در حالی که باراک اوباما به عربستان سفر کرده، منتقدان او در سنای آمریکا، طرح مجاز شدن شکایت از عربستان را در کنگره آمریکا در دست بررسی دارند. عربستان تهدید کرده که دارایی های خود را از آمریکا خارج می کند.این تهدید چقدر جدی است؟
میچ مك كانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه مجلس سنا آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد که هنوز طرح مجاز شدن شهروندان آمریکا برای شکایت از دولت عربستان سعودی را در دست بررسی دارد.
طرفداران تصویب طرح در کنگره از دولت اوباما میخواند بخشی از اسناد طبقه بندی شده را که احتمال دست داشتن عوامل سعودی یا شهروندان آن کشور در حملههای ۱۱ سپتامبر را تایید میکند، منتشر سازد.
نیویورک تایمز: عربستان درباره لایحه نقش ریاض در ۱۱ سپتامبر به آمریکا هشدار داد
به گزارش رویترز، این طرح مورد بررسی در سنا به شهروندان آمریکایی اجازه میدهد تا از دولت عربستان به اتهام دست داشتن عوامل آن در حملات ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ شکایت و درخواست غرامت کنند.
کاخ سفید با این اقدامی مخالف است و جاش ارنست سخنگو ی کاخ سفید گفته است باراک اوباما آن را رد خواهد کرد.
واکنش آمریکا به تهدید عربستان درباره لایحه نقش ریاض در حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر
اوباما پیش از سفر به عربستان گفت، تصویب چنان طرحی با اقدام تلافی جویانه سایر کشورها علیه آمریکا رو به رو خواهد شد.
جمهوریخواهان نیز یکصدا با طرح موافق نیستند از جمله پل رایان رئیس مجلس نمایندگان که گفته است عربستان سعودی متحد ما است و با توجه به سفر رئیس جمهور اوباما به آن کشور شاید چنان اقدامی به صلاح نباشد.
این اقدام آن هم در آستانه سفر اوباما به ریاض به بحثهای مخالف و موافق دامن زده و سعودیها تهدید به تلافی جوئی مالی کردهاند.
در ریاض عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی تهدید کرده است که اگر چنان طرحی به تصویب برسد کشورش ۷۵۰ میلیارد دلار دارائیهای خود در آمریکا خواهد فروخت.
اما دیوید آتاوای از مرکز ویلسون در واشنگتن به صدای آمریکا میگوید عربستان سعودی به هر حال ناچار به چنین کاری خواهد شد.
وی گفت: "به نظرم قضیه کاملا جدی است. تنها به این دلیل که در صورت تصویب طرح ، سعودیها خیلی نگران خواهند شد که دارائیهای نقد، سهام و اوراق بهادار آنها مصادره شود. پس ناچارند کاری بکنند."
آتاوای افزود: "نمی دانم همه ۷۵۰ میلیارد دلار را خواهند برد یا نه. اما برای حفظ آنها باید گامهائی بردارند. به نظرم بخشهائی را در اروپا و منطقه یورو سرمایه گذاری خواهند کرد. و به هر حال اگر همه ۷۵۰ میلیادرد دلار را هم نبرند بخشهائی را خارج خواهند کرد."
مجله فرچون تهدید سعودیها را بیاثر میداند و مینویسد اینکه سعودیها پولشان را در آمریکا گذاشتهاند، لطفی به آمریکا نکردهاند چرا که به نفع خودشان است. چون اینجا یک بازار بزرگ، با ثبات و مطمئن است و دلار آمریکا پشتوانه پول خود سعودیها هم هست.
فرچون تاکید کرده، ضمن اینکه بانک مرکزی آمریکا ماهانه ۴۰ میلیارد دلار قرض میگیرد و کل دارائی سعودیها در آمریکا موضوع وام هفت ماهه آمریکا بیشتر نخواهد بود بنابراین در مورد تاثیر منفی خروج سرمایه های سعودی از آمریکا نباید چندان نگران بود.