یک مقام ارشد در وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، کمتر از یک ماه مانده به آغاز سال تحصیلی، اعلام کرد که نزدیک به یکچهارم کودکان پایه اول ابتدایی هنوز برای مدرسه نامنویسی نشدهاند.
مجتبی هاشمی، رئیس ستاد مرکزی ثبت نام دانشآموزان در وزارت آموزش و پرورش، به خبرگزاری ایسنا گفت: «حدود ۷۷.۳ درصد از دانشآموزان کلاس اولی، ثبت نام خود را تکمیل کردهاند»، یعنی نامنویسی ۲۲.۷ درصد از کودکانی که باید برای پایه اول ابتدایی ثبتنام شوند، هنوز انجام نشده است.
به گفته این مقام آموزش و پرورش، شمار دانشآموزان کلاس اول دبستان در سال گذشته، نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن بود و در حالی که تخمین سال جاری نیز «در همین حدود» است، تاکنون «یک میلیون و ۳۰۶ هزار و ۳۶۷ کلاس اولی» نامنویسی شدهاند.
هاشمی گفته است: جلسههایی در وزارت آموزش و پرورش برای پیگیری «ثبت نام ۱۰۰ درصدی» کلاس اولیها تشکیل شده، اما بخشی از فعالیتها به دلیل «نوع عملکرد استانها» و «یا وجود ایراداتی که فعلا برایمان روشن نیست، عقب مانده است.»
به گفته او، میزان ثبت نام دبستانیها در پایه دوم «۹۲.۱ درصد»، پایه سوم «۹۴.۹ درصد»، برای پایه چهارم «۹۴.۱ درصد»، و برای مقطع پنجم «۹۵.۷ درصد بوده است. این میزان در پایه ششم دبستان «۹۵.۴ درصد» گزارش شده است.
رئیس ستاد مرکزی ثبت نام دانشآموزان به نسبت دختران و پسران که هنوز برای رفتن به مدرسه نامنویسی نشدهاند، اشاره نکرده است.
بنا بر اعلام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در اسفند ۱۴۰۱، «نرخ جذب بسیار ناچیز» کودکان بازمانده از تحصیل در کنار «تعداد بالای ترکتحصیل سالیانه» از ۳۴۷ هزار نفر تا ۲۷۰ هزار تن، سبب شده است که روند «بازماندگی از تحصیل» در نظام آموزش و پرورش ایران رو به رشد باشد.
بر اساس آمارهای جمهوری اسلامی، در اسفند سال ۱۴۰۱، از هر ۱۶ دانشآموز در ایران، یک دانشآموز امکان مدرسه رفتن را از دست داده و نسبت «ترک تحصیل» در مقطع دبیرستان به یک تن از هر پنج تن رسیده بود.
در روزهای پیشین نیز، معصومه نجفی پازوکی، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، با تأکید بر افزایش ترک تحصیل در مقطع ابتدایی، آخرین آمار بازماندگان تحصیل در مقطع ابتدایی را ۱۶۰ هزار دانشآموز اعلام کرده است.
ارتقای کیفیت آموزش یکی از خواستههای معلمان در اعتراضات پیاپی صنفی آنها در سالهای گذشته بوده است.
ستار رحمانی، کنشگر مدنی، به صدای آمریکا گفته است که معلمان نه تنها خواهان بهبود وضع معیشت خود هستند، بلکه بر ارتقای کیفیت آموزش نیز تأکید دارند.
علاوه بر کیفیت آموزش، در سال تحصیلی گذشته گزارشهای متعددی از به خطر افتادن امنیت جانی دانشآموزان در مدارس با مسمومیتهای سریالی مخابره شد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، درباره این مسمومیتها گفته است: «مسموم کردن دختران دانشآموز بیوجدانی است و باید فوراً متوقف شود.»