رسانههای ایران از تداوم شرایط تورمی در کشور خبر داده و این روند را عاملی برای به خطر افتادن صنوف مختلف از جمله رستورانداری اعلام کردهاند بهطوریکه خبرگزاری ایلنا نوشته است تنها در شهر شیراز در ماههای اخیر پروانه ۳۰ رستوران شناخته شده باطل شده است.
خبرگزاری ایلنا همچنین نوشته است که ترفندهای جدید رستورانها برای جذب مشتری از جمله کاهش حجم غذا و قیمت نیز مورد توجه قرار نگرفته و شهروندان رستوران گردی در روزهای آخر هفته و یا وعده یکبار رستوران رفتن در ماه را حذف کردهاند.
در همین رابطه عضو اتحادیه رستورانها و سفرهخانههای سنتی شهر شیراز مالیات بر ارزش افزوده را «بلای مضاعف» دانسته و گفته شهروندان با این مالیات ارتباط برقرار نمیکنند.
علی اکبر قویپنجه تاکید کرده بنا به مشکلات متعدد روز به روز این رستورانها در حال بسته شدن هستند.
به گفته این مقام صنفی هزینه هر نفر در یک رستوران معمولی در شیراز ۵۰۰ هزار تومان است که یک خانواده ۴ نفری باید برای یک رستوران مبلغی بالغ بر ۲ میلیون تومان بپردازد.
اظهارات این مقام صنفی برای یکبار رستوران رفتن یک خانواده در حالی است که حداقل حقوق در ایران ۵ میلیون و ۳۰۸ هزار تومان بوده و یک فرد متاهل دارای فرزند در صورت دریافت تمام حقوق و مزایا، در حدود ۹ میلیون تومان دریافتی در ماه خواهد داشت.
این شرایط در تمامی شهرهای کشور برقرار است و از ماهها پیش هشدارهایی نیز در این رابطه داده شده بود. اردیبهشت ماه سال جاری صاحب یکی از برندهای معروف رستوران در تهران به وبسایت «خبرآنلاین» گفته بود که ۵۵ درصد رستورانهای تهران به صورت ناخواسته به سمت ورشکستگی رفتند.
نادر رفتاری گفته بود «الان که قیمت مواد اولیه و اجارهها بالا رفته است قدرت خرید مردم کم میشود و موج شدید این اتفاق را در ماه آینده در کل کشور میبینیم که رستورانها و اصناف این چنینی با بالا رفتن مواد اولیه و اجاره ناچار به تعطیلی میشوند.»
این صاحب برند در ایران تاکید کرده بود رستورانها چه بفروشند چه نفروشند باید دارایی و بیمه و... را هم پرداخت کنند و در نتیجه «در ماههای آینده شاهد تعطیلی خواهیم بود.»
امروز اما تورم همچنان روند فزاینده خود را طی میکند و دادههای جدید «مرکز آمار ایران» نشان میدهد که «گوشت قرمز» در بهمن ماه ۱۴۰۲ با تورم «۹۳ درصدی »، بین ۱۰ مواد غذایی اساسی که قیمت آنها بررسی شده، رکورددار است.
شاخص قیمت برای مصرفکننده در بهمن ماه نشان میدهد در طول ۱۲ ماه منتهی به پایان بهمن سال جاری، قیمت هر ۱۰ زیرگروه مربوط به خوراکیها و آشامیدنیها «صعودی» بوده است. بر این اساس، تورم مواد غذایی بهمن امسال «بین ۲۲ تا ۹۳ درصد» به ثبت رسید تا میانگین تورم سالانه این گروه با رسیدن به «۴۵/۱ درصد»، از میانگین کل تورم، «۲/۶ درصد» نیز بیشتر باشد.
با توجه به این آمار، کارشناسان و فعالان صنعت رستورانداری معتقدند باید منتظر تعطیلی و ورشکستگی بیشتر رستورانها بود.