لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۴

دیدگاه | یادداشت سه تحلیلگر مسائل خاورمیانه؛ چگونه در رقابت بر سر نفوذ در خاورمیانه پیروز شوید


آژانس بین المللی ایالات متحده به بسیاری از نقاط جهان که درگیر مناقشه یا بلایای طبیعی هستند کمک می فرستد.
آژانس بین المللی ایالات متحده به بسیاری از نقاط جهان که درگیر مناقشه یا بلایای طبیعی هستند کمک می فرستد.

استیون سایمن، استاد روابط بین الملل در دانشگاه کُلبی، مدیر ارشد پیشین امور خاورمیانه و آفریقای شمالی در شورای امنیت ملی کاخ سفید؛ جاشوآ لندیس، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه و مطالعات ایران و خلیج فارس در دانشگاه اوکلاهما؛ و ایمن منصور، رئیس پیشین بخش خاورمیانه و آفریقا در شورای امنیت ملی اسرائیل؛ در یادداشتی در نشریه «فارن افیرز» نوشته اند برای پیروزی در رقابت بر سر نفوذ در خاورمیانه و مقابله با جذبه ایران، باید از قدرت نرم کشورهای منطقه خلیج فارس استفاده کرد.

سایمن، لندیس و منصور می گویند ایالات متحده و شرکایش در خاورمیانه دو مشکل با ایران دارند. یکی ریشه در نفوذ تهران در کشورهای همسایه دارد و دیگری از برنامه هسته‌ایش ناشی می شود که اگر مهار نشود می تواند به تولید جنگ افزار بیانجامد. هر دو مساله به لحاظ استراتژیک و سیاسی به هم مرتبط هستند: ایران با قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای احتمالا در ماجراجویی های منطقه‌ایش جسارت بیشتری نشان خواهد داد. ماجراجویی ایران موجب قدرت گرفتن آن هایی در واشنگتن و خاورمیانه می شود که به جای مذاکره طرفدار اعمال محدودیت بر برنامه هسته ای ایران هستند.

از این رو فعالیت منطقه ای ایران چشم انداز یک توافق هسته ای تازه را در هاله ای از ابهام فرو می برد و تا زمانی که راه حلی به دست نیاید خطر دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای که در جهت منافع آمریکا نیست به قوت خود باقی خواهد ماند.

رسیدگی به پیشروی های منطقه ای ایران امری حیاتی است؛ اما ایالات متحده و شرکای منطقه‌ایش در این زمینه ناکام بوده اند. نیروی نظامی و تحریم نقش معکوس داشته است. امروز، سوریه و لبنان بیش از گذشته به ایران وابسته هستند. آمریکا و شرکایش در منطقه خلیج فارس باید رویکرد تازه ای را با استفاده از ثروت و قدرت نرم شان در نظر بگیرند.

سرمایه گذاری کشورهای عرب منطقه خلیج فارس در لبنان، سوریه، عراق، و یمن به راحتی می تواند ایران را از رقابت خارج کند. این امر همچنین موجب تضعیف شکاف های فرقه ای خواهد شد؛ شکاف هایی که راه نفوذ ایران را در بعضی کشورها گشوده است. ایران می تواند به حوثی ها موشک بدهد، اما نمی تواند مشکل آب در آن کشور را حل کند. ایران حتی توان کمک به بخش بانکی در حال سقوط لبنان را ندارد.

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، و مصر اکنون به ضرورت یکپارچگی منطقه‌ای در برابر نفوذ ایران و ترکیه رسیده اند. آن ها از «پیمان ابراهیم» با اسرائیل استقبال کرده و با قطر از در آشتی درآمده اند.

ایالات متحده با کمک به کشورهای عرب سنی در تغییر نقش‌شان در منطقه از فرصتی برای نظامی زدایی در مناقشات منطقه برخوردار است.

این امر با توجه به بی اعتمادی بسیاری در آمریکا به خصوص نسبت به عملکرد عربستان سعودی در حوزه حقوق بشر با چالش هایی روبرو خواهد بود.

اگر کشورهای منطقه خلیج فارس برای جوانان عرب امکانات آموزشی، شغل و امید فراهم نکنند، دیگران از استیصال آن ها برای خشونت بهره برداری خواهند کرد. «پیمان ابراهیم» فرصت استفاده از تکنولوژی اسرائیل در مقابله با چالش های منطقه ای از تغییرات اقلیمی تا امنیت غذایی را فراهم می کند.

ایالات متحده در ترویج سرمایه داری و تجارت آزاد بهتر است تا تغییر رژیم.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | ایالات متحده در مورد ایران باید به پیش برود، نه به عقب

XS
SM
MD
LG