گرانی بیسابقه و افزایش پنج برابری قیمت دارو در ایران، همزمان با صرف ۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه دارو برای مصارف دیگر توسط مقامات جمهوری اسلامی واکنش کاربران رسانههای اجتماعی را به دنبال داشته است. برخی ناظران وضعیت داروخانهها را «آشفته بازار» توصیف کردهاند.
شرکت داروسازی زهراوی که از بزرگترین تولیدکنندگان داروی کشور به شمار میآید، اعلام کرد که بهای برخی از تولیدات خود را تا ۴۱۵ درصد افزایش داده است.
شرکت داروسازی زهراوی که با مجوز سازمان غذا و دارو قیمت ۱۶ نوع از محصولات خود را از ۱۲ درصد تا ۴۱۵ درصد افزایش داده، یک شرکت نیمهدولتی است و به سازمان تأمین اجتماعی تعلق دارد که از زیرمجموعههای وزارت کار، تعاون و رفاه است.
همزمان بهمن صبور، رئیس انجمن داروسازان تهران، اعلام کرد که «دانشگاههای علوم پزشکی ۱۰ همت (هزار میلیارد تومان) بودجه دارویار را جای دیگری هزینه کردهاند.»
به گزارش خبرگزاریهای حکومتی در ایران، آقای صبور با بیان این که «حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان طلب وصولنشده از بابت اجرای طرح دارویار داریم»، هشدار داد که «اگر این روال ادامه یابد، داروخانهها ورشکسته میشوند.»
صرف بودجه دارو برای مصارف دیگر و افزایش بیرویه قیمت دارو از سوی تولیدکنندگان داخلی در زمانی که گزارشها حاکی از کمیاب یا نایاب شدن برخی اقلام دارویی مورد نیاز شهروندان در ایران است، واکنش شماری از کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخته است.
هدیه کیمیایی، روزنامهنگار، در این زمینه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه دارو را از ملت دزدیدهاند، ارزهای واردات دارو را هم دزدیدهاند و ناگهان قیمت داروها ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد گران شده، چند روز است که مردم دیگر توانایی خرید داروهای معمولی را هم ندارند و در داروخانهها آشفته بازاری است.»
به گفته این روزنامهنگار، «مدتها است مردم با قرض و قوله و وام داروی ایرانی میخرند و با فوت بیمارشان مواجه میشوند»، چرا که «داروهای ایرانی کیفیت حداقلی را هم ندارند»؛ با وجود این، قیمت داروهای معمولی نیز افزایش یافته است.
برخی کاربران نیز همه طیفهای جمهوری اسلامی را «عامل بدبختی» مردم ایران، از جمله در زمینه گرانی دارو دانسته و گفتهاند که «جمهوری اسلامی برای بقای خودش دارد ایران را مصرف میکند»؛ حکومت «کمر ملت را زیر فشار اقتصادی خرد کرده بود» و حالا با برداشت ارز دارو مردم «حتی خرج دوا و درمان را هم ندارند.»
مهراز، یکی از کاربران ایکس که با نام مستعار فعالیت میکند و هزاران دنبالکننده دارد، تأکید کرد: «عامل گرانی دارو جمهوری اسلامی است. عامل گرانی، هم اصلاحطلب و هم اصولگرا است. عامل بدبختی ذات ایرانستیز، اسرائیلستیز و غربستیز پنجاهوهفتی است.»
یک کارشناس بازرگانی بینالمللی نیز جدول رشد قیمتهای دارو را «عجیب» توصیف کرد و در ایکس نوشت: «داروهای عادی و پر مصرف تا ۴۱۵ درصد گران شدند، آن وقت وزیر بهداشت گفته کلمه افزایش قیمت دارو درست نیست، اصلاح قیمت درست است! فقط میتوانم بگویم بیچاره ملت!»
اشاره این کاربر به اظهارات محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی است که از گرانی دارو با عنوان «اصلاح قیمت» حدود ۱۰ درصد از داروها یاد کرده و مدعی شده «دولت قصد دارد مابهالتفاوت تغییرات نرخ ارز را به بیمهها پرداخت کند تا افزایش قیمت دارو به مردم تحمیل نشود.»
در هفتههای گذشته نیز محمدرضا ظفرقندی با اعلام حذف ارز ترجیحی دارو، گفته بود که واردات اقلام دارویی با ارز نیمایی صورت خواهد گرفت و ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی نیز حذف میشود.
افزایش بیرویه قیمت دارو در حالی است که آقای ظفرقندی حدود یک ماه قبل ادعا کرد که پس از حذف ارز ترجیحی دارو و تجهیزات پزشکی، «از طریق نظارت» اجازه نخواهد داد که بر بیماران فشار وارد شود.
رفع معضل بیمه و درمان، همواره یکی از مطالبات اصلی مطرح در اعتراضات معیشتی بازنشستگان و کارکنان صنایع مختلف در ایران بوده است.