گونه گفتگو با بشار اسد را رد کرده است.

وزیر خارجه سوریه با اشاره به احتمال حمله هوایی آمریکا علیه مواضع داعش در سوریه، هشدار داد «هر حمله‌ای باید با هماهنگی دمشق انجام شود ... در غیر این صورت، تهاجم محسوب خواهد شد.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی در همین زمینه، از قول وی نوشت دولت سوریه بارها نسبت به خطر تروریسم و لزوم قطع جریان ارسال پول و تجهیزات به آنها، هشدار داده است، «اما کسی به حرف ما گوش نداد.» دولت سوریه گروه‌های مخالفی که برای سرنگونی حکومت اسد مبارزه می‌کنند را «تروریست» می‌خواند.

وزیر امور خراجه سوریه با اشاره به اظهارات مقام‌های آمریکایی مبنی بر شکست اقدام نظامی ایالات متحده در ماه ژوئیه برای نجات گروگان‌های آمریکایی در سوریه، گفت «اگر پیش از عملیات، هماهنگی‌های قبلی صورت گرفته بود، عملیات شکست نمی‌خورد.»

ولید المعلم همچنین در پاسخ به پرسشی در باره این که آیا سوریه حاضر است با آمریکا و بریتانیا در مبارزه علیه این گروه افراطی همکاری کند، گفت «خوش آمدند»، که در واقع نشانه استقبال دمشق از وقوع چنین امری است.

وی در ادامه پیشنهاد تبادل اطلاعاتی با کشورهای همسایه را مطرح کرد و به امکان همکاری در این زمینه با عربستان سعودی، از حامیان اصلی مخالفان اسد که در این روزها نسبت به تحرکات داعش در منزقه هشدار می‌دهد، اشاره کرد.

موضع آمریکا در قبال داعش

موضع رسمی واشنگتن انجام عملیات محدود هوایی علیه گروه «دولت اسلامی» است، اما پس از کشته شدن فجیع یک خبرنگار آمریکایی توسط نیروهای آن گروه، یکی از مقام‌های کاخ سفید آمریکا در سخنانی به بررسی احتمال گسترش اقدام نظامی علیه پیکارجویان داعش در خاک سوریه اشاره کرد.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه درباره رویکرد دولت ایالات متحده در مبارزه علیه پیکارجویان «دولت اسلامی» در سوریه گفت، رئیس جمهوری آمریکا «هنوز درباره عملیات نظامی علیه داعش در سوریه تصمیمی نگرفته است. اما پرزیدنت اوباما همچنان به مقابله با این پیکارجویان در عراق متعهد است.»

این در حالی است که بن رودز، یکی از مشاوران امنیت ملی باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه گفته بود بشار اسد «بخشی از مشکل است.»

آلن ایر سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه نیز روز دوشنبه در برنامه «افق» بخش فارسی صدای آمریکا گفت «برای حفاظت از شهروندانمان و برای ریشه‌کن کردن تهدید تروریستی گروه داعش، ما محدود به مرزها نیستیم.»

وی در ادامه گفت همانطور که ژنرال دمپسی چند روز پیش گفت «همه اقدامات مورد بررسی قرار می‌گیرند، از جمله گسترش حملات هوایی در خاک سوریه.»

ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز یکشنبه هشدار داد اگر به این نتیجه برسد که گروه دولت اسلامی خطری «مستقیم» علیه آمریکا و اروپا خواهد بود، به کاخ سفید توصیه خواهد کرد که علیه آن گروه «در خاک سوریه» اقدام نظامی انجام دهد.

وی همچنین روز پنجشنبه طی سخنانی در وزارت دفاع آمریکا با اشاره به این که خطر، زمانی جدی خواهد شد که هدف بلندمدت داعش، یعنی ایجاد یک خلافت اسلامی در لبنان، اسرائیل، اردن، عراق، سوریه و کویت، تحقق یابد، گفت «اگر آنها به این هدف برسند، شکل خاورمیانه اساساً تغییر خواهد کرد و فضای امنیتی حاصله، ما را از جهات بسیاری تهدید خواهد کرد.»

با این حال رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، که روز گذشته در راه افغانستان در هواپیما با خبرنگاران گفتگو می‌کرد، گفت «داعش هنوز یک خطر منطقه‌ای است.»

افکار عمومی در آمریکا نیز به سمت دخالت بیشتر واشنگتن در جنگ علیه گروه «دولت اسلامی» متمایل شده است. تاکنون سیاست آمریکا در قبال داعش، فقط محدود به عراق بوده و نزدیک به ۱۰۰ حمله هوایی علیه مواضع داعش در طول یک ماه و نیم گذشته در آن کشور انجام داده است؛ اما احتمال دارد مرزها رنگ ببازند.

بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه، مسئولیت عمده را برعهده شهروندان دو کشور عراق و سوریه گذاشت؛ با این حال با بیان این که در صورت هرگونه تهدیدی نسبت به منافع آمریکا، واشنگتن اقدام خواهد کرد، گفت «ما خود را در مرزها محدود نخواهیم کرد. بارها نشان داده‌ایم که اگر تهدید تروریستی وجود داشته باشد، ما مستقیماً علیه آن اقدام خواهیم کرد.»

از سوی دیگر، دولت باراک اوباما تحت فشار کنگره نیز هست. روز یکشنبه نمایندگان جمهوریخواه، در برنامه‌های مختلف تلویزیونی آمریکا، از سیاست رئیس جمهوری انتقاد کردند.

مایک راجرز رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان گفت سیاست‌های آقای اوباما باعث بروز خطرات جدید بالقوه نسبت به خاک آمریکا شده، زیرا فرصت‌های زیادی برای مبارزه با تروریسم را از دست داده است.

آقای راجرز در ادامه خواست واشنگتن با یک کمپین قاطع وارد مبارزه با گروه دولت اسلامی در سوریه شود و کشورهای عرب را هم به همکاری بطلبد.

سناتور جان مک‌کین نیز گفت آقای اوباما هنوز درست استراتژی خود را برای کنگره توضیح نداده است ... اما حداقل پذیرفت که سخنان تند هفته گذشته کاخ سفید و وزارت دفاع، باید چرخ تدوین یک استراتژی تهاجمی‌تر و فراگیرتر را به حرکت درآورد.

آقای مک‌کین حتی راه را برای رئیس جمهوری باز کرد و خطاب به او گفت «از کنگره مجوز انجام حملات هوایی در سوریه درخواست کن.»

باراک اوباما قرار است عصر دوشنبه با چاک هیگل وزیر دفاع ایالات متحده گفتگو کند.

XS
SM
MD
LG