لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۷

آغاز درگیری‌ها در سودان با پایان آتش بس ۲۴ ساعته


به گفته سازمان ملل، از آغاز درگیری مسلحانه در اواسط آوریل در سودان، نزدیک به دو میلیون تن آواره شده‌اند.
به گفته سازمان ملل، از آغاز درگیری مسلحانه در اواسط آوریل در سودان، نزدیک به دو میلیون تن آواره شده‌اند.

جنگ در خارطوم، پایتخت سودان، روز یکشنبه پس از پایان آتش بس ۲۴ ساعته از سر گرفته شد.

درگیری‌های مرگ بار از اواسط ماه آوریل، بین عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش، و محمد حمدان داگلو، معاون سابقش که فرماندهی شبه نظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» را برعهده دارد، آغاز شد.

در آخرین توافق آتش‌بس بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع، غیرنظامیان به دام افتاده در خارطوم فرصت یافتند برای تهیه مواد غذایی و سایر لوازم مورد نیاز از خانه‌های شان خارج شوند.

شاهدان به خبرگزاری فرانسه گفتند که تنها ده دقیقه پس از پایان این توافق در ساعت ۶ صبح به وقت محلی روز یکشنبه، پایتخت سودان بار دیگر صحنه جنگ بین آنها شد.

ناصرالدین احمد، یکی از ساکنان جنوب خارطوم که با صدای آتش توپخانه از خواب بیدار شده بود، گفت که آرامش یک روزه «مانند یک رویا» بود.

یکی دیگر از ساکنان حومه خارطوم، آغاز درگیری را بازگشت ترور و وحشت توصیف کرد.

بر اساس این گزارش، دود غلیظ برای پنجمین روز متوالی از تاسیسات نفت و گاز الشجره در نزدیکی نیروگاه نظامی یرموک در خارطوم دیده می‌شد.

از آغاز جنگ چندین توافق آتش‌بس شکسته شده است، از جمله حتی آتش‌بسی که پس از اعمال تحریم‌های ایالات متحده علیه هر دو ژنرال رقیب پس از شکست تلاش قبلی در پایان ماه می توافق شده بود.

هم برهان و هم داگلو در دوران حکومت عمر البشیر، دیکتاتور دیرینه سودان، که قبل از سرنگونی در سال ۲۰۱۹ در معرض چندین دهه تحریم‌های بین المللی قرار داشت، ثروت قابل توجهی به دست آوردند.

آتش بس ۲۴ ساعته که صبح یکشنبه پایان یافت، با میانجیگری ایالات متحده و عربستان سعودی اعلام شده بود. این دو کشور هشدار دادند که در صورت شکست ممکن است تلاش‌های میانجی‌گری را متوقف کنند.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی روز شنبه اعلام کرد دو طرف متخاصم «بر سر اجازه حرکت و ارسال کمک‌های بشردوستانه بدون مانع در سراسر کشور توافق کردند».

در این بیانیه آمده است: «در صورتی که طرفین آتش بس ۲۴ ساعته را رعایت نکنند، میانجیگران مجبور خواهند شد تا توقف مذاکرات در شهر جده عربستان را که از اواخر ماه گذشته به حالت تعلیق درآمده است، بررسی کنند».

بیانیه همچنین می‌گوید که میانجیگران «در ناامیدی مردم سودان از اجرای نابرابر آتش‌بس‌های قبلی شریک هستند.»

بر اساس گزارش ها، در درگیری‌های مسلحانه بیش از ۱۸۰۰ تن کشته شده‌اند.

سازمان ملل می‌گوید که نزدیک به دو میلیون تن آواره شده‌اند، از جمله نزدیک به ۵۰۰ هزار تن که به کشورهای همسایه گریخته‌اند. بیش از ۲۰۰ هزار تن از آنان عمدتاً از راه زمینی وارد مصر شده‌اند.

اما قاهره روز شنبه اعلام کرد که شرایط سخت‌تری را برای آن دسته از سودانی‌هایی که قبلاً از ویزا معاف شده بودند - زنان در هر سنی، کودکان زیر ۱۶ سال و افراد بالای ۵۰ سال، اعمال می‌کند.

مصر گفت که مقررات جدید برای «جلوگیری یا محدود کردن» ورود مردم سودانی اعلام نشده، بلکه برای جلوگیری از «فعالیت‌های غیرقانونی افراد و گروه‌ها در مرز سودان است که برای سودجویی ویزای ورود جعل می‌کنند».

XS
SM
MD
LG