کرملین روز چهارشنبه ۱۴ شهریور ایالات متحده و متحدانش را متهم کرد که به ادعای او، منافع امنیتی مشروع روسیه را زیر پا گذاشتهاند و این کشور را با تشدید جنگ در اوکراین تهدید میکنند و هشدار داد که مسکو دکترین هستهای خود را تعدیل خواهد کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اقدام احتمالی روسیه را به طور مستقیم به آنچه «تهدیدهای ایجاد شده توسط غرب» نامید، مرتبط دانست و مدعی شد که ایالات متحده ساختار امنیتی اروپا پس از جنگ سرد را بر هم زده است. این در شرایطی است که روسیه در پنجم اسفند ۱۴۰۰ مرزهای بینالمللی اوکراین را نقش و به این کشور حمله کرد.
دیمیتری پسکوف با طرح این ادعا که غرب گفتوگو با روسیه را رد کرده است، مدعی شد که غرب علیه منافع امنیتی روسیه خط حمله تشکیل داده و به «داغ شدن جنگ در اوکراین» دامن زده است.
وی در عین حال تاکید کرد که بازنگری در این دکترین در مراحل اولیه است و تغییرات پیشنهادی تنها بر مبنای تحلیل تنشهای کنونی رخ خواهند داد.
دکترین هستهای فعلی روسیه، که در سال ۱۳۹۹ توسط ولادیمیر پوتین، رئيسجمهوری روسیه، اعلام شد، میگوید که روسیه ممکن است در صورت حمله هستهای توسط دشمن یا حملهای متعارف که موجودیت این کشور را تهدید کند، به سلاح هستهای متوسل شود.
به نوشته خبرگزاری رویترز، روسیه و ایالات متحده، بزرگترین قدرتهای هستهای جهان هستند و حدود ۸۸ درصد سلاحهای هستهای جهان را در اختیار دارند و در حال مدرنسازی زرادخانههای هستهای خود هستند. چین هم به سرعت در حال تقویت زرادخانههستهای خود است.
این در شرایطی است که جنگ در اوکراین بزرگترین رویارویی غرب با روسیه از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۳۴۱ خورشیدی است و با پیشروی روسیه، که اکنون ۱۸ درصد از خاک اوکراین را در اختیار دارد، کییف بارها در خواست افزایش میزان سلاحهای ارسالی از سوی غرب و اجازه استفاده از تسلیحات دوربرد ارائه شده توسط غرب، برای حمله به داخل خاک روسیه را داده است.
مقامات آمریکایی توافق برای تحویل موشکهای کروز دوربرد به اوکراین را نزدیک دانستهاند ولی گفتهاند که به علت مسائل فنی، کییف باید چندین ماه صبر کند.
آنها اشاره کردند که ارسال موشکهای هوا به زمین به اوکراین میتواند با قرار دادن بیشتر روسیه در محدوده آتش آن کشور، چشمانداز استراتژیک جنگ را تغییر دهد.
دیمیتری پسکوف گفت: بدیهی است که اوکراین با تسلیحات غربی اهدافی در عمق روسیه را هدف خواهد گرفت، و وزارت خارجه روسیه هم اعلام کرد که در صورت حمله اوکراین به این کشور با تسلیحات دوربرد، پاسخ مسکو، فوری و «بسیار دردناک» خواهد بود.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، به اتحادیه اروپا و ناتو هشدار داد که در صورت آنچه «اقدامات تهاجمی موثر توسط رژیم کییف» نامید، روسیه فورا واکنش نشان خواهد داد.