لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۱

شاهزاده رضا پهلوی تصمیم شورای حقوق بشر را بی‌سابقه و یک پیروزی برای ملت ایران خواند


 شاهزاده رضا پهلوی در کنفرانس خبری ۲۸ مهر ۱۴۰۱
شاهزاده رضا پهلوی در کنفرانس خبری ۲۸ مهر ۱۴۰۱

شاهزاده رضا پهلوی در پی تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایجاد یک هیئت حقیقت‌یاب این تصمیم را بی‌سابقه و یک پیروزی برای ملت ایران خواند.

وی در توییتر نوشت: « تصمیم بی‌سابقه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایجاد یک هیات حقیقت‌یاب با هدف تحقیق در خصوص جنایات رژیم علیه مردم ایران در جریان انقلاب ملی، یک پیروزی برای ملت ایران و جهان آزاد است. یافته‌های این هیات و حقایق ثبت‌شده، زمینه‌ساز محاکمه جنایتکاران در آینده نزدیک خواهد بود.»

او همچنین از آلمان و ایسلند که پیشنهاد تشکیل این جلسه ویژه را دادند و همه کشورهایی که در تهیه پیش‌نویس قطعنامه و تصویب آن نقش داشتند برای حمایت‌شان از مردم ایران قدردانی کرد و افزود: «ما نیازمند حمایت‌های بیشتر شما و همه آزادیخواهان جهان هستیم.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین از دولت‌هایی که رای ممتنع دادند نیز خواست که «تردید و مصلحت‌های زودگذر را کنار بگذارند که منافع درازمدت آنها نیز در همراهی با مردم ایران است.»

او در پایان خطاب به شش دولتی که رای منفی دادند نوشت: «روی اسب بازنده شرط نبندید. جمهوری اسلامی رفتنی‌ است. به آینده روابط خود با ملت ایران بیندیشید.»

گفتنی است در سی‌وپنجمین نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل که روز پنجشنبه سوم آذر برگزار شد کشورهای عضو اقدام به رای‌گیری کردند که با ۲۵ رای مثبت، شش رای منفی و ۱۶ رای ممتنع، قطعنامه تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای ایران تصویب شد.

این نخستین‌باری است که از انقلاب ۵۷ تا کنون کمیته‌ای این چنین برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در ایران تشکیل می‌شود.

پاکستان، ونزوئلا، ارمنستان، چین، کوبا و اریتره به این قطعنامه رای منفی دادند.

بولیوی، برزیل، کامرون ساحل عاج،‌ نامیبیا، موریتانی، مالزی، مالاوی، قزاقستان، اندونزی، هند، قطر، سنگال، سودان، امارات متحده عربی و ازبکستان به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

آرژانتین، بنین، جمهوری چک، فنلاند، فرانسه، گابون، گامبیا، آلمان، هندوراس، ژاپن، لیبی، لیتوانی، لوکزامبورگ، جزایر مارشال، مکزیک، مونته‌نگرو، نپال، هلند، پاراگوئه، لهستان، جمهوری کره، سومالی، اوکراین، بریتانیا و آمریکا به این قطعنامه رای مثبت دادند.

بر این اساس، کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی تا پایان دوره ۵۵ شورای حقوق بشر فعال شده و بر اساس انتصاب رئیس شورا، بررسی مستقل و کامل هرگونه نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران و مرتبط با اعتراض‌هایی که از ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲ و به ویژه در خصوص زنان و کودکان شکل گرفته را بررسی می‌کند.

طبق این قطعنامه، بررسی کامل و مستقل موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با اعتراضات آغاز شده از ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲، از جمله ابعاد جنسیتی این موارد نقض»، تعیین حقایق و شرایط پیرامون تخلفات ادعایی، «جمع‌آوری، تجمیع، تجزیه و تحلیل شواهد مربوط به چنین تخلفاتی، حفظ شواهد و مدارک، از جمله با در نظر گرفتن همکاری هرگونه روند قانونی در آینده در دادگاه‌های ملی، منطقه‌ای و یا بین‌المللی» دنبال خواهد شد.

همچنین درخواست از هیئت حقیقت‌یاب برای ارتباط دوسویه با «همه ذینفعان مرتبط» از جمله دولت جمهوری اسلامی، دفتر کمیسیاریای عالی، گزارشگر ویژه حقوق بشر در جمهوری اسلامی، آژانس‌های زیرمجموعه سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی حقوق‌بشری و اعضای جامعه مدنی، از دیگر ماموریت‌های مشخص است که در این قطعنامه بدان تصریح شده است.

این قطعنامه با عنوان «وخامت اوضاع حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران» در ابتدا توسط آلمان و ایسلند تهیه و سپس در چند دور مذاکره با دیگر کشورهای عضو و غیرعضو شورای حقوق بشر تکمیل شد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG