لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۶

مروری بر واکنش‌ها به حملات آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثی‌ها در یمن


حملات به رهبری ایالات متحده آمریکا علیه مواضع حوثی‌ها در یمن
حملات به رهبری ایالات متحده آمریکا علیه مواضع حوثی‌ها در یمن

حملات بامداد روز جمعه ٢٢ دی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن با واکنش گسترده مقام‌های سیاسی آمریکایی و همچنین دولت‌های جهان همراه بوده است.

  • واکنش برخی قانونگذاران آمریکایی

مایک جانسون، رئیس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان، گفت این اقدام آمریکا و بریتانیا باید مدت‌ها پیشتر انجام می‌شد و ابراز امیدواری کرد نشانگر «تغییری واقعی در رویکرد دولت بایدن در قبال ایران و گروه‌های نیابتی‌اش» باشد.

به گفته سومین فرد قدرتمند در هرم حکومت آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی باید دریابند که برای «اقدامات تروریستی جهانی‌شان و حملات‌شان به پرسنل و کشتی‌های تجاری آمریکا، هزینه‌ای جدی پرداخت می‌شود.»

بن کاردین، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی مجلس سنا، در بیانیه‌ای با اشاره به حملات فزاینده حوثی‌ها به خطوط کشتی‌رانی تجاری در دریای سرخ و همچنین پرسنل و مواضع آمریکا در منطقه گفت از تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، و شرکای ایالات متحده مبنی بر اقدام علیه «تحریک‌های به طور فزاینده خطرناک» حوثی‌ها استقبال می‌کند.

جک رید، رئیس دموکرات کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا، ضمن حمایت از حملات «لازم و متناسب» علیه حوثی‌ها گفت این اقدام دولت بایدن حامل «پیام روشنی است که ایالات متحده همچنان به انجام اقدامات مقتضی برای حمایت از پرسنل‌مان، منافع‌مان، و آزادی دریانوردی در آبراه‌های حیاتی بین‌المللی ادامه خواهد داد.»

میچ مک‌کانل، رهبر اقلیت جمهوری‌خواه در مجلس سنا، ضمن استقبال از تصمیم بایدن برای حمله به «تروریست‌های حوثی مورد حمایت ایران که مسئول مختل‌کردن خشونت‌بار تجارت بین‌المللی در دریای سرخ و حمله به کشتی‌های آمریکایی هستند» ابراز امیدواری کرد که این عملیات موجب «تغییری پایدار در رویکرد دولت بایدن در قبال ایران و گروه‌های نیابتی‌اش شود.»

به گفته سناتور مک‌کانل، به منظور «بازگرداندن بازدارندگی» مقابل جمهوری اسلامی باید رهبران حکومت ایران به این باور برسند که در صورت دست برنداشتن از «کارزار جهانی ترور» مجبور به پرداخت «هزینه‌ای معنادار» خواهند شد.

لیندزی گراهام، سناتور برجسته جمهوری‌خواه، ضمن اعلام حمایت از حمله آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثی‌ها گفت مدت‌ها است که باید به جمهوری اسلامی گفته شود که برای اقدامات گروه‌های نیابتی‌اش، در این مورد حوثی‌ها، پاسخگو دانسته می‌شود.

به گفته سناتور گراهام، دولت بایدن باید به استفاده از نیروی نظامی علیه «تجاوزگری‌های ایران و گروه‌های نیابتی‌اش» ادامه دهد.

تصمیم جو بایدن برای حمله به مواضع حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی با استقبال چند سناتور جمهوری‌خواه دیگر از جمله تام کاتن، جونی ارنست، و ریک اسکات همراه بود.

سناتور کاتن در بیانیه‌ای حملات به حوثی‌ها بسیار دیرهنگام خواند و یادآور شد دولت بایدن این گروه را که از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین، تروریستی شناخته شده بود از فهرست گروه‌های تروریستی خارجی خارج کرد. او جمهوری اسلامی ایران را منبع دانش حوثی‌ها برای استفاده از موشک‌های کروز و پهپادهای انتحاری دانست و با یادآوری کشتن قاسم سلیمانی توسط دونالد ترامپ و همچنین «غرق کردن نیمی از نیروی دریایی» ایران توسط رونالد ریگان گفت: «تنها اقدام تلافی‌جویانه مخرب، ایران را باز خواهد داشت.»

جونی ارنست نیز حمله به حوثی‌ها را دیرهنگام خواند و گفت اصلا نباید جرات پیدا می‌کردند که به سربازان آمریکایی و تجارت جهانی حمله کنند. او تصریح کرد: «گروه‌‌ای نیابتی تروریستی ایران باید به حملات خود پایان دهند.»

و نهایتا ریک اسکات گفت: «تروریست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند.» او با اشاره به اینکه حمله به حوثی‌ها باید «هفته‌ها قبل‌تر» انجام می‌شد، افزود: «بایدن اکنون باید هر روز برای پایان دادن به توانایی نیروهای حوثی و تروریست‌های مورد حمایت ایران به حمله به ایالات متحده و شرکایمان اقدام کند.»

  • بیانیه مشترک ۱۰ کشور

پس از حملات بامداد جمعه به مواضع حوثی‌ها، ۱۰ کشور ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، آلمان، هلند، نیوزلند، و کره جنوبی، با انتشار بیانیه‌ای مشترک با اشاره به بیانیه‌های پیشین شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ گفتند: آمریکا و بریتانیا با پشتیبانی هلند، کانادا، بحرین، و استرالیا «در پاسخ به حملات مستمر غیرقانونی، خطرناک، و بی‌ثبات‌کننده حوثی‌ها» حملات مشترکی علیه مواضع آنها در یمن انجام دادند.

آنها هدف از این حملات «دقیق» را مختل‌کردن و تضعیف توانایی حوثی‌ها برای تهدید تجارت جهانی و جان دریانوردان در دریای سرخ دانستند و افزودند: «هدف ما همچنان کاهش تنش‌ها و بازگشت ثبات در دریای سرخ است اما اجازه دهید پیام‌مان واضح باشد: در دفاع از جان‌ها و حمایت از جریان آزاد تجارت در یکی از حیاتی‌ترین آبراه‌های جهان در مقابل تهدیدهای مستمر، تردید نخواهیم کرد.»

  • بریتانیا

در همین ارتباط، دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا «حملات هدفمند» علیه حوثی‌ها در یمن را در راستای «ایمنی کشتی‌های بریتانیایی و آزادی دریانوردی در دریای سرخ» دانست و گفت: «همانطور که شورای امنیت سازمان ملل متحد تصریح کرده است، حوثی ها باید حملات خود را در دریای سرخ متوقف کنند.»

  • کانادا

ملانی جولی و بیل بلیر، وزیران امور خارجه و دفاع کانادا، با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند نیروهای مسلح کانادا که به همراه فرماندهی مرکزی آمریکا اعزام شده‌اند، در حملات هدفمند به حوثی‌ها شرکت کرده‌اند.

وزیران امور خارجه و دفاع کانادا این حملات را منطبق با منشور سازمان ملل و نشان‌دهنده تعهد جامعه بین‌المللی به دفاع از آزادی دریانوردی و تجارت بین‌المللی در دریای سرخ خوانده‌اند و به حوثی‌ها هشدار داده‌اند که اگر به حملات خود فورا پایان ندهند، تبعات آن را خواهند دید.

  • استرالیا

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، با انتشار بیانیه مشترک ۱۰ کشور در ارتباط با حملات هدفمند به مواضع حوثی‌ها در یمن، از طریق حساب رسمی خود در رسانه ایکس (توییتر سابق) گفت: «حملات مستمر حوثی‌ها علیه کشتی‌رانی در دریای سرخ ناپذیرفتنی است.» به گفته او، «استرالیا در کنار دیگر کشورها از ایالات متحده و بریتانیا برای انجام حملات به منظور رویارویی با این تهدید علیه قوانین جهانی و کشتی‌رانی بین‌المللی حمایت کرده است.»

  • هلند

مارک روته، نخست‌وزیر هلند، با انتشار پیامی در رسانه ایکس، گدف از حملات ایالات متحده و بریتانیا به مواضع حوثی‌ها را از بین بردن سکوهای پرتاب و تاسیسات موشکی آنها برای انجام حملات در دریای سرخ و خلیج عدن دانست و افزود اقدام مشترک واشنگتن و لندن مبتنی بر حق دفاع از خود است.

او با اشاره به تاریخ طولانی هلند در زمینه دریانوردی تصریح کرد از این عملیات هدفمند پشتیبانی می‌کند.

  • عربستان سعودی

وزارت امور خارجه عربستان سعودی روز جمعه اندکی پس از حملات هوایی آمریکا و بریتانیا به پایگاه‌های مرتبط با حوثی‌ها در یمن، با صدور بیانیه‌ای خواستار «خویشتن‌داری» و «جلوگیری از افزایش درگیری‌ها» شد و گفت: «آزادی کشتیرانی، یک خواست بین‌المللی است.»

  • جو بایدن

لازم به ذکر است که جو بایدن هدف از حملات به مواضع حوثی‌ها را «تضمین آزادی کشتیرانی در یکی از حیاتی‌ترین آبراهه‌های جهان» اعلام کرد و افزود: «این حملات، واکنش مستقیم به حملات بی‌سابقه حوثی‌ها علیه کشتی‌ها در مسیرهای بین‌المللی» بوده است.

او تاکید کرد که «هدف از این حملات نشان دادن این موضوع بود که ایالات متحده و متحدانش حملات بی وقفه حوثی ها به دریای سرخ را تحمل نخواهند کرد.

آقای بایدن اشاره کرد که حملات تنها پس از تلاش برای مذاکرات دیپلماتیک و بررسی دقیق انجام شدند.

در همین حال، روسیه خواستار نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل شد. این کشور همراه با چین و دو کشور دیگر روز چهارشنبه ۲۰ دی، به قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد رای ممتنع داده بود.

پس از تصویب این قطعنامه، جان‌ کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت کاخ سفید، گفته بود: «متن قطعنامه به صراحت از حوثی‌ها می‌خواهد تا این حملات را متوقف کنند و بر لزوم حمایت شورای امنیت از کشتیرانی ایمن و همچنین عبور بی‌خطر کشتی‌های تجاری از دریای سرخ تاکید دارد.»

آقای کربی افزوده بود: «ایالات متحده به دنبال درگیری نیست و خواستار گذر امن و ایمن کشتی‌ها تجاری از طربق دریای سرخ است. اما اگر این مهم محقق نشود، در صورت لزوم با شرکای خود درباره اقدامات بعدی مشورت خواهد کرد.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هم روز چهارشنبه به حوثی‌ها و جمهوری اسلامی هشدار داده بود که حملات مداوم حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران به خطوط کشتیرانی تجاری در دریای سرخ «عواقب» خواهد داشت.

  • تحریم‌های جدید

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، روز جمعه ۲۲ دی، در بیانیه‌ای گفت از آنجا که حمایت مالی حکومت ایران از حوثی‌ها به حملات بی‌امان آنها علیه تجارت جهانی در دریای سرخ و خلیج عدن دامن زده است، چهار کشتی و دو شرکت دیگر را در فهرست تحریم‌ها قرار می‌دهد.

برایان نلسون، معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، گفت: «ایالات متحده به اقدام علیه شبکه‌های مالی غیرقانونی که حوثی‌ها را تأمین مالی می‌کنند و حملات آنها را تسهیل می‌کنند، ادامه می دهد». او افزود: «ما به همراه متحدان و شرکای خود، تمام اقدامات موجود را برای توقف فعالیت‌های بی‌ثبات کننده حوثی‌ها و تهدیدات آنها علیه تجارت جهانی انجام خواهیم داد.»

پیشتر نیز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری، اوفک، ۱۳ فرد و نهاد مسئول تامین ده‌ها میلیون دلار ارز حاصل از فروش و ارسال کالاهای ایرانی با حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به حوثی‌های یمن را تحریم کرده بود.

وزارت خزانه‌داری پنجشنبه ۱۶ آذر در بیانیه‌ای‌ گفته بود این افراد با استفاده از شبکه پیچیده‌ای از صرافی‌ها و شرکت‌ها در کشورهای مختلف، از طریق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سعید جمال که از قبل در فهرست تحریم‌ها قرار داشتند به عنوان مجرای مهمی برای انتقال پول جمهوری اسلانی به حوثی‌های یمن عمل می‌کنند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG