لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۲

چهارمین سفر اوباما به عربستان؛ همزمان با اوج اختلافات تهران و ریاض


این چهارمین و شاید آخرین سفر باراک اوباما در مقام رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی است.
این چهارمین و شاید آخرین سفر باراک اوباما در مقام رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی است.

اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا وارد عربستان سعودی شد. قرار است رئیس جمهوری آمریکا در عربستان به او ملحق شود تا در نشست رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض حضور یابد.

ریاض پایتخت عربستان سعودی، میزبان نشست شورای همکاری خلیج فارس است.

باراک اوباما روز چهارشنبه وارد ریاض می شود، تا با ملک سلمان پادشاه سعودی و نیز رهبران کشورهای عمان، امارات، کویت، بحرین و قطر در حاشیه نشست ریاض دیدار کند.

این چهارمین و شاید آخرین سفر باراک اوباما در مقام رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی است.

عربستان با آمریکا در مسائلی از جمله نبرد با داعش و ثبات منطقه اختلاف نظرهای جدی دارد. وزیر دفاع آمریکا خواستار همکاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در مبارزه با داعش است و بر تعهد آمریکا به حمایت از این شورا در مقابله با نفوذ ایران تاکید می کند.

انتظار می رود رئیس جمهوری آمریکا که برای نخستین بار در نشست شورای همکاری خلیج فارش شرکت می کند، به سران کشورهای عضو به ویژه عربستان سعودی تضمین بدهد که در برابر چالش های منطقه ای، به ویژه ایران، از آنها حمایت خواهد کرد.

به رغم اختلاف نظرهای ریاض با واشنگتن، عربستان و سایر کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس همچنان به حمایت های تسلیحاتی و نظامی آمریکا اتکا دارند. آقای اوباما در نظر دارد این کشورها را را به نبرد جدی تر با داعش در سوریه و عراق تشویق کند.

گسترش حضور القاعده در یمن و حمله های هوایی عربستان سعودی به این کشور نیز از جمله موارد نگرانی دولت آمریکا است و رئیس جمهوری این موضوع را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد.

بی ثباتی در منطقه خاور میانه بر اثر جنگ داخلی سوریه و بحران یمن، و نیز سیاست های ایران در منطقه، از جمله مسائل دیگر مورد بحث در نشست ریاض خواهد بود.

دلجویی از کشورهای عضو شورا در ارتباط با سخنان باراک اوباما در گفتگو با نشریه آتلانتیک از مواردی است که سران این کشورها از رئیس جمهوری آمریکا انتظار آن را دارند.

ریاض کنگره را تهدید کرد، کاخ سفید عقب نشست

یک موضوع دیگر که موجب کدورت ریاض از واشنگتن شده است اقدام کنگره آمریکا است که در نظر دارد عربستان سعودی را در ارتباط با حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ القاعده به آمریکا مورد پیگرد قانونی قرار دهد، و آقای اوباما قول داده است چنین لایحه ای را رد کند.

باراک اوباما در گفتگو با چارلی رز این مطلب را به صراحت بیان داشت و گفت، "این فقط موضوع روابط متقابل آمریکا و عربستان سعودی نیست. این نگرش کلی ما به روابط متقابل مان با سایر کشورها را نشان می دهد."

وی افزود "اگر این امکان را فراهم کنیم که اشخاص در آمریکا بتوانند کشورهای دیگر را تحت تعقیب قانونی قرار بدهند، متقابلا این امکان را بوجود آورده ایم که اتباع کشورهای دیگر بتوانند علیه آمریکا دادخواست داده و اقامه دعوی کنند."

با آن که بیشتر تروریست های حملات یازده سپتامبر تابعیت عربستان سعودی داشتند، اما این موضوع هرگز در دستور کار مقام های دولتی قرار نگرفت و گفته می شود ۲۸ صفحه از آن گزارش مربوط به حملات همچنان به صورت محرمانه باقی مانده است.

XS
SM
MD
LG