لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۹

عفو «هفت هزار زندانی» در برمه؛ سوچی در حصر خانگی می‌ماند


آنگ سان سو چی، رهبرپیشین میانمار
آنگ سان سو چی، رهبرپیشین میانمار

دولت نظامی حاکم بر برمه (میانمار) روز سه‌شنبه دهم مرداد آنگ سان سوچی، رهبر پیشین آن کشور را در پنج مورد از ۱۹ اتهامی که بر اساس آن به تحمل زندان محکوم شده است عفو کرد؛ اما به گفته رسانه‌های دولتی و منابع آگاه، حصر خانگی او همچنان ادامه خواهد یافت.

زاو مین تون، سخنگوی دولت نظامی میانمار، گفت که عفو به این معنی است که شش سال از دوره ۳۳ ساله زندان خانم سوچی بخشوده می‌شود: «این بخشی از عفو سراسری است که بر اساس آن بیش از هفت هزار زندانی در سراسر کشور آزاد شده‌اند.»

برمه از اواخر سال ۱۳۹۹، زمانی که ارتش دولت مردمی خانم سوچی را سرنگون، و سرکوب مخالفان حکومت نظامی را آغاز کرد، درگیر ناآرامی‌های خونینی بوده که منجر به زندانی یا کشته شدن هزاران نفر شد.

روز دوشنبه، حکومت نظامی انتخاباتی را که وعده داده بود تا مرداد امسال برگزار می‌شود، به تعویق انداخت و وضعیت فوق‌العاده را برای شش ماه دیگر تمدید کرد که به گفته منتقدان، بحران را طولانی‌تر می‌کند.

به گزارش رویترز، آنگ سان سوچی، ۷۸ ساله و برنده جایزه نوبل صلح، که در جریان کودتای سال ۱۳۹۹ بازداشت شده بود، هفته گذشته از زندان به حبس خانگی در نایپیداو، پایتخت آن کشور، منتقل شد. او تمام اتهاماتی را که به خاطر آنها محکوم شده، از تحریک و تقلب در انتخابات گرفته تا فساد، رد می‌کند و درخواست تجدید نظر در حکم خود را کرده است.

یک منبع آگاه بدون افشای نامش گفت که خانم سوچی از حصر خانگی آزاد نخواهد شد. به گفته این منبع، محکومیت‌هایی که وی از آنها عفو شده، محکومیت‌های جزئی از جمله نقض قانون کاهش بلایای طبیعی از جمله نقض قوانین مرتبط با کووید-۱۹در هنگام تبلیغات انتخاباتیش بود.

آنگ سان سوچی کیست؟

آنگ سان سوچی، دختر ژنرال سان، قهرمان استقلال برمه، اولین بار در سال ۱۳۶۸ پس از اعتراضات گسترده علیه چندین دهه حکومت نظامی در حبس خانگی قرار گرفت.

او دو سال بعد، در سال ۱۳۷۰ جایزه صلح نوبل را برای مبارزات انتخاباتی برای دموکراسی دریافت کرد، و سرانجام در سال ۱۳۸۹ از حبس خانگی آزاد شد. خانم سو چی در انتخابات سال ۱۳۹۴ که در راستای اصلاحات نظامی آزمایشی برگزار شد، شکست خورد و حزبش در انتخابات بعدی در آبان ۱۳۹۹ پیروز شد.

اما پس از رأی گیری، ارتش به بهانه تقلب در انتخابات شکایت کرده و در اوایل سال ۱۴۰۰ گفته بود که باید قدرت را در دست بگیرد مطمئن شود که به شکایات رسیدگی می‌شود. حزب سوچی اتهام تقلب در انتخابات را رد کرد.

بسیاری از دولت‌ها، به ویژه در غرب، خواستار آزادی بی قید و شرط سوچی و هزاران زندانی سیاسی دیگر شده‌اند.

وزیر خارجه تایلند ماه گذشته گفت که به طور خصوصی با سوچی ملاقات کرده است. او نخستین مقام خارجی است که از زمان بازداشت سو چی اجازه دیدن او را داشته است. دون پرامودوینای گفت که «حال خانم سو چی خوب است و از گفتگو برای کمک به حل بحران در کشورش حمایت می‌کند.»

یک منبع دیپلماتیک عفو روز سه‌شنبه را «بزک کردن دیکتاتوری» توصیف کرد، و گفت «این تنها یک پیام به جامعه بین‌المللی است؛ بدون انجام هیچ کار اساسی.»

سخنگوی «دولت وحدت ملی» در سایه، که از سوی حامیان سوچی و دیگر مخالفان ارتش تشکیل شده است، گفت: عفو سوچی و وین میینت، رئیس جمهوری پیشین، نشان داد که ارتش تحت فشار است زیرا نه تنها کشورهای غربی، بلکه همسایگان در جنوب شرقی آسیا هم خواستار حل بحران میانمار شده‌اند: «این فقط یک ترفند سیاسی است... با هدف کاهش فشار.» او گفت که آنها باید بی قید و شرط آزاد شوند، چون خودسرانه بازداشت شده‌اند. همه زندانیان سیاسی باید آزاد شوند.

XS
SM
MD
LG