با توجه به شروع ماه رمضان و در پیش بودن نوروز در ایران، به نظر میرسد وعدههای دولت برای تنظیم بازار کالاهای اساسی آغاز نشده رنگ باخته است چرا که رسانهها از آغاز روند افزایش قیمت برخی اقلام در بازار از جمله مرغ میدهند.
در همین راستا پایگاه خبری صنعت مرغداری و دامپروری اعلام کرده که هر کیلو مرغ کشتار روز روند صعودی را در پیش گرفت به بیش از۸۰ هزار تومان خرید و فروش شد.
بررسی صدای آمریکا از فروشگاههای معتبر اینترنتی در ایران نشان میدهد که هر کیلو گرم مرغ کامل کشتار روز بین ۹۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشود. مرغ قطعه بندی و پاک شده نیز از ۱۷۰ تا ۲۲۰ هزار تومان در بازار قیمت دارد.
این درحالی است که مسعود امراللهی، مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی ۲۱ اسفند ماه قیمت مصوب مرغ را ۷۸ هزار تومان اعلام و گفته بود که «نیاز شب عید و ماه رمضان تامین است» و قیمت بیش از ۸۰ هزار تومان «تخلف» است.
روزنامه «اعتماد» نیز در گزارشی از ماه رمضان و شرایط حاکم بر بازار نوشته است که «ماه رمضان در حالی فرا رسید که قیمت اقلام و کالاهای مصرفی در وعده افطار و سحر نسبت به رمضان گذشته چندین برابر شده است.»
بنابر اعلام این روزنامه پهن کردن یک وعده سفره افطاری برای یک خانواده ۴-۵ نفره در کمترین حالت ممکن چیزی حدود ۹۰۰ هزار تومان آب میخورد.
روزنامه «هممیهن» نیز در گزارشی بحران معیشتی در ایران را مورد بررسی قرار داده و نوشته است که برآورد سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان میدهد مصرف انواع گوشت در ایران در سال ۲۰۲۳ روند نزولی داشته است و سرانه مصرف گوشت ایرانیها، یکسوم کمتر از متوسط جهانی است.
این روزنامه تاکید دارد که مدتهاست که خرید گوشت قرمز از سبد خانوارها حذف یا کاهش چشمگیری یافته است چرا که قیمت گوشت قرمز گوساله طی ۵ سال گذشته حدود ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
بررسی صدای آمریکا از آمارهای منتشر شده از سوی مرکز دولتی آمار ایران نشان میدهد که نرخ تورم سالانه خوراکیها و آشامیدنیها در بهمن امسال، ۴۲/۵ درصد بود و این عدد برای خوراکیها اعم از نان و غلات، گوشت، شیر، پنیر، تخم مرغ، روغن و چربیها ۴۵/۱ درصد اعلام شده است.
یک روزنامهنگار اقتصادی با اشاره به همین آمار به صدای آمریکا گفته است که «برخلاف ادعای مسئولان تورم هیچگاه کنترل نشد و شاخصهای اقتصادی نشان دهنده تداوم روند گرانیها در بازار است.»
رضا غیبی تاکید کرد که با ورود به سال جدید شاهد افزایش قیمت دلار، محدودیت بیشتر در تامین دلار برای واردات کالاهای اساسی، احتمال افزایش تحریمها، افزایش هزینههای جاری تولید و همچنین فشارهای ناشی از مالیاتستانی خواهیم بود که موجب شتاب بیشتر رشد قیمتها خواهد شد.
به گفته غیبی، افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر نیز در یک بازه زمانی میان مدت تاثیر خود را بر قیمت کالا و خدمات خواهد گذاشت.
در سوی دیگر وبسایت «تجارت نیوز» نیز در گزارشی اعلام کرده است که شرایط مردم در آستانه نوروز بسیار بغرنجتر از گذشته شده است. این وبسایت تحلیلی خبری که موضوعات اقتصادی را دنبال میکند نوشته است که در یکسال گذشته برنج ۲۱ درصد، گوشت قرمز ۵۲ درصد، گوشت مرغ ۳۷ درصد، چای و خرما ۱۱۱ درصد، تخم مرغ و پنیر۵۱ درصد و قند و شکر ۷۴ درصد افزایش قیمت را تجربه کردهاند.
گزارشها همچنین نشان میدهد که با فرا رسیدن نوروز و رمضان، قیمتها با وجود این سطح از افزایش، بار دیگر در مدار صعود قرار گرفتهاند.