در ادامه اعتراضات معیشتی در ایران، بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی در شهرهای مختلف تجمع برگزار کردند و علیه سیاستهای اقتصادی دولت جمهوری اسلامی شعار دادند.
بنا بر گزارشهای شهروندی، روز یکشنبه یکم خرداد، دستکم در شهرهای کرج، اهواز، اراک، قزوین، تبریز، رشت، کرمان و کرمانشاه تجمعهای اعتراضی از سوی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی برگزار شد.
معترضان با اعتراض به وضعیت معیشتی و گسترش گرانی و تورم، در شعارهایشان تأکید کردند: «زیر بار ستم نمیکنیم زندگی، جان فدا میکنیم در ره آزادگی.»
معترضان در اراک همچنین شعار «رئیسی حیا کن، مملکت رو رها کن» سر دادند.
در اهواز معترضان شعار دادند: «۲۵ درصد حق مسلم ماست»
بازنشستگان که نسبت به وضعیت بد معیشتی خود اعتراض دارند، همچنین شعارهایی از جمله «این همه بیعدالتی، هرگز ندیده ملتی» و «فقط کف خیابون، به دست میاد حقمون» سر دادند.
در کرج، بازنشستگان با تجمع در مقابل اداره تأمین اجتماعی شعار دادند: «ظلم و ستم کافیه، سفرههامون خالیه»
با گذشت دو ماه از سال ۱۴۰۱، وعدههای مقامات سازمان تأمین اجتماعی محقق نشده است. به گزارش خبرگزاری کار ایران، مقامات این سازمان پیش از این گفته بودند «بازنشستگان نگران نباشند حتی اگر دو روز مانده به پایان اردیبهشت افزایش مستمری ابلاغ شود، مابهالتفاوتها پرداخت میشود»، اما اکنون «نه مابهالتفاوت پرداخت شد و نه مصوبهای به تصویب هیات دولت رسید و ابلاغ شد.»
بر اساس این گزارش، با وجود آزادسازی قیمتها و افزایش شدید گرانی و تورم، «حدود ۲.۵ میلیون خانواده» در دو ماه نخست سال «با دستمزد ۴ میلیون تومانی یا کمتر سر کردهاند».
بر اساس ماده ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی، افزایش سالانه حداقل مستمری بازنشستگان نباید از افزایش حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار کمتر باشد. ماده ۹۶ این قانون نیز تأکید کرده است که مستمریها باید به اندازه افزایش هزینههای زندگی افزایش یابد.
به گزارش ایلنا، سبد معیشت خانوار بر اساس دادههای تورمی دی ۱۴۰۰ «نزدیک به ۹ میلیون تومان» بود و با موج تورمی جدید «مرز ۱۱ میلیون [تومان] را پشت سر گذاشته، اما هیئت دولت افزایش ۳۸ درصدی به اضافه مبلغ ثابت (برابر با مصوبه شورای عالی کار) را هم نمیپذیرد.»
یدالله فرجی، رئیس پیشین شورای اسلامی کار شرکت جنرال استیل، با انتقاد از عدم استقلال سازمان تأمین اجتماعی، گفته است: «وزیر کار و مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی پای امضا و مصوبه خودشان بایستند و از هیئت دولت با جدیت بپرسند چرا مصوبه افزایش مستمریها علیرغم تصویب هیئت مدیره سازمان امضا نمیشود؛ در مرحله بعد بیایند شفاف و صادقانه روشنگری کنند و به بازنشستگان اطلاع دهند که گیر کار کجاست؟»