کاندولیزا رایس، مدیر اندیشکده هوور، وزیر خارجه آمریکا در دولت دوم جرج بوش و مشاور امنیت ملی در دولت اول جرج بوش، در یادداشتی در واشنگتن پست، با یادآوری دوران خدمت استادش جرج شولتز، وزیر خارجه آمریکا در دولت ریگان، در تفنگداران دریایی ایالات متحده نوشته است او عاشق کشورش و خدمت به آن بود، چه در میدان نبرد جنگ جهانی دوم چه در تالارهای مجلل دیپلماسی در پایتخت های خارجی در سراسر جهان.
رایس می گوید جرج شولتز مورد اعتمادترین مشاور پرزیدنت رونالد ریگان در سال های منتهی به پایان جنگ سرد بود. مهارت او در درک غرایز ریگان، به چالش کشیدن اتحاد جماهیر شوروی و سپس یافتن نقطه مشترک از طریق دیپلماسی خدمت بزرگی به رئیس جمهور و کشور بود.
«آقای گورباچف، این دیوار را فرو بریز»، جمله معروف در برلین، و «چه بخش صفر را نمی فهمید» هنگام استقرار موشک های پرشینگ ۲ در اروپا پس از عدم موافقت شوروی با برچیدن تسلیحات میان برد، جملات خاص ریگان بودند، اما شولتز آن غرایز را به سیاست برنده بدل کرد. مهارت های دیپلماتیک او بیش از هر زمان در مذاکرات تاریخی بی سابقه برچیدن تسلیحات هسته ای میان برد به نمایش گذاشته شد. ریگان- با جرج شولتز در کنارش- پایان صلح آمیز جنگ سرد را بنا گذاشت.
هر چند بمبگذاری پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا در لبنان در سال ۱۹۸۳ شخصا بر او تاثیری منفی در سراسر زندگی اش گذاشت، اما او در مقام وزیر خارجه تاثیر فراوانی بر سیاست های آمریکا در خاورمیانه گذاشت. تنها چند سال پس از برقراری روابط واشنگتن و پکن، بسیاری امتیاز چیدن مسیر دیپلماسی موفق با جمهوری خلق چین بر سر همه چیز از تجارت تا حقوق بشر را به جرج شولتز می دهند. دیپلمات ها او را به عنوان یک شنونده خوب و یک مرد عملگرا می شناختند. روش مورد علاقه او این بود که به همتای خود بگوید: «شما آن چه مایه نگرانی تان است را بنویس و من هم چنین خواهم کرد، بعد از روی این فهرست یک به یک جلو می رویم.» او هرگز محوریت آزادی در تجربه انسانی و شان انسانی را فراموش نکرد.
اگر چه انجام وظیفه به عنوان وزیر خارجه از نظر او «بهترین کار» در کابینه بود، اما خدمات او به عنوان وزیر خزانه داری و مدیر «اداره مدیریت و بودجه» به عنوان فردی معتقد به قدرت بازار در یادها خواهد ماند. جرج به خدمات خود در حوزه حقوق مدنی و فرصت های برابر در مقام وزیر کار دولت ریچارد نیکسون افتخار می کرد.
او به همراه همسرش منابع مالی مدرسه ای در پالو آلتو در کالیفرنیا را تامین کردند. جرج شولتز عمیقا اعتقاد داشت ایالات متحده زمانی می تواند با قدرتی اخلاقی در جهان حاضر شود که به ارزش های مورد احترام در کشور خودش پایبند باشد.
جرج در یکصد سال زندگی پربارش بر نهادهای خصوصی، دانشگاهی و دولتی تاثیر گذاشت.
او با یادآوری آموزه های افسر مافوق اش در ارتش می گفت: «هرگز سلاح خود را نشانه نروید، مگر آن که قصد شلیک داشته باشید.» این را به این معنا می گفت که در تهدیدها و تعیین خط قرمزها مراقب باشید و چیزی نگویید که نتوانید به آن عمل کنید یا به اجرا بگذارید.
جرج هرگز از آموختن بازنماند. مدت ها درباره چالش های تغییرات اقلیمی مطالعه کرد. در اندیشکده هوور همواره سمینارها یا کارگروه هایی برای گردهمایی و یادگیری و به اشتراک گذاشتن ایده ها برقرار بود.
اکنون باید به چالشی که او برای ما به جا گذاشت عمل کنیم: عشق ورزیدن به آزادی، ارائه فرصت ها برای همه و عطشی بی پایان برای یادگیری.