مقامات آمریکایی گفتند که نیروهای ایالات متحده و بریتانیا در حملات بامداد جمعه ۲۲ دی، به مواضع حوثی های تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن، سایت های مورد استفاده این گروه را هدف قرار دادند.
به گزارش آسوشیتدپرس، نیروهای دو کشور در یک حمله ای تلافی جویانه و گسترده با استفاده از موشکهای تاماهاوک و جتهای جنگنده، مواضع حوثی ها را بمباران کردند.
در این ارتباط، فرماندهی خاورمیانه نیروی هوایی ایالات متحده اعلام کرد که بیش از ۶۰ هدف در ۱۶ منطقه در یمن، از جمله مواضع فرماندهی و کنترل، انبارهای مهمات، سیستمهای پرتاب راکت و سامانههای رادار هدف حملات بامداد جمعه قرار گرفته اند.
خبرگزاری رویترز هم گزارش داد که یک مقام گروه حوثی ها انجام حملات در صنعا، پایتخت یمن، و همچنین شهرهای صعده و ضمار و همچنین در استان حدیده را تایید کرده است.
شاهدان عینی نیز به رویترز گفتند که آمریکا و بریتانیا یک پایگاه نظامی در مجاورت فرودگاه صنعا ، یک موضع نظامی در نزدیکی فرودگاه تعز، پایگاه دریایی حوثی ها در حدیده و مواضع نظامی در استان حجه را هدف قرار داده اند.
جو بایدن ، رئیس جمهوری ایالات متحده، هدف از حملات به مواضع حوثیها را «تضمین آزادی کشتیرانی در یکی از حیاتیترین آبراهههای جهان» اعلام کرد و افزود: «این حملات، واکنش مستقیم به حملات بیسابقه حوثیها علیه کشتیها در مسیرهای بینالمللی» بوده است.
او تاکید کرد که «هدف از این حملات نشان دادن این موضوع بود که ایالات متحده و متحدانش حملات بی وقفه حوثی ها به دریای سرخ را تحمل نخواهند کرد.
آقای بایدن اشاره کرد که حملات تنها پس از تلاش برای مذاکرات دیپلماتیک و بررسی دقیق انجام شدند.
در این حال، جمهوری اسلامی حمله به گروه نیابتی خود در یمن را محکوم کرده است.
گروه حزب الله لبنان، از دیگر گروه های نیابتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه، هم حملات آمریکا و بریتانیا به حوثی ها را محکوم کرده است.
حوثی ها هم بر ادامه عملیات خود در حمایت از گروه شبه نظامی حماس در غزه حمایت کرده اند.
در همین حال، روسیه خواستار نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل شد. این کشور همراه با چین و دو کشور دیگر روز چهارشنبه ۲۰ دی، به قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد رای ممتنع داده بود.
پس از تصویب این قطعنامه، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت کاخ سفید، گفت: «متن قطعنامه به صراحت از حوثیها میخواهد تا این حملات را متوقف کنند و بر لزوم حمایت شورای امنیت از کشتیرانی ایمن و همچنین عبور بیخطر کشتیهای تجاری از دریای سرخ تاکید دارد.»
آقای کربی افزود: «ایالات متحده به دنبال درگیری نیست و خواستار گذر امن و ایمن کشتیها تجاری از طربق دریای سرخ است. اما اگر این مهم محقق نشود، در صورت لزوم با شرکای خود درباره اقدامات بعدی مشورت خواهد کرد.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هم روز چهارشنبه به حوثیها و جمهوری اسلامی هشدار داد که حملات مداوم حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران به خطوط کشتیرانی تجاری در دریای سرخ «عواقب» خواهد داشت.