لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۵

نتیجه سیاست‌های «ضد زن» جمهوری اسلامی؛ افزایش مهاجرت زنان 


یک روزنامه در ایران به موضوع شدت گرفتن روند مهاجرت پرداخته و در این بین به نقل از مدیر «رصدخانه مهاجرتی ایران» از افزایش سهم زنان در بین مهاجران خبر داده است.

روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در این گزارش آماری بر مبنای تفکیک جنسیتی در حوزه مهاجرت منتشر کرده و نوشته است «این آمار نشان می‌دهد در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۵۲ درصد اقامت‌های دائم صادر شده برای ایرانیان در کانادا، ۴۵ درصد در فنلاند و ۴۹ درصد در استرالیا مربوط به زنان بوده است.»

بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در همین رابطه اعلام کرده است که براساس یک تحقیق با عنوان «تحلیل تجربه زیسته زنان ‌از‌مهاجرت» بیشتر زنان مهاجرت کرده ایران به کانادا تحصیل‌کرده هستند و حداقل مدرک کارشناسی ارشد دارند.

آخرین آمار پایگاه داده یونسکو در سپتامبر ۲۰۲۳، نیز نشان می‌دهد که جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور، برای هشتمین سال متوالی روند افزایشی داشته است.

این روزنامه برای بررسی بیشتر این موضوع سراغ آناهید سیفی، استادیار دانشگاه علامه طباطبایی رفته و به نقل از این کارشناس نوشته که «در گذشته زن به عنوان فرد وابسته به مرد مهاجرت می‌کرد؛ در حالی که اکنون بسیاری از زنان مجرد یا زنان با کودکان خود مهاجرت می‌کنند.»

آناهید سیفی، در مورد چرایی مهاجرت زنان نیز گفته است «دلایل مهاجرت زنان مختلف است. از مسائل اقتصادی بگیر تا دغدغه‌های فرهنگی و اجتماعی.»

این استادیار دانشگاه به نتایج تحقیق صورت گرفته در این زمینه اشاره کرده و گفته است که «برخی تابوهای اجتماعی ممکن است زنان و دختران را به مهاجرت سوق دهد. زنان به احتمال زیاد به کشورهایی مهاجرت می‌کنند کـه نسبت به کشورشان نهادهای اجتماعی مناسب‌تری داشته باشد و دارای فرصت‌های اقتصادی بیشتری برای آنان باشد.»

مهاجرت موضوعی است که در دوسال اخیر به دغدغه بسیاری از ایرانیان تبدیل شده به‌طوری‌که در شهریور ماه سال جاری مدیر رصدخانه مهاجرت ایران که گفته بود: «نیروهای کلیدی و متخصص ۶۷ درصد شرکت‌های دانش‌بنیان، وارد فرآیند مهاجرت شده‌اند.»

صلواتی گفته بود: «هم‌اکنون دامنه مهاجرت از استعدادها، آموزش‌دیدگان و نخبگان ایرانی پا را فراتر گذاشته و در طبقه‌های گوناگون اجتماعی، به ویژه در دهک‌های پایین اقتصادی نیز در حال گسترش است.»

اردیبهشت ماه سال جاری نیز نتایج نظرسنجی «پایگاه داده‌های باز ایران»، منتشر شد که نشان می‌داد ۹۳ درصد از پاسخگویان اعلام کردند که تا به حال به طور جدی به مهاجرت از کشور فکر کرده‌اند. حدود نیمی از این تعداد گفته بودند که برای مهاجرت خود اقدام کرده‌اند که در بین آنها، افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند بیشتر از کسانی که تحصیلات دانشگاهی ندارند، بودند.

بیش از نیمی از پاسخگویان گفته بودند که بین سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۸ به فکر مهاجرت افتاده‌اند که اکثر آنها در سنین ۲۹ تا ۳۰ هستند.

کارشناسان بر این باورند که مهاجرت زنان با تشدید سیاست‌های ضد زن در جمهوری اسلامی ارتباط مستقیم دارد و پس از اعتراضات سال گذشته و رویکردی که جمهوری اسلامی در مورد حجاب و ایجاد محدودیت‌های بیشتر در پیش گرفته؛ پیش بینی می‌شود آمار مهاجرت زنان و دختران افزایش قابل توجهی داشته باشد.

XS
SM
MD
LG