روزنامه «دنیای اقتصاد» روز چهارشنبه دهم آبان، از فعالیت ۵ هزار شوتی در مناطق جنوبی ایران خبر داد و درآمد یک شوتی را ۱۰۰ میلیون تومان در ماه به قیمت «قمار بر روی جان» اعلام کرد.
این روزنامه نوشت که شوتیها در مرزهای ایران از غرب تا جنوب میتازند و کالاهای مختلف و انسان جابهجا میکنند؛ «قماری سخت برای کسب درآمد، قمار بر سر جان شان.»
گزارش تاکید می کند که شوتیها هر روز دارند «جوانتر» میشوند که عامل اصلی آن شرایط بد اقتصادی در کشور است.
در این میان، معاون فرهنگی اجتماعی مرزبانی استان هرمزگان اعلام کرده است: «وقتی یک نوجوان ۱۶ ساله با خودروی نیسان، روزانه ۵۰ میلیون تومان درآمد کاذب از فروش سوخت قاچاق داشته باشد، قطعا نسبت به درس و تحصیل و علم و دانش بیتفاوت میشود.» اما او به دلایبل این وضع و نیز فقر روز افزون در ایران اشاره نکرد.
آنطور که دنیای اقتصاد نوشته، ترک تحصیل دانشآموزان یکی دیگر از پیامدهای قاچاق است و اگر این مردان با مرگ روبهرو نشوند، با رفتن دو مسیر در هفته، درآمد ماهانهشان میشود ۱۰۰ میلیون تومان.
در این گزارش آمده است که قاچاق در جنوب ایران جغرافیای گستردهای دارد و پیچیدگیهای بیشتر.
دنیای اقتصاد افزود: بنزین از خراسان و کرمان گرفته تا سیستانو بلوچستان، به افغانستان و پاکستان قاچاق میشود و لوازم خانگی، سیگار و پوشاک و مشروبات الکلی از بنادری چون عسلویه و گناوه وارد میشود و به شهرهای دیگر میرود و شوتیها بازیگر اصلی این جریان هستند.
فقر مهمترین عامل گرایش به مشاغلی از جمله شوتی یا کولبری و سوخت بری است؛ مشاغلی که در مناطق مرزی نمود بیشتری دارند و عدم توسعه یافتگی در این مناطق جوانان را به این مشاغل سوق میدهد.
فقر در ایران در حال گسترش است و یک اقتصاددان با استناد با آمارهای منتشر شده در مورد فقر در ایران معتقد است در خوشبینانهترین حالت، ۳۰ میلیون تن زیر خط مطلق فقر قرار دارند.
مرتضی افقه با اشاره به نیاز به پرداخت یارانه معیشتی به ۶۰ میلیون تن در دولت حسن روحانی، این موضوع را نشان دهنده عمق فقر و جمعیت نیازمند به دریافت یارانه معیشتی دانست.
محسن پیرهادی، نایب رئیس کمیسون تلفیق برنامه هفتم در مجلس شورای اسلامی، گفته که جمعیت زیر خط فقر مطلق در ایران به مرز ۲۸ میلیون تن رسیده و فرشاد مومنی، اقتصاددان و رئیس موسسه دین و اقتصاد، نیز عنوان کرده که از هر سه ایرانی، یک تن در فقر مطلق به سر میبرد.
وحید محمودی، اقتصاددان در ایران نیز روز ۲۵ مهر، در مصاحبه با روزنامه دنیای اقتصاد گفت که مطالعات مختلف، از ۳۰ تا ۵۰ درصد جمعیت ایران را درگیر فقر مطلق میدانند.
اولین پیامد فقر نیز ترک تحصیل است تا شاید کودکان و نوجوانان نانآور دوم یا سوم خانواده باشند. در همین رابطه، مرکز آمار جمهوری اسلامی در گزارشی نوشته است دست کم «۵۵۶ هزار نوجوان» ایرانی قبل از ورود به مقطع دبیرستان، به دلایلی که اصلیترین آن، «فقر و محرومیت» است، مجبور به «ترک تحصیل» میشوند.