سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ میگوید حمله نظامی روسیه به اوکراین وضعیت پرونده سرنگونی این پرواز را تحت تاثیر خود قرار داده است.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲، در گفتوگو با صدای آمریکا با اشاره به نقش اساسی اوکراین در پیشبرد این پرونده، گفت اوکراین تنها کشوری بود که تصمیم داشت برای سرنگونی هواپیما پروندهای جنایی باز کند، اما حالا با یک بحران فراگیر روبرو است.
او در ادامه افزود، اوکراین به این دلیل که صاحب هواپیمای پرواز پیاس۷۵۲ بوده و یازده شهروند خود را در این پرواز از دست داده است، در پیشبرد پرونده نقش اساسی داشته و در دو سال گذشته نیز به هیچ وجه با جمهوری اسلامی کنار نیامده است.
به گفته آقای اسماعیلیون، حمله روسیه به اوکراین پرونده سرنگونی پرواز ۷۵۲ را از دو جنبه - هم از جنبه پرونده کیفری که دولت اوکراین آن را گشوده بود، و هم از جنبه ارجاع پرونده سرنگونی هواپیما به ایکائو، سازمان جهانی هوانوردی - تحت تاثیر قرار داده است.
حامد اسماعیلیون که همسر و فرزند خود پریسا اقبالیان و ریرا اسماعیلیون را در این پرواز از دست داده است در دومین سالگرد سرنگونی این پرواز به صدای آمریکا گفته بود، انجمن خانوادههای جانباختگان در تلاش است با دولت اوکراین برای پیشبرد وضعیت پرونده و تشکیل یک پرونده جنایی همکاری کند و ابراز امیدواری کرده بود که انجمن برای برگزاری دادگاه داخلی در اوکراین دیداری با مقامات این کشور در اوکراین و یا در کانادا داشته باشند تا بتوانند از طریق پلیس اینترپل حکم دستگیری مقامات ایران را که در سرنگونی این هواپیما مسئول بودند دریافت کنند.
آقای اسماعیلیون با اشاره به گامهای مثبتی که پیش از حمله روسیه به اوکراین در رابطه با همکاری انجمن خانوادههای جانباختگان پیاس۷۵۲ و دولت اوکراین برداشته شده بود به صدای آمریکا گفت، حکومت و دادگستری اوکراین قصد داشت در این رابطه یک پرونده جنایی باز کند و با بررسی سناریوهای موجود، عواملی را که در شلیک به پرواز و باز نگهداشتن آسمان ایران در شرایط جنگی نقش داشتند شناسایی و برای آنها حکم بازداشت صادر کند.
پرواز پیاس۷۵۲ هواپیمایی اوکراین در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۸ با شلیک دو موشک سپاه پاسداران در نزدیکی فرودگاه بینالمللی تهران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.
این انجمن روز یکشنبه ۸ اسفندماه با انتشار بیانیهای از مردم اوکراین حمایت کرد و با «جنایتکار» خواندن ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران و بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه نوشت: «این جنایتکاران روزی به جرم جنایت علیه بشریت محاکمه خواهند شد.»
تنش بین روسیه و اوکراین به سال ۲۰۱۳ باز میگردد. دو کشور توافق صلح امضا کردند اما از دو ماه پیش روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین مستقر کرد و بامداد روز پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئيس جمهوری روسیه فرمان عملیات نظامی در اوکراین را صادر کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در نطقی تلویزیونی در پاسخ به تهاجم روسیه به اوکراین گفت پوتین تجاوزگر است، او این جنگ را انتخاب کرده و متحمل هزینههای آن خواهد شد.
آمریکا روز جمعه ۶ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه را تحریم کرد.