لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۱

کلنگ‌ها به جان بافت تاریخی شیراز افتادند؛ آغاز روند تخریب ۱۵ خانه دیگر در این محوطه


 بافت تاریخی شیراز
بافت تاریخی شیراز

خبرگزاری‌های دولتی و نهادهای مردمی از آغاز روند تخریب بافت تاریخی شهر شیراز از جمعه ۵ خرداد ماه خبر می‌دهند.

خبرگزاری دولتی برنا با اعلام اینکه «از جمعه ۵ خرداد ۱۴۰۲ تخریب دستی خانه‌های تاریخی شیراز توسط کارگران و به وسیله کلنگ آغاز شده است» نوشت :«جلوی در خانه‌های تخلیه شده را با آجر و سیمان یا بلوک سیمانی مسدود کرده و تخریب دستی خانه‌های تاریخی این محدوده با کمک کلنگ را آغاز کرده‌اند.»

همزمان دبیر «پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز» نیز به روزنامه «شرق» گفت :«روند تخریب شروع شده و اداره راه و شهرسازی که مسئول تملک‌ها است در ۱۵ خانه، کارگر گذاشته که با وسایل تخریب دستی، در و پنجره‌ها را جدا کرده و مشغول به تخریب و اوراق خانه‌ها شده‌اند.»

محمد مهدی کلانتری افزود: «در چند روز گذشته ماموران به داخل باغ‌های محوطه بافت تاریخی شیراز نیز رفته و ساکنان خانه‌های تخلیه‌نشده‌ را دوباره تهدید کرده‌اند و در اثر این تهدیدها فردی که ساکن یکی از خانه‌های بافت تاریخی شیراز بوده بیهوش شده و به بیمارستان انتقال یافته است.

کلنگ آغازین تخریب بافت تاریخی شهر شیراز از سال ۱۴۰۱ و به بهانه توسعه «حرم شاهچراغ» به زمین زده شد. این اقدام با اعتراض گسترده اهالی شیراز و ایران‌دوستان روبرو شد و در فضای مجازی بازتاب گسترده‌ای داشت.

روزنامه سازندگی بهمن ماه ۱۴۰۱ در مطلبی در این باره نوشت: «نخستین و شاید مهمترین چهره تاثیرگذار در این طرح، محمدرضا رضازاده است که در گذشته استاندار فارس و اکنون عضو هیات امنا و معاون اجرایی بقعه شاهچراغ است. او همسر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور است.»

محمدرضا رضازاده، عضو هیأت امناء «آستان‌های مقدس در شیراز» دی‌ماه ۱۴۰۰ درباره اجرای طرح موسوم به «۵۷ هکتار» برای توسعه این بنای مذهبی به خبرگزاری فارس گفته بود: بعضی افراد شیراز را همان شیراز برگزاری «جشن هنر» و شیراز برپایی «جشن‌های ۲۵۰۰ ساله» می‌پسندند و توجه به «ظرفیت والای معنوی سومین حرم اهل بیت» را برنمی‌تابند.

برخی صاحبنظران معتقدند حکومت به بهانه توسعه «حرم شاهچراغ»، اهداف اقتصادی بزرگی از جمله ایجاد آستان جدید مشابه آستان قدس مشهد و همچنین ظهور هلدینگ اقتصادی عظیم تحت مدیریت تولیت آستان شاهچراغ را دنبال می‌کند.

برخی دیگر از منتقدان هم می‌گویند هدف اقتصادی بزرگتر از این تخریب بافت تاریخی،‌ فروش قبر و ایجاد گورستان بزرگ در مرکز شیراز است، گورستانی که کارشناسان معتقدند قبرهای سه‌ طبقه و چهار طبقه آن به قیمت‌های نجومی به متقاضیان فروخته خواهد شد.

به نوشته رسانه‌ها طرح توسعه حرم شاهچراغ در شیراز و تبدیل بافت تاریخی این شهر به «قطب فرهنگی مذهبی» پس از سفر علی خامنه‌ای در سال ۸۷ به شیراز بنا نهاده شد و شورای‌ عالی شهرسازی و معماری نیز آن را تصویب کرده است.

XS
SM
MD
LG