پس از شکست مذاکرات آتشبس در سودان با میانجیگری آمریکا و عربستان سعودی و اعمال تحریمهای آمریکا علیه نیروهای درگیر در سودان، درگیری میان نیروهای متخاصم دوباره بالا گرفته است و خارطوم پایتخت سودان شاهد چند انفجار بود.
شاهدان از حملات توپخانهای در شرق خارطوم و اطراف ساختمان تلویزیون دولتی در شهر «اومدورمان»، در آن سوی رود نیل خبر دادهاند.
با وجود تلاشهای مکرر برای میانجیگری و برقراری آتشبس، نزدیک به هفت هفته است که جنگ میان ارتش و نیروهای شبهنظامی موسوم به پشتیبانی سریع (آر اس اف)، خارطوم و منطقه غربی دارفور را درگیر کرده است.
ارتش سودان اعلام کرده است که نیروهای کمکی را از سایر مناطق فراخوانده است.
یک تحلیلگر سودانی میگوید انتظار میرود ارتش «حملهای گسترده» را برای تخلیه شبهنظامیان از خیابانهای شهر آغاز کند.
واشنگتن تحریمهایی را علیه طرفهای درگیر در سودان اعمال کرده است و هر دو طرف را مسئول این «خونریزی هولناک» دانسته است.
وزارت خزانهداری آمریکا، دو شرکت بزرگ تسلیحاتی نیروهای مسلح سودان را در لیست تحریمهای خود قرار داد. این وزارتخانه همچنین تحریمهایی را علیه یک شرکت استخراج طلا و یک شرکت تسلیحاتی تحت کنترل فرمانده نیروهای «پشتیبانی سریع» اعمال کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز محدودیتهای ویزایی برای چند مقام ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع قائل شده است و میگوید آنها «گذار دموکراتیک سودان» را تضعیف کردهاند.
تحلیلگران، تأثیر اعمال تحریم بر ژنرالهای درگیر در سودان را زیر سوال میبرند چرا که هر دوی آنها در دوران حکومت دیکتاتوری عمر البشیر، که دولتش پیش از سرنگونی او در سال ۲۰۱۹، چندین دهه تحت تحریمهای بینالمللی قرار داشت، ثروت قابل توجهی کسب کردند.
پس از اعلام خروج ارتش سودان از مذاکرات صلح، سربازان به پایگاههای کلیدی نیروهای «پشتیبانی سریع» در خارطوم حمله کردند.
کمیتهای متشکل از وکلای حقوق بشر میگوید بمباران ارتش به بازار خارطوم، ۱۸ غیرنظامی را کشت و ۱۰۶ زخمی به جای گذاشت.
یک اندیشکده مستقر در خارطوم میگوید ارتش مایل است پیش از تعهد به ادامه مذاکرات صلح در آینده، دستاورد نظامی به دست آورد و موقعیت خود برای چانهزنی را تقویت کند.
ارتش میگوید از تصمیم آمریکا و عربستان سعودی برای «تعلیق گفتوگوها» بدون پاسخ به پیشنهاد ارتش «متعجب» شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا قرار است به عربستان سعودی سفر و درباره «همکاری استراتژیک» در رابطه با مسائل منطقهای و جهانی گفتگو کند.
از زمان شروع جنگ سودان در پانزدهم ماه آوریل، بیش از هزار و ۸۰۰ نفر کشته شدهاند.
سازمان ملل متحد میگوید یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سودان آواره شدهاند و بیش از ۴۲۵ هزار نفر به خارج از کشور گریختهاند.
پزشکان بدون مرز به نقل از افرادی که از خشونتها گریختهاند گزارش داده است که درجریان درگیریهای اخیر، مردان مسلح به سمت افرادی که میگریزند شلیک میکنند، روستاها غارت میشوند و مجروحان بدون دسترسی به مراقبت های پزشکی میمیرند.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، حدود ۲۵ میلیون نفر یعنی بیش از نیمی از جمعیت سودان در حال حاضر به کمک و حمایت نیاز دارند.
ایجاد کریدورهای کمکی، یکی از وعدههای مذاکرات نافرجام آتشبس بود که محقق نشد و آژانسهای امدادی میگویند تنها توانستهاند بخشی از نیازها را تأمین کنند.