گروههای متخاصم در سودان پس از دو ماه درگیری که این کشور آفریقایی را به هرجومرج کشانده است، صبح روز یکشنبه ۲۸ خرداد، آتشبس ۷۲ ساعتهای را از ساعت ۶ صبح به وقت محلی آغاز کردند.
آمریکا و عربستان سعودی روز شنبه از این توافق آتشبس خبر داده بودند. این دو کشور در دو ماه گذشته تلاشهای دیپلماتیک هماهنگی را برای توقف جنگ پیش بردهاند اما تاکنون موفق نشدهاند.
واشینگتن و ریاض روز شنبه در بیانیهای مشترک اعلام کردند که ارتش و گروه شبهنظامی رقیب آن، «نیروهای پشتیبانی سریع»، توافق کردند که درگیریها متوقف شود و «در طول آتشبس از تلاش برای کسب موقعیت نظامی خودداری کنند».
ساکنان خارطوم، پایتخت سودان، و شهر همجوار آن، عمران، پس از درگیریهای شدید روز شنبه، در اولین ساعات آتشبس شاهد «آرامش نسبی» بودند.
این آتشبس سه روزه پیش از کنفرانسی آغاز شد که سازمان ملل و شمار دیگری از کشورها قرار است روز دوشنبه برای جمع آوری کمکهای مالی با هدف تامین نیازهای بشردوستانه سودان برگزار کنند.
سازمان ملل میگوید که کمتر از ۱۶ درصد از حدود ۲ میلیارد و ششصد میلیون دلار مورد نیاز برای کمک به مردم سودان در سال ۲۰۲۳ را دریافت کرده است. به گفته این سازمان، به ۴۷۰ میلیون دلار دیگر برای حمایت از پناهجویان سودانی نیاز است.
سودان پس از ماهها تشدید تنشها بین ژنرالهای رقیب که در اواسط آوریل سال جاری میلادی به درگیریهای علنی انجامید، وارد بحرانی شد که سراسر این کشور و منطقه غربی دارفور را که بار عمده درگیریهای مسلحانه را متحمل شده است، فرا گرفت.
جنگ، خارطوم و دیگر شهرها را به میدان جنگ تبدیل کرد. به گفته وزیر بهداشت سودان، بیش از ۳ هزار تن جان خود را از دست دادند و بیش از ۶ هزار زخمی شدند. بیش از دو میلیون تن نیز مجبور به فرار به مناطق امن در داخل سودان و کشورهای همسایه شدهاند.
وضعیت انسانی در این کشور جنگزده بدتر شده است. نزدیک به ۲۵ میلیون تن؛ بیش از نیمی از جمعیت سودان، به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. سازمان جهانی بهداشت روز جمعه هشدار داد که پیشبینی میشود تا پایان سال جاری میلادی، بیش از ۱۰۰ هزار کودک از سوء تغذیه حاد همراه با عوارض پزشکی رنج ببرند.
این سازمان همچنین گفت که برای رفع نیازهای بهداشتی فزاینده آسیبدیدگان از جنگ و کمک به آنهایی که به کشورهای همسایه گریختهاند، به ۱۴۵ میلیون دلار نیاز دارد.
احمد المندری، مدیر منطقهای مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، با «بیسابقه» توصیف کردن ابعاد این بحران بهداشتی، افزود برای جلوگیری از فروپاشی قریبالوقوع سیستم مراقبتهای بهداشتی سودان به منابع مالی فوری نیاز است.
درگیری در سودان، زیرساختهای این کشور را ویران کرده است. به گفته سازمان بهداشت جهانی، در میانه کاهش شدید تجهیزات پزشکی که یا تخریب یا غارت شدهاند، حدود ۶۰ درصد از تأسیسات بهداشتی در سراسر این کشور از کار افتاده است.
سازمان ملل دستکم ۴۶ حمله به مراکز بهداشتی را از ۱۵ آوریل تا ۸ ژوئن تایید کرده است.