با افزایش خطر زوال عقل در میان ساکنان کشورهای مختلف، تلاش برای یافتن راههای درمان این بیماری نیز بیشتر شده است. عوارض زوال عقل و تاثیر آن بر جوامع بسیار زیاد است و بار سنگینی از نظر اقتصادی و از نظر عاطفی بر دوش بیماران و اعضای خانواده آنها میگذارد.
در حالی که پژوهشگران برای پیشگیری از زوال عقل که رایجترین نوع آن بیماری آلزایمر در سالمندان است، راه حل قطعی ندارند ولی تحقیقات نشان داده که راههایی برای کاهش خطر ابتلا به آن وجود دارد. از جمله:
۱. ورزش
برای سلامت جسمی و روحی، بزرگسالان بین ۱۹ تا ۶۴ سال باید زندگی توام با فعالیت فیزیکی را پیشه کنند. یعنی این که دست کم ۱۵۰ دقیقه ( دو ساعت و نیم) در هفته، فعالیت فیزیکی متوسط مثل دوچرخهسواری یا پیادهوری تند داشته باشند و حداقل دو روز در هفته ورزشهای مخصوص برای قوی کردن عضلات بدن انجام دهند.
۲. رژیم غذایی سالم و متعادل
خوردن روزانه پنج وعده سبزیجات و میوه، غذاهای دارای فیبر بالا، شیر و لبنیات، پروتئین کافی، روغنهای سالم مثل روغن زیتون، و نوشیدن حدود ۸ لیوان آب یا مایعات بدون شکر نه تنها برای سلامت و پیشگیری از بسیاری از بیماریهای مزمن لازم است، بلکه مطالعات نشان داده که میتواند به کاهش ابتلا به آلزایمر کمک کند.
۳. تعادل وزن
حفظ شاخص توده بدنی در حد اعتدال؛ شاخص توده بدنی سالم و متعادل بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ تخمین زده شده است.
۴. کاهش مصرف مشروبات الکلی
مطالعات اخیر نشان داده در حالی که مصرف مشروبات الکلی احتمال ابتلا به آلزایمر را در زنان و مردان تا حدی افزایش میدهد، نوشیدن روزانه و بیش از حد آن میتواند خطر ابتلا به بیماری زوال عقل را تا ۳۰۰ درصد بالا ببرد.
۵. کنترل قند خون
اگر به دیابت مبتلا هستید، با رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی منظم میتوانید به کنترل سطح قند خون خود کمک کنید.
۶. کاهش کلسترول خون
مصرف غذاهای سالم و فعالیتهای فیزیکی و ورزش برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر هستند.
۷. ترک سیگار
شواهد بسیار نشان داده است که مصرف دخانیات خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد. هر چند، ترک سیگار می تواند میزان این خطر را معکوس کند.
۸. فشار خون بالا
فشار خون بالا را می توان با خوردن غذای سالم، ورزش منظم، تعادل وزن، کاهش مصرف مشروبات الکلی، و ترک سیگار پایین آورده و کنترل کرد.