لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۹

پوتین می‌گوید نیازی به استفاده از سلاح هسته‌ای در اوکراین نیست ولی این گزینه را رد هم نمی‌کند


ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه پیامی ساده و روشن به ناتو دارد و آن این است که در حمایت نظامی از اوکراین زیاده‌روی نکنند در غیر این صورت خود را در معرض خطر درگیری با روسیه قرار خواهند داد که به سرعت به جنگ هسته‌ای تبدیل می‌شود.

در حالی که جنگ در اوکراین به آرامی به نفع مسکو پیش می‌رود، پوتین اعلام کرد که برای دستیابی به اهداف خود به سلاح هسته‌ای نیازی ندارد ولی در عین حال می‌گوید اشتباه است که غرب تصور کند روسیه هرگز از آن استفاده نخواهد کرد.

پوتین، روز ۳۱ خرداد گفت که مسکو به تغییر احتمالی دکتری استفاده از سلاح‌های هسته‌ای فکر می‌کند.

دکترین یا اصول کنونی روسیه در مورد استفاده از تسلیحات هسته‌ای می‌گوید که روسیه ممکن است از چنین سلاح‌هایی در پاسخ به یک حمله هسته‌ای، یا در صورت حمله متعارفی که تهدیدی موجودیتی برای کشور باشد است، استفاده کند.

او این سخنان را یک روز پس از دیدار از کره شمالی بیان کرد که دارای تسلیحات هسته‌ای است.

پیام‌های هسته‌ای مسکو در شرایطی که متحدان ناتو مشغول حمایت از نیروهای خسته اوکراینی هستند، خبر از خطرناک‌ترین مرحله در جنگ می‌دهد.

مسکو رزمایش‌هایی را با سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی خود در جنوب روسیه و با متحدش بلاروس انجام داده است و شماری از آنها از جمله سامانه موشکی اسکندر، هواپیماهای جنگی با قابلیت هسته‌ای و موشک‌های دریایی را آنطور که ویدئوهای وزارت دفاع روسیه نشان می‌دهد در آنجا مستقر کرد.

کرملین این رزمایش‌ها را پاسخی به غرب در رابطه با استقرار نیروهای ناتو در اوکراین و اجازه استفاده از سلاح های دوربردتر برای حملات محدود به خاک روسیه توسط کی‌اف می‌داند.

هدر ویلیامز، کارشناس ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن به آسوشیتدپرس گفت: «اتکا به تهدیدها و پیام‌های هسته‌ای روندی ثابت در سیاستهای روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین بوده است.»

این کارشناس معتقد است رهبران روسیه از تهدیدات هسته‌ای به عنوان ابزاری برای نشان دادن تعهد این کشور به پیروزی در جنگ با اوکراین و با امید ترساندن مداخله غرب بهره می‌برند.

آمریکا و ناتو از تهدیدهای هسته‌ای پوتین انتقاد کرده‌اند ولی می‌گویند هیچ تغییری در موضع هسته‌ای روسیه که مستلزم پاسخگویی باشد، مشاهده نکرده‌اند.

پوتین پس از شکست‌های اولیه در اوکراین گفت که مسکو آماده است تا از «تمامی ابزار» برای حفاظت از خاک روسیه استفاده کند و به نگرانی‌ها در مورد احتمال اینکه او به منظور متوقف کردن پیشروی‌های کی‌اف به سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی روی آورد دامن زد. رئیس‌جمهوری روسیه پس از اینکه ضدحمله اوکراین در به اهداف خود نرسید، از لفاظی‌های خود کاست.

پوتین پس از موفقیت‌های اخیر نظامی روسیه گفت که مسکو برای پیروزی در جنگ با اوکراین نیازی به سلاح هسته‌ای ندارد. با این حال هشدار داد که حملات کی‌اف به خاک روسیه با تسلیحات دوربرد غرب، تنش بزرگی به همراه خواهد داشت چرا که این حملات شامل پرسنل اطلاعاتی و نظامی غرب می‌شود؛ ادعایی که غربی‌ها آن را انکار می‌کنند.

دو ماه پیش، اوکراین با پهپاد تأسیسات راداری روسیه را هدف قرار داد که یکی از آنها به راداری در منطقه «کراسنودار» آسیب رساند و دیگری تأسیسات مشابهی را در منطقه «اورال» هدف قرار داد. هر دو بخشی از سیستم هشدار روسیه برای شناسایی پرتاب موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند.

حملات راداری می‌تواند به عنوان محرکی برای استفاده از سلاح‌های اتمی تحت «دکترین هسته‌ای» مسکو محسوب شود.

سرگئی کاراگانوف، کارشناس سیاست خارجی وابسته به کرملین، در نشستی در سن پترزبورگ از پوتین خواست تا «تپانچه هسته‌ای» را به سمت «دشمنان غربی» نشانه بگیرد تا در اوکراین پیروز شود.

پوتین با احتیاط واکنش نشان داد و گفت که هیچ تهدید امنیتی که استفاده از سلاح هسته‌ای روسیه را بطلبد نمی‌‌بیند. همزمان گفت که مسکو در حال بررسی تغییراتی در دکترین هسته‌ای خود است.

XS
SM
MD
LG