لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۴

ادامه اعتراضات صنفی در چند شهر؛ تاخیر در دریافت حقوق و چالش حق بیمه‌های معوقه از سنندج تا ایرانشهر


کارگران در ایران
کارگران در ایران

نیروهای خرید خدمات اورژانس اجتماعی و کارگران شهرداری سنندج به عدم واریز چندین ماهه لیست بیمه خود اعتراض کردند. کارکنان شرکتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر نیز از معوقات مزدی و بیمه‌ای خود خبر دادند.

براساس گزارش وب‌سایت حقوق بشری هرانا، منابع صنفی خدمات اورژانس اجتماعی اعلام کردند که لیست بیمه کارکنان خرید خدمات این سازمان «سه ماه است ارسال نشده است.»

به گفته این منابع «با پیگیری‌های متعدد به نتیجه نمی‌رسیم و مسئولان بهانه می‌آورند که هنوز مناقصه برای تعیین شرکت پیمانکار برگزار نشده است.»

کارکنان خرید خدمات اورژانس اجتماعی می‌گویند که با وجود «حقوق زیر ۱۵ میلیون تومان» و «اجاره خانه‌ ۸ تا ۱۰ میلیون تومان» در طول مدتی که بیمه رد نمی‌شود «هزینه‌های درمان را باید از جیب خودمان پرداخت کنیم. همچنین، به دلیل حقوق پایین و هزینه‌های بالا مجبوریم کار دوم داشته باشیم.»

این کارکنان به «امنیت شغلی بسیار پایین» اعتراض دارند و می‌گویند با وجود این که حقوق کمتری «نسبت به نیروهای رسمی دارند» مجبورند بیشتر کار کنند و به «راحتی اخراج» می‌شوند.

نیروهای اورژانس اجتماعی با اشاره به «عدم ساماندهی وضعیت شغلی‌شان در مجلس» به ناکافی بودن حقوق ماهی ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان و نداشتن «بیمه تکمیلی» اعتراض کردند.

در گزارش دیگری به نوشته خبرگزاری حکومتی ایلنا، کارگران شهرداری سنندج در استان کردستان، اعلام کردند که همچنان مشکل استفاده از «مزایای بیمه درمانی سازمان تامین اجتماعی» دارند.

به گفته کارگران، اداره تامین اجتماعی «به دلیل بدهی‌های مالی شهرداری سنندج» چند ماه است از تمدید اعتبار بیمه درمانی کارگران خودداری می‌کند.

یک کارگر گفت که سال‌هاست کارگران «به سازمان تامین اجتماعی حق بیمه پرداخت می‌کنند» و این اقدام شهرداری سنندج را «خلاف قانون» دانست.

او افزود: «در حال حاضر مشکلات بیمه‌ای حدود ۲ هزار کارگر و خانواده‌هایشان به مشکلات معیشتی آنان افزوده است» و تصریح کرد که با این اقدام «اداره تامین اجتماعی سنندج با تحت فشار قرار دادن کارگران می‌خواهد به بدهی‌های مالی خود برسد.»

در گزارش دیگری از پایگاه حقوق بشری حال‌وش، نیروهای شرکتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر از اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون حقوق و بیمه خود را دریافت نکرده و در وضعیت بد معیشتی به سر می‌برند.

یکی از این کارکنان گفت که «حقوق‌ها هر سه ماه یک بار و به صورت نصفه واریز می‌شود و در صورت اعتراض، کارکنان با تهدید اخراج و تبعید روبرو می‌شوند.»

او درباره دلیل تاخیر پرداخت حقوق بیمه این نیروهای شرکتی گفت که «کارکنان تحت پوشش شرکت‌های اهورا و کوروش کبیر زاهدان به مدیریت آقایان دهمرده و شهرکی هستند و حقوق‌ها به صورت سلیقه‌ای توسط آن‌ها پرداخت می‌شود.»

اعتراض نیروهای شرکتی به نحوه مدیریت این افراد تاکنون بی‌نتیجه مانده است. معترضین می‌گویند که «در نتیجه این مشکلات، بسیاری از کارکنان دچار بحران‌های مالی و روانی شده‌اند، زندگی‌هایشان از هم پاشیده و به مصرف داروهای آرام‌بخش روی آورده‌اند.»

بلاتکلیفی حقوق و دستمزد کارگران در حالی است که شنبه دوم تیر، شورای سازماندهی اعتراضات کارگران غیر رسمی نفت (ارکان ثالث) اعلام کرد که «بیش از ۸ هزار کارگر پروژه‌ای نفت در بیش از ۶۰ شرکت پیمانکاری» در مناطق مختلف در اعتصاب کامل هستند.

پیش‌تر شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت با اعلام این که «در برابر کار یکسان باید مزد یکسان و شرایط کاری یکسان» وجود داشته باشد، نوشته بود: «حق همه ما کارگران ارکان ثالث، قرارداد موقت، حجمی، روزمزد، قرارداد معین و پیمانی و پروژه‌ای است که مانند کارگران رسمی از همه مزایای شغلی صنعت نفت برخوردار باشیم.»

خبرگزاری ایلنا نوشت: «با فرارسیدن فصل تابستان، دور جدیدی از اعتراضات نیروهای پروژه‌ای و پروژه مستمر جنوب کشور در حوزه نفت، گاز و ارکان ثالث آغاز شده که مطالعه تغییر زمان‌های کار و حذف پیمانکاران، اصلی‌ترین مطالبه آنان است.»

در این حال، به نوشته ایلنا، همزمان با انتشار خبر کارزار اعتراضی کارگران پروژه‌ای، علیرضا میرغفاری، از اعضای هیات مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری، از ارسال پیامک‌های تهدیدآمیز در حمایت از پیمانکاران به کارگران معترض فعال خبر داد.

کارگران پروژه‌ای در سالیان اخیر بارها در اعتراض به شرایط معیشتی خود دست به اعتصاب زده‌اند. همچنین شمار اعتراض‌های کارگری مانند اعتصاب و تجمع در مناطق مختلف ایران طی سالیان گذشته روندی رو به رشد داشته است. این اعتراض‌ها به طور عمده متوجه پرداخت نشدن به موقع دستمزدها، پایین بودن دستمزدها، اخراج نیروی کار از کارخانه‌ها و شرکت‌ها و همچنین روند ناکارآمد خصوصی سازی بوده است.

XS
SM
MD
LG