یک روزنامه چاپ تهران در گزارشی به ۵۰ هزار مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات پرداخته و نوشته است هزینه مستقیم تحمیل شده به حوزه سلامت برای درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات، بیش از ۱۳ تریلیون تومان و خسارت ناشی از مرگ زودهنگام مصرفکنندگان دخانیات نزدیک به ۲۳ تریلیون تومان برآورد شده است.
روزنامه اعتماد در شماره یکشنبه سیام دی ماه با پرداختن به این موضوع از بی نتیجه بودن مکاتبه بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت دولت پیشین با دادستانی کل کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اعمال مقررات سختگیرانه و بازدارنده در قبال تبلیغ استعمال دخانیات در شبکه نمایش خانگی، خبر داده است.
در این گزارش تاکید شده که یک سال قبل، جعفر جندقی؛ رئیس وقت مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در مکاتبه مشابهی با صدا و سیما و وزارت ارشاد، خواستار ممنوعیت تبلیغ سیگار در شبکه نمایش خانگی شد که آن هم بی نتیجه بوده است.
روزنامه اعتماد به اجرای قانون جامع کنترل دخانیات از مرداد ۱۳۸۵ نیز اشاره کرده و نوشته است طی ۱۸ سال اخیر «هیچ تلاشی در جهت اجرای موثر قانون وجود نداشته است.»
این گزارش از بی توجهی مجلس و دولت به اجرای قانون مبارزه با دخانیات در حالی از سوی روزنامه اعتماد منتشر شده است که ۲۲ دی ماه محمدرضا سهرابی، معاون بهداشت دانشگاه بهشتی سن شروع استعمال دخانیات در ایران را ۹ سال اعلام کرد و گفت «هرچه سن استعمال پایینتر بیاید ترک آن سختتر است.»
خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی به نقل از محمدرضا سهرابی نوشته بود: «آمار نگران کننده افزایش شیوع استعمال سیگار توسط بانوان است که در سال ۱۳۹۵ میزان شیوع مصرف بانوان ۲/۴ بوده و در سال ۱۴۰۰ به ۴/۲ رسیده است.»
سهرابی نیز به بی تاثیر بوده قوانین در این زمینه اشاره و تاکید کرده که ۲۰ سال از تصمیم قانون مبارزه با استعمال دخانیات گذشته و باید اصلاح قانون در این موضوع صورت گیرد.
پیشتر محمدرضا مسجدی مدیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران نیز در این رابطه با انتقاد از انفعال دستگاههای حکومتی در مبارزه با دخانیات گفته بود که «نشست ستاد کشوری دخانیات هشت سال است که تشکیل نشده است.»
حمیدرضا شاهسون، دبیر جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نیز اردیبهشت امسال گفته بود تولید سیگار در کشور نسبت به سالهای قبل سه برابر شده و سن مصرف دخانیات در ایران به دبستانها رسیده است. او همچنین از رشد ۱۳۳ درصدی استعمال سیگار در میان زنان خبر داد.
این در حالی است که مصرف سیگار در اغلب کشورهای جهان نسبت به دهههای پیشین به شدت کاهش یافته و اکنون جمعیت سیگاریهای آمریکا، به کمترین میزان تاریخ، یعنی دوازده درصد کل جمعیت رسیده است در حالی که این رقم در دهه شصت میلادی ۶۷ درصد کل آمریکاییها را شامل میشد.