لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۱

روسیه، بلاروس و جمهوری اسلامی ایران دوباره به ضیافت جایزه نوبل دعوت شدند


بنیاد نوبل دوباره نمایندگان روسیه، بلاروس و جمهوری اسلامی را به فهرست میهمانان «ضیافت جایزه نوبل» در اسلو اضافه کرد. سال گذشته از نمایندگان این سه کشور برای شرکت در مراسم جایزه نوبل دعوت نشده بود.

به گزارش بی‌بی‌سی، روسیه و بلاروس به دلیل «حمله روسیه به اوکراین» از فهرست میهمانان «ضیافت جایزه نوبل» حذف شدند، در حالی‌ که سابقه «نقض حقوق بشری» در «جمهوری اسلامی» به عنوان دلیل حذف جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.

جمهوری اسلامی اما مدت‌هاست که به خاطر سابقه «نقض حقوق بشری» خود با انتقاداتی روبرو بوده تا جایی که سازمان ملل گفته است که دولت جمهوری اسلامی ممکن است در «سرکوب اعتراضات سال گذشته» مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده باشد.

با این همه، جمهوری اسلامی پس از «حذف شدن» از فهرست میهمانان «ضیافت جایزه نوبل» در سال گذشته، امسال بار دیگر به این رویداد دعوت شده است.

مدیر اجرایی بنیاد نوبل با دفاع از تصمیم به دعوت از نمایندگان روسیه، بلاروس و جمهوری اسلامی، گفت که به دنبال آن است که حتی کسانی که «در ارزش‌ها» با هم «متفاوت هستند»، در این ضیافت، شرکت کنند.

این تصمیم بنیاد نوبل اما با «واکنش تندی» از سوی یک نماینده پارلمان سوئد در پارلمان اروپا ـ که آن را «بسیار نادرست» خواند ـ روبرو شد. این نماینده پارلمان سوئد با «هشدار دادن» نسبت به «پیامد‌های خطرناک» این تصمیم بنیاد نوبل، جنجال برانگیخت.

کارین کارلسبرو، نماینده لیبرال سوئد در پارلمان اروپا، بنیاد نوبل را به ایجاد یک «بدعت خطرناک» با «چراغ سبز به دعوت از روسیه در حالی که موشک‌های روسی بر سر مردم اوکراین می‌بارد و کودکان را می‌کشند» متهم کرد.

او در گفت‌وگو با رادیو دولتی سوئد، کشور‌های روسیه، بلاروس و جمهوری اسلامی را «دولت‌های سرکش» خواند که «شهروندان خود را سرکوب می‌کنند، و بر مردم خود و کشورهای همسایه، جنگ و ترور به راه می‌اندازند».

نماینده لیبرال سوئد در پارلمان اروپا گفت: «آنها کشورهایی هستند که به هیچ وجه ارزش‌‌های دموکراتیک را قبول ندارند.»

در حالی‌که منتقدانی مانند کارین کارلزبرو، نماینده لیبرال سوئدی در پارلمان اروپا، مخالف دعوت بنیاد نوبل از «دولت‌های سرکش» با اعمال ظالمانه، سرکوب، نقض حقوق بشر و فعالیت‌های جنگی هستند، رهبر دموکرات‌های سوئد، جیمی آکسون، نیز از شرکت در این ضیافت سرباز زد و گفت: «به دلیل برنامه‌های قبلی، از شرکت در مراسم جایزه نوبل خودداری می‌کنم.»

شیرین عبادی، روز پنج‌شنبه در کنفرانس بین‌المللی صلح نوبل در اسلو با اشاره به اعتراضات مردم ایران طی یک سال گذشته گفت: «زمانی که یک دختر پانزده ساله با علم به خطرات جانی برای اعتراض به خیابان می‌رود می‌فهمیم که جامعه بیدار شده است و مردم ایران می‌خواهند به صورت صلح‌آمیز رژیم [ جمهوری اسلامی] را تغییر دهند.»

او گفت: «جمهوری اسلامی از همان روز اول که به قدرت رسید حقوق بشر را نقض کرد و شرایط حقوق بشر در ایران هر روز رو به وخامت است.»

شیرین عبادی به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اشاره کرد و گفت مردم در صدها شهر به خیابان آمدند و گفتند «این رژیم» را نمی‌خواهند و مطالباتی که سالها داشتند را مطرح کردند.

خانم عبادی با بیان اینکه در ایران دادگاه مستقل و مجلس مستقل وجود ندارد گفت: «تمامی تصمیم‌ها توسط یک نفر – ولی فقیه – گرفته می‌شود و در قانون اساسی، به او قدرت مطلق داده شده است.»

خانم عبادی با اشاره به اعتراضات اخیر در ایران گفت که مردم مسالمت‌آمیز به خیابان آمدند ولی حکومت با شلیک گلوله به مطالبات آنها پاسخ داد.

XS
SM
MD
LG