لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۷

مریم عباسی‌نیکو به «سب‌النبی» متهم شد؛ خطر مجازات مادری که به جای دخترش بازداشت شد


 مریم عباسی نیکو (راست) و دخترش بیتا شفیعی‌راد
مریم عباسی نیکو (راست) و دخترش بیتا شفیعی‌راد

زنی که به جای دختر معترضش در جریان اعتراض به مسمومیت‌های دانش‌آموزان بازداشت شده بود، به «سب‌النبی» متهم شده است.

گروه مشاوران حقوقی «دادبان» روز پنجشنبه ۲۶ مرداد، به نقل از منبع آگاه نوشت، مأموران روز پنجم تیر به قصد بازداشت یک دانش‌آموز ۱۷ ساله به نام بیتا شفیعی وارد خانه والدینش شدند و در حالی که او در خانه نبود، «پدرش را کتک زده و مادرش مریم عباسی‌نیکو را به جای دخترش بازداشت کردند.»

بنا بر این گزارش، نهادهای امنیتی مریم عباسی‌نیکو را به «سب‌النبی» متهم کرده‌اند.

در قوانین جمهوری اسلامی، مجازات اتهام «سب‌النبی»، اعدام تعیین شده و این موجب نگرانی خانواده مریم عباسی‌نیکو شده است.

خانم عباسی‌نیکو متولد ۱۳۶۰ و دارای دو فرزند ۱۷ و هفت ساله است. او که ساکن شاهین‌شهر است، از ۵۲ روز پیش بدون برخورداری از وکیل انتخابی، در زندان دولت‌آباد اصفهان زندانی است.

بنا بر این گزارش، مأموران گفته بودند او را «برای یک سوال و جواب ساده» می‌برند و حین بازداشت، ضمن تفتیش خانه، تلفن همراه او را نیز توقیف کردند.

پرونده مریم عباسی نیکو به شعبه سوم بازپرسی شاهین‌شهر داده شده و در این گزارش آمده که انتساب اتهام «سب‌النبی» به او، در پی فعالیت این شهروند در فضای مجازی بوده است.

بر اساس ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی، هر کس به پیامبر اسلام یا یکی از پیامبران عظام (نوح، عیسی، موسی و ابراهیم) دشنام دهد یا به آنها توهین کند»، با عنوان «سب‌النبی» (توهین کننده به پیامبر) به مجازات اعدام محکوم می‌شود.

همچنین مطابق ماده ۲۶۳ قانون مجازات اسلامی، لازمه تحقق این جرم «وجود قصد، عمد، و اراده» فرد مرتکب است و اگر «از روی اشتباه یا سهوا یا در حالت خشم و عصبانیت یا عدم آگاهی از معنی کلمات» حرفی بزند که توهین قلمداد می‌شود، مرتکب «سب‌النبی» نشده است.

در اردیبهشت «یوسف مهراد» و «صدرالله فاضلی زارع» با اتهام «سب النبی» و «ارتداد» در ایران اعدام شدند. این اقدام اعتراضاتی در پی داشت.

سعید آرمان، یکی از برگزارکنندگان تجمع اعتراضی در لندن، به صدای آمریکا گفته است که «هیچ کس نباید بخاطر عقایدش اعدام شود» و «اتهام سب‌البنی، توهین به انسانیت است و هدف از اعدام سرکوب جامعه است.»

پیش از این، کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بین‌المللی خواستار کاهش و توقف احکام سخت‌گیرانه به بهانه «توهین به مقدسات» در سراسر جهان شده بود.

نوری تورکل، رئیس این کمیسیون گفته است: «تعقیب‌های قانونی و مجازات‌های مربوط به توهین به مقدسات، نشان‌دهنده بی‌توجهی آشکار به حقوق بشر و اغلب با هدف ایجاد تقابل میان اعضای جوامع مذهبی با دیگر افراد جامعه است که باید هر چه زودتر متوقف شود.»

XS
SM
MD
LG